Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Sen o čtvrtfinále ME se českým mladíkům rozplynul, nudu v Kutaisi ukončil Gandelman

Největší úspěch české reprezentace na mistrovsví Evropy do 21 let od semifinále v roce 2011 byl blízko, ale nakonec se realitou nestal. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka totiž prohráli v Kutaisi s Izraelci 0:1 gólem, který v 82. minutě vstřelil Omri Gandelman, a přepustili soupeři místenku ve čtvrtfinále. Skupinu C ovládli Angličané, kteří zvítězili 2:0 i ve třetím střetnutí, tentokrát nad Němci. Skupinu D si podmanili Francouzi a z druhé pozice postoupili Švýcaři.

Česká jednadvacítka nevyužila velkou šanci postoupit po 12 letech na ME do play-off. Mladíci se rozloučili s turnajem v Gruzii a Rumunsku bilancí dvou porážek a jednoho vítězství nad obhájcem zlata Německem a v tabulce obsadili třetí příčku.

Lvíčata vypadla na "malém Euru" v základní skupině počtvrté za sebou a zároveň ztratila naději na účast na olympijských hrách v Paříži v příštím roce, kam z ME projde trojice nejlepších mužstev mimo Francii a Anglii.

"Soupeř si vytvořil více příležitostí a byl ve finální fázi kvalitnější. Poslední zápas to hodně ovlivnil. Je to neúspěšné vystoupení (na mistrovství Evropy), to je jednoznačné," řekl v rozhovoru pro ČT sport Suchopárek.

Nezáživné střetnutí bez šancí rozhodl Gandelman

Čeští mladíci se museli na rozdíl od Izraelců po úvodních dvou zápasech v Batumi k třetímu utkání ve skupině přesunout do Kutaisi, a zřejmě i proto se Suchopárek rozhodl rozložit síly. Poprvé na šampionátu dostali od začátku šanci Pech s Filou, překvapivě jen na lavičce začal útočník Sejk, autor jednoho ze dvou gólů při nedělním vítězství 2:1 nad Německem.

Zatímco v úvodních dvou duelech ve skupině proti Anglii a Německu sehrála Lvíčata ofenzivní partie, klíčový souboj o druhé postupové místo s Izraelem byl od úvodu svázaný taktikou. Už po deseti minutách musel navíc kvůli zranění střídat stoper Vitík, střelec vítězného zásahu proti Německu. Za celou první půli si ani jeden z týmů nevytvořil větší šanci, už v nastavení odvrátil nebezpečný míč v pokutovém území Fukala.

Suchopárek o přestávce dvakrát vystřídal a na trávník poslal čerstvé Daňka se Šulcem. Izraelci, kteří mají v kádru několik bronzových medailistů z nedávného světového šampionátu "dvacítek", potřebovali na rozdíl od Čechů zvítězit a získávali mírnou převahu.

V 55. minutě se Turgeman protáhl až před brankáře Jaroše, trefil však jen boční síť a na gól z remízového utkání s Německem a vítěznou trefu z nedávného čtvrtfinále mistrovství světa "dvacítek" proti Brazílii nenavázal.

Češi poprvé zamířili mezi tyče až v 63. minutě, kdy Gabrielovu střelu bezpečně kryl Perec. Postupem času začali být Suchopárkovi svěřenci stále pasivnější a v 82. minutě je za to stihl trest. Na Glukhův centr z levé strany si naskočil stoper Gandelman a s pomocí tyče dostal hlavičkou míč do sítě.

"Laciný gól. Pořádně jsme neodvrátili míč, nepohlídali centr a nechali hráče zakončit. Kdyby nás nějak vymíchali, neřeknu nic, ale tenhle gól jsme jim darovali," litoval obránce Tomáš Vlček.

Je nám líto, video expirovalo.
Suchopárek: Když nedáte branku, těžko vyhrajete

"Asi jsme na tu remízu hráli až moc. Asi jsme se báli hrát, měli jsme to asi v hlavě. Chtěli jsme hrát úplně jinak, ale místo toho jsme celý zápas bránili. O ten gól jsme si říkali," připustil útočník Fila.

Vzápětí národní tým podržel brankář Jaroš, jenž tygřím skokem vyrazil Glukhovu ránu. Lvíčata se v závěru ještě pokusila získat zpět postupovou remízu, střelu střídajícího Daňka z přímého kopu ale v úvodu nastavení vyboxoval Perec a poté Vlček hlavičkoval mimo. Na sobotní čtvrtfinále s domácí Gruzií se tak mohou těšit Izraelci.

"Rozhodla branka, kterou vstřelil soupeř. My ji bohužel nevstřelili a neměli jsme ani žádnou pořádnou střeleckou příležitost. Ani první, ani druhý poločas tam nepřišla finální přihrávka, chyběla i součinnost hráčů, i když jsme ji v předchozích zápasech měli," dodal Suchopárek.

Mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let:

Skupina C:
Izrael – Česko 1:0 (0:0)
Branka:
82. Gandelman. Rozhodčí: Strukan - Zobenica, Jakšič (všichni Chorv.). ŽK: Revivo, Glukh, Khalaili, Luzon (trenér) - Jaroš. 
Izrael: Perec - Lemkin, Cohen, Gandelman - Jaber (77. Hajaj), Karcev (77. Hofmajster), Azulaj (65. Bilu), Glukh, Revivo - Gorno (65. Khalaili), Turgeman (89. Bar). Trenér: Luzon.
Česko: Jaroš - Gabriel, Vitík (10. Vlček), Hranáč, Fukala (84. Sejk) - Kaloč, Žambůrek - Karabec (46. Daněk), Kušej (46. Šulc), Pech (68. Valenta) - Fila. Trenér: Suchopárek.

Anglie - Německo 2:0 (2:0)
Branky: 4. Archer, 21. Elliott.

Skupina D:
Itálie - Norsko 0:1 (0:0)
Branka: 65. Botheim.
Švýcarsko - Francie 1:4 (1:1)
Branky: 35. Ndoye - 16. Gouiri z pen., 65. Barcola, 76. Cherki, 81. Caqueret.

Čtvrtfinálové dvojice:
Gruzie - Izrael
Anglie - Portugalsko
Španělsko - Švýcarsko
Francie - Ukrajina

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články