Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Hrát s Izraelem na remízu Suchopárek nechce. Lvíčata mohou po 12 letech projít ze skupiny Eura

Česká lvíčata mají na Euru vyřazovací fázi nadosah. Po nečekané výhře 2:1 nad Německem teď stačí jednadvacítce proti Izraeli k účasti ve čtvrtfinále remíza. Trenér Jan Suchopárek na ni ale nehodlá spoléhat. Reprezentanti by postupem ze skupiny dosáhli na největší úspěch od roku 2011, kdy hráli na evropském šampionátu semifinále. Přímý přenos sledujte od 17:40 na ČT sport a ČT sport Plus.

Spokojená česká jednadvacítka
zdroj: ČTK/AP

Čeští mladíci nejprve na úvod skupiny C prohráli s favorizovanou Anglií 0:2, v druhém zápase ale zaskočili obhájce zlata a nečekaně nakročili k postupu. Suchopárkovi svěřenci drží v tabulce druhé místo s náskokem dvou bodů na třetí Německo a čtvrtý Izrael. Vedoucí Anglie má již jistý postup. Do čtvrtfinále projdou první dva celky z každé ze čtyř čtyřčlenných skupin.

Češi jsou před zápasem s Izraelem spíše mírnými favority. "Jsem rád, že budeme hrát v posledním utkání o postup. Myslím, že mužstvo je nastavené stejně jako vždy – nemyslí na to, že se bude remizovat. Když je to možné, chceme za každou cenu vyhrát," řekl Suchopárek, jehož svěřenci v neděli zvítězili poprvé od září a po šesti zápasech.

"Víme o síle Izraele, víme, že je schopný svým chytrým fotbalem, dobrou organizací zejména v obranné fázi a nadstandardními hráči v ofenzivě odehrát výborné utkání. Určitě nepůjdeme do zápasu s tím, že jdeme remizovat," dodal bývalý český reprezentant.

Zatímco jeho svěřenci mají po dvou zápasech skupiny tři body, Izrael na turnaji zatím nezvítězil. V prvním utkání proti Německu přestál dvě penalty a oslabení v celém druhém poločase a uhrál remízu 1:1, poté podlehl Anglii stejně jako Češi 0:2.

"Je to trochu zkreslující. V prvním utkání hráli poločas o deseti, herní styl je pak samozřejmě trochu jiný. Sílu Angličanů známe, takže Izraelci ani v tom utkání nemuseli ofenzivní kvality tolik ukázat. V minulosti v přípravných, kvalifikačních nebo barážových utkáních ale ukázali, že mají nadstandardní hráče," poznamenal Suchopárek.

Izrael hraje na evropském šampionátu teprve potřetí a ještě nikdy neprošel ze skupiny. Na nedávném mistrovství světa do 20 let na přelomu května a června ale senzačně získal bronz, poté co ve čtvrtfinále vyřadil Brazílii.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko – Německo

"Mají tu asi šest hráčů z mistrovství světa dvacítek, kteří prokázali skvělou kvalitu a fotbalovou inteligenci. Viděl jsem utkání Izrael – Brazílie a byla radost na to koukat. Jaké sebevědomí měli Izraelci, jak si zápas užívali. To nesmíme připustit, musí to být na naší straně. Já věřím, že se nám to povede," podotkl Suchopárek.

Česká jednadvacítka je v Kutaisi blízko největšímu úspěchu za posledních 12 let. Na evropském šampionátu naposledy postoupila ze skupiny v roce 2011, kdy prošla rovnou do semifinále, neboť závěrečný turnaj tehdy ještě hrálo jen osm mužstev.

Českým maximem je zlato z roku 2002. Případným postupem ze skupiny by zároveň "Lvíčata" zůstala v boji o olympiádu v Paříži v příštím roce, kam se kvalifikuje trojice nejlepších týmů mimo pořadatele her Francii a Anglii.

Předpokládaná sestava Česka:

Jaroš - Gabriel, Vitík, Hranáč, Fukala - Červ, Kaloč - Kušej, Žambůrek, Karabec - Sejk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články