Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rosický: Takoví hráči, a my jsme je vůbec nepustili do šance

Praha - Čeští fotbalisté odvedli proti Itálii jednoznačně nejlepší výkon od loňského evropského šampionátu, nakonec však na tři body i přes množství vyložených šancí nedosáhli. Se sezonou se reprezentanti rozloučili důstojně, remíza 0:0 jim však komplikuje cestu do baráže a kapitán Tomáš Rosický uvedl, že národní tým musí zvítězit v Itálii, aby mohl pomýšlet na účast na MS v Brazílii.

Českým hráčům se velice povedl vstup do zápasu, kdy byli aktivní v napadání, rychlí při přechodu do útoku a nebezpeční při standardních situacích. Reprezentanti přitom byli poměrně překvapeni pasivitou svých soupeřů. "Myslel jsem si, že budou diktovat tempo hry, což se nestalo. Vzadu drželi balon a kombinovali, ale nebylo jim to nic moc platné. Myslím, že jsme byli přímočařejší a vytvořili jsme si více šancí," hodnotil utkání David Limberský.

I souhra v záloze českého týmu byla o poznání lepší oproti minulým zápasům, na což mohla mít vliv i delší příprava reprezentace na utkání. Rosický měl každopádně i vůči předvedenému výkonu jisté výhrady. "Některé situace jsme mohli řešit lépe, dostali bychom se tak do velkého přečíslení. Někdy jsme byli příliš zbrklí, což pramenilo z toho, že jsme na to ještě někteří nebyli dostatečně zkušení," přemítal kapitán reprezentace, který však svým spoluhráčům přesto vysekl poklonu.

Zastavený Pirlo, otevřené kraje

"Hráli jsme proti takovým fotbalistům, a ti se v podstatě vůbec nedostali do šance. Musím za to kluky v defenzivě jenom pochválit, zvládli to tam skvěle," ocenil své spoluhráče záložník Arsenalu. "Naším záměrem bylo zastavit Pirla, zahustit střed pole, aby nemohl dávat přihrávky za obranu. To se nám podle mě docela povedlo, na druhou stranu jsme tím docela otevírali strany. Jarda Plašil to tam měl strašně těžké, protože konstantně hrál proti Chiellinimu a De Rossimu. Byl to ale náš záměr, protože na krajích to až tak nebezpečné není, jako když necháte hrát Pirla."

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy hráčů na utkání Česko - Itálie

Intenzita tlaku národního týmu však po necelé půlhodině hry klesla, a bylo to i vynuceným střídáním Davida Limberského kvůli zranění stehenního svalu. Do té doby velmi dravého obránce Plzně vystřídal stoper Marek Suchý a na post levého krajního beka se přesunul Michal Kadlec. Hru národního týmu směrem dopředu tato nečekaná změna citelně zasáhla. "Měl jsem pokyny útočit, věděli jsme, že na stranách mají jen krajní obránce, jinak mají přehuštěný střed," vysvětloval Limberský. "Takže jsme se chtěli dostávat do útoku právě přes kraje."

"Na pozici levého obránce hrávám normálně v Leverkusenu," nechtěl se po zápase vymlouvat Kadlec. "Člověk se ale každopádně chystá na konkrétní zápas na jednu pozici a na určité hráče, takže přepnout a najednou hrát zleva bylo o něčem jiném. Je to více o běhání a už jsem toho ke konci měl plné zuby. Končili jsme ligu před třemi týdny, takže ten termín nebyl ideální," dodal osmadvacetiletý fotbalista.

Rosický: Kozák to zvládl skvěle

Debut v základní sestavě národního týmu si připsal Libor Kozák, který se se svou rolí popasoval nad očekávání. Jako osamocený hrot byl silný v osobních soubojích, dokázal podržet balon a prokázal schopnosti v kombinaci. "Zvládl to skvěle," chválil nováčka v sestavě reprezentace Rosický. "Rval se, co mu síly stačily, jenom je škoda, že to tam nezakončil."

I útočník Lazia si po zápase vyčítal velkou spálenou šanci. Po vynikajícím pasu Tomáše Rosického se ocitl sám před Buffonem, ten však skvěle vyběhnul a Kozákovi se nepodařilo italského brankáře překonat. "Měl jsem to využít. Chtěl jsem balon víc zvednout, abych ho přehodil," litoval Kozák. Nebyl však sám, kdo mohl litovat neproměněné příležitosti. "Byly tam ještě další šance, chyběl tomu centimetr. Výkonu každopádně nechybělo vůbec nic, měli bychom takhle pokračovat i nadále. Jediné, co musíme zlepšit, je efektivita v zakončení. Zasloužili bychom si to, stejně jako fanoušci, kteří byli dneska skvělí," děkoval příznivcům Kozák.

Je nám líto, video expirovalo.
Kozáka vychytal skvělý Buffon (61. min.)

Bez Buffona na Letné ani bod, říká Prandelli. Ale jak na podzim v Itálii?

Itálii v zápase notnou měrou udržel právě brankář Gianluigi Buffon. I trenér Azzurri Cesare Prandelli uznal, že bez gólmana Juventusu by pravděpodobně jeho tým odjel z Prahy bez bodu. "Co by se stalo, kdyby nenastoupil? To je jednoduché. Prohráli bychom. Chytal dobře, byl nejlepší na hřišti," řekl italský reprezentační trenér. "Po týmové stránce jsme nehráli dobře. Chybělo nám tempo a bez něj nemůžete zvítězit," řekl kouč, který postrádal od útočníků větší pohyb.

Remíza s Itálií však i přes povedený výkon pro reprezentaci mnoho neřeší. "Znamená to, že žijeme, a nic moc víc to zatím neříká. Musíme každopádně vyhrát zbytek zápasů včetně utkání v Itálii, abychom se dostali do baráže," vyhlíží zbytek kvalifikačních utkání kapitán Rosický. Má však jeho tým na to, aby vicemistra Evropy z loňského roku přehrál na jeho domácí půdě? "Noo…," zamyslel se a pak se zasmál Rosický. Pak již ale odpověděl vážně: "Takovýto zápas hlavně mladším hráčům do budoucna musí dodat spoustu na sebevědomí."

Zdroj
ČT sport, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články