Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Tottenham dál vede, Liverpool neudržel výhru a West Ham je už pátý

Obhájce titulu v Premier League přišel v úvodním utkání 10. kola o výhru na hřišti Brightonu v nastaveném čase, kdy se z penalty trefil Gross a vyrovnal na 1:1. Vedení v tabulce ale udržel před Liverpoolem Tottenham, který remizoval na stadionu třetí Chelsea 0:0. Fotbalisté West Hamu s reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v základní sestavě zdolali Aston Villu 2:1 a jsou už pátí v lize. Manchester City i díky hattricku Rijáda Mahrize rozstřílel 5:0 Burnley. V neděli prohrával Manchester United v Southamptonu 0:2, ale zápas otočil na 3:2. Arsenal se trápí – prohrál doma s Wolverhamptonem 1:2 a je až čtrnáctý, jeho pokořitel šestý. 

Tomáš Souček v souboji s Ezri Konsou z Aston Villy
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Augstein

Chelsea s Tottenhamem naposledy remizovaly bez branek na den přesně před pěti lety. Nula na ukazateli skóre mohla nejvíce těšit domácího brankáře Édouarda Mendyho, který po letním příchodu z Rennes vychytal páté čisté konto z šesti startů v Premier League. "Blues" nicméně remíza zkazila sérii tří ligových výher a Tottenhamu čtyř.

Brighton mohl otevřít skóre v utkání s Liverpoolem po 20 minutách, jenže Neal Maupay pokutový kop zahodil a vzápětí musel kvůli zranění vystřídat. Na opačné straně gól Muhammada Salaha neplatil kvůli ofsajdu.

Hosty dostal po hodině hry do vedení Diogo Jota. Třiadvacetiletý Portugalec v posledních osmi soutěžních duelech za Liverpool zaznamenal stejný počet branek. Další trefa hostů v podání Sadia Maného neplatila znovu kvůli ofsajdu. V závěru fauloval ve vápně liverpoolský bek Andy Robertson a Gross z nařízené penalty rozhodl o dělbě bodů.

"Nechci mluvit za ostatní, ale za sebe musím říct, že bych videorozhodčího zrušil. Chci hrát fotbal normálně jako kdysi," řekl v rozhovoru pro BBC kapitán Liverpoolu Jordan Henderson.

"Na konci to penalta nebyla. Můžete namítnout, že nejsem objektivní, ale kdybyste se zeptali čtyř nebo pěti hráčů Brightonu, řekli by vám to samé. Míváte pocit, že hodně rozhodnutí jde proti vám, ale tohle konkrétní rozhodnutí je pro mě nepochopitelné," uvedl třicetiletý anglický reprezentant.

Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa, kteří ve středu podlehli na Anfieldu v Lize mistrů Bergamu 0:2, neprohráli v Premier League pošesté za sebou. V ligové sezoně ale venku nevyhráli čtvrtý z pěti zápasů. Zraněními zdecimovaný tým navíc přišel kvůli svalovým problémům o univerzála Jamese Milnera.

Pascal Groos z Brightonu dává gól Liverpoolu
zdroj: ČTK/PA autor: Neil Hall

Na pátou příčku poskočil West Ham. Tým s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem v základní sestavě zdolal Aston Villu 2:1. Domácí United měli výborný nástup do obou poločasů a pokaždé hned v úvodu skórovali. Hosté mohli ve druhé půli dvakrát vyrovnat, nakonec ale druhé porážce v řadě nezabránili.

Smolařem zápasu se stal Ollie Watkins. Nejprve v 74. minutě neproměnil pokutový kop, v nastavení sice míč do sítě dostal, videorozhodčí ale branku kvůli ofsajdu neuznal.

Citizens řádili, Mahriz dal hattrick

Mahriz se prosadil dvakrát v rozmezí šesté až 22. minuty a hattrickem v 69. minutě stanovil konečné skóre. "Nejvíc si cením asi třetího gólu, protože moc často se hlavou neprosazuju. Máme radost, že jsme dali tolik branek. Získali jsme tři body a jdeme dál," citoval klubový web Mahrize. Před devětadvacetiletým Alžířanem se z branky radovali i Benjamin Mendy a Ferran Torres.

Manchester City se posunul na osmé místo. Za Burnley nastoupil v závěrečné desetiminutovce český reprezentant Matěj Vydra. V součtu s Anglickým pohárem porazili "Citizens" na Etihad Stadium Burnley 5:0 počtvrté za sebou. Vyhrát doma čtyřikrát za sebou nad stejným soupeřem minimálně o pět branek se v historii anglického fotbalu povedlo jen Notts County proti Port Valeu v letech 1893 až 1907.

United spasil Cavani

Fotbalisté Manchesteru United otočili utkání na hřišti Southamptonu, který je zaskočil rohovým kopem ve 23. minutě, kdy si na centr kapitána Jamese Warda-Prowse naskočil zakončující Jan Bednarek. Ward-Prowse poté navýšil vedení "Svatých" ve 33. minutě, kdy poslal míč z přímého kopu do horního rohu.

Trenér "Rudých ďáblů" Ole Gunnar Solskjaer udělal do druhé půle dvě změny - místo Davida de Gey se do branky postavil Dean Henderson a přišel také Cavani. Právě tah s bývalým útočníkem Paris Saint-Germain se ukázal jako rozhodující. Cavani nejdříve po hodině hry asistoval u kontaktního gólu Bruna Fernandese. O 14 minut později sám po Fernandesově sražené střele vyrovnal a obrat završil gólem v nastaveném čase.

United vyhráli venku už poosmé za sebou. Zároveň se stali prvním týmem, který v Premier League zvítězil ve čtyřech po sobě jdoucích venkovních utkáních, v nichž prohrával.

Nováček Leeds zvítězil na hřišti Evertonu 1:0 díky Raphinhově brance z 79. minuty. Leeds naplno bodoval po třech kolech, zatímco "karamelky" prohrály čtvrtý z posledních pěti ligových zápasů.

V souboji dvou týmů, které dosud v lize nevyhrály, West Bromwich Albion porazil Sheffield United 1:0. O výhru nováčka se ve 13. minutě postaral Conor Gallagher. Sheffield je s jedním bodem poslední.

Wolves vyhráli i bez Jiméneze, který musel na operaci

Utkání mezi Arsenalem a Wolverhamptonem bylo přerušeno už po pěti minutách hry kvůli srážce domácího obránce Davida Luize s útočníkem hostů Raúlem Jiménezem. Hůře ze souboje vyšel hráč Wolves, který byl deset minut ošetřován a po vystřídání musel s frakturou lebky do nemocnice, kde devětadvacetiletý útočník podstoupil v noci operaci a podle posledních zpráv se cítí dobře.

"Raúl je v pořádku po operaci, kterou absolvoval v londýnské nemocnici. Již měl možnost se vidět se svou partnerkou Danielou a nyní odpočívá. Ještě ale zůstane několik dní pod dohledem, než začne proces jeho zotavování. Klub by touto cestou rád poděkoval zdravotnickému personálu Arsenalu i všem ostatním, kteří mu díky včasné reakci tak pomohli," uvedli Wolves v tiskové zprávě.

Wolverhampton nabudila ztráta klíčového muže, který dal v tomto ročníku čtyři branky, a vedení mu zajistil v 27. minutě Pedro Neto. Arsenal vyrovnal o tři minuty později brankou Gabriela, díky kterému se "Kanonýři" v lize trefili ze hry poprvé od utkání se Sheffieldem United na začátku října. Tři body hostům těsně před přestávkou zajistil Daniel Podence. 

Leicester nedokázal smazat manko z první půle

Fulham zaskočil favorita po půlhodině hry, kdy se trefil Ademola Lookman. O osm minut později zvýšil Ivan Cavaleiro, který proměnil po konzultaci s videem nařízenou penaltu. Fulham vedl v poločase alespoň o dva góly na hřišti soupeře poprvé od dubna 2012 a stejně jako tehdy v Boltonu (3:0) i tentokrát zápas dotáhl k vítězství.

Za domácí snížil až v 86. minutě Harvey Barnes a Leicester už ani přes závěrečný nápor nedokázal zachránit alespoň remízu.

Anglická liga - 10. kolo:

Crystal Palace - Newcastle 0:2 (88. Wilson, 90. Joelinton), Brighton - Liverpool 1:1 (90.+3 Gross z pen. - 60. Jota), Manchester City - Burnley 5:0 (6., 22. a 69. Mahriz, 41. Mendy, 69. Torres), Everton - Leeds 0:1 (79. Raphinha), West Bromwich - Sheffield United 1:0 (13. Gallagher), Southampton - Manchester United 2:3 (23. Bednarek, 33. Ward-Prowse - 74. a 90.+2 Cavani, 60. Fernades), Chelsea - Tottenham 0:0, Arsenal - Wolves 1:2 (30. Gabriel - 27. Neto, 42. Podence), Leicester - Fulham 1:2 (86. Barnes - 30. Lookman, 38. Cavaleiro z pen.), West Ham United - Aston Villa 2:1 (2. Ogbonna, 46. Bowen - 25. Grealish).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články