Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Je to 50 na 50. Musíme proměňovat šance, říká k jednadvacítce Fiala a věří v postup

Reprezentační fotbalová jednadvacítka překvapila na Euru nejen obhájce titulu z Německa, které porazila, a Anglii, kterou strašila celý první poločas, ale také fanoušky i odborníky. Ti před šampionátem hovořili o skupině smrti a naděje na postup odhadovali většinou maximálně na třicet procent. Jenže teď týmu kouče Jana Suchopárka stačí k postupu neprohrát s Izraelem. Zápas můžete sledovat ve středu od 17:40 v přímém přenosu na ČT sport i ČT sport Plus.

Dvaceti- až třicetiprocentní šanci na postup viděl před šampionátem i Jan Fiala, bývalý reprezentační kapitán, nejlepší fotbalista bývalého Československa roku 1982 a člen bronzového týmu z ME v roce 1980, teď už hovoří o devadesáti procentech. Ale přesto varuje před přílišným optimismem.

"Ta šance je obrovská, už by si to neměli nechat utéct a konečně se dostat dál. Ale je to strašně ošidné. Sice jim stačí remíza, jenže hrát na plichtu nejde, ale dá se hrát tak, abyste nedostali gól. To samozřejmě Honza Suchopárek ví a hráčům to vysvětlí," věří bývalý konstruktivní stoper, který strávil většinu kariéry v Dukle, ale zahrál si i francouzskou ligu.

Ovšem stará pravda je, že nejlepší obranou je útok. A zkušený fotbalista věří, že na to máme hráče, jenže... "Je to otázka proměňování šancí. To bylo třeba s Anglií, kdy šel Kušej třikrát sám na brankáře a nedal, pak měli Angličané podobnou šanci jednu a hned skórovali. V tom je rozdíl, to se zkrátka musí proměňovat," upozorňuje Fiala.

Ač vidí postupové šance hodně vysoko, varuje před přehnaným optimismem, i když se mu líbí, jak českým reprezentantům narostlo sebevědomí. "Nemají strach ze žádného soupeře a hodně si věří. Ale nemyslím si, že Izraelci mají slabý tým, a hlavně taky mají šanci na postup. Takže je to padesát na padesát," vysvětluje sedmašedesátiletý fotbalista s tím, že schopnost proměňovat šance může opět rozhodovat.

K tomu Fiala, stejně jako spousta dalších trenérů a fotbalistů, nesouhlasí s tím, že na Euro jednadvacítek nejeli hráči z reprezentačního áčka, kteří stále věkově do Suchopárkova týmu patří – Jurásek a Hložek.

"Určitě tam měli být, i když už hrají za áčko. Strašně by pomohli," reagoval ostřílený internacionál na zmínku o tom, že například ve druhém poločase zápasu s Anglií a po vstřelených gólech v utkání s Německem, kdy přišel tlak soupeře, scházelo na hřišti víc zkušeností.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články