Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi svůj setrvalý tlak nevyužili a s Italy hráli 0:0

Praha - Výtečný výkon předvedli čeští fotbalisté v utkání s Italy – protihráče nepustili do takřka žádných šancí, naopak především Kozák s Jiráčkem měli několik velice slušných a slibných příležitostí. Druhý jmenovaný pak několik minut před koncem trefil tyč Buffonovy branky. Přesto to nakonec reprezentantům nestačilo a s italským týmem tak sehráli remízovou, bezbrankovou partii. Ta znamená, že šance na kvalifikování na MS je nyní spíše teoretická.

Utkání Česko - Itálie
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Česká reprezentace do klíčového utkání s Itálií, v němž musela zvítězit, aby si uchovala reálnou naději na postup do baráže o mistrovství světa v Brazílii, nastoupila s několika překvapivými tahy. První start v základní sestavě soutěžního zápasu národního týmu si připsal útočník Lazia Řím Libor Kozák, na kraje zálohy se přesunuli hráči, kteří preferují spíše hru ve středu pole. Itálie, kterou čeká od příštího týdne Pohár FIFA, nastoupila do zápasu v nejsilnější možné sestavě v rozestavení 4-1-3-2.

Ihned od začátku se oba týmy snažily být aktivní a tvořit hru, zároveň dobře napadaly svého soupeře. A první gólová příležitost přišla již po šesti minutách. Po slibné kombinaci před pokutovým územím Itálie fauloval Mario Balotelli. Jemný přímý kop Jaroslava Plašila se snesl na hlavu Tomáše Sivoka, ten však sám z bezprostřední blízkosti nedokázal překonat dobře reagujícího Buffona.

Úvodní šance domácí tým nabudila, čeští reprezentanti si v následující pětiminutovce vytvořili hned několik vynikajících šancí. Darida nejdříve pálil zpoza šestnáctky na připraveného Buffona, Jiráček po chvíli zblízka po odražené střele Daridy nedokázal překonat dobře vyběhnuvšího italského gólmana. Češi v těchto chvílích kontrolovali střed pole, krajní záložníci se sem výborně stahovali do kombinace a italská záložní čtyřka nestíhala reagovat.

Průběh zápasu se po energickém začátku poměrně zklidnil, z české strany na tom mohlo mít podíl i odstoupení do té doby velmi dravého Limberského kvůli zranění. Obránce Plzně nahradil Marek Suchý a Michal Kadlec se přesunul na post levého obránce. Několik minut poté se však česká reprezentace znovu dostala do výborné příležitosti. Nádhernou souhru však Jiráček zakončil jen těsně nad.

Český tým v průběhu první půlhodiny svého protivníka jasně přehrával, Itálie se nedostávala do útočné třetiny, a už vůbec ne do zakončení. Záloha reprezentace byla velmi kompaktní a dobře zahušťovala střed hřiště, mnohé však bylo dáno i velmi letargickým projevem soupeře. Reprezentace však již do konce poločasu spíše pasivně vykrývala prostory a nedokázala tak efektivně získávat míče při rozehrávce soupeře a vyrážet do protiútoků. Poločas tak ve své poslední pasáži spíše vyšuměl do ztracena.

Podobně jako první půle skončila, začala i druhá pětačtyřicetiminutovka. Až po čtvrthodině hry se do první opravdu vážné šance probojoval Libor Kozák, který si skvěle naběhl na dlouhý pas Tomáše Rosického. Buffon však vyběhl a střelu českého útočníka dokázal pohotově vykrýt. Forvard Lazia se do dobré šance dostal i o pět minut později, proti jeho střele z hranice vápna však brankář Juventusu znovu spolehlivě zasáhl.

Další poklidnější fázi utkání, které bylo celkově skoupé na žluté karty, velmi nečekaně narušilo vyloučení Maria Balotelliho. Útočník AC Milán zbytečně dohrál souboj na kraji vápna a obdržel druhou žlutou kartu. Český tým tato výhoda teoreticky měla povzbudit a ihned po incidentu byla cítit větší snaha, nicméně nepřidal nadále pohyb a nekombinoval tak rychle jako v úvodních minutách.

Přesto si ale český tým před koncem zápasu vypracoval největší příležitost utkání. Na Plašilovu standardní situaci si k zadní tyči naběhl Jiráček, ve skluzu však napálil míč jen do tyče. Další dobrou možnost, kdy národní tým konečně sevřel soupeře do jeho pokutového území, neproměnil Kolář. Česká reprezentace tak pouze remizovala s podprůměrnou Itálií 0:0.

Česká republika - Itálie 0:0

Rozhodčí: Moen - Haglund, Andas (všichni Nor.). ŽK: Darida - Balotelli, Montolivo. ČK: 72. Balotelli. Diváci: 18 235. 

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limberský (20. Suchý) - Hübschman, Darida (76. V. Kadlec) - Plašil, Rosický, Jiráček (86. Kolář) - Kozák. Trenér: Bílek.

Itálie: Buffon - Abate, Bonucci, Barzagli, Chiellini - Pirlo (77. Aquilani) - Marchisio, Montolivo, De Rossi - Balotelli, El Shaarawy (46. Giovinco). Trenér: Prandelli.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články