Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Razie u "ruského Leicesteru". Hráči Rostova podstoupili testy na meldonium

Rostov na Donu (Rusko) - Jejich příběh byl podobný jako u fotbalistů Leicesteru. Fotbalisté ruského Rostova, klubu na hranici bankrotu, který měl bojovat nejen o záchranu, ale snad i o přežití, v letošní sezoně šokovali ruskou fotbalovou veřejnost a stále se drží na špičce ruské Premier Ligy. Nyní ale antidopingová komise FIFA v týmu provedla rozsáhlé testy kvůli podezřením, že užívali zakázané meldonium.

Sport
zdroj: ČT4

Rostov se loni v ruské Premier Lize zachránil až v baráži a nadále se potácí na hranici bankrotu. Od přímého sestupu do druhé ligy jej přitom uchránila jen lepší vzájemná bilance a gólový rozdíl s Torpedem Moskva.

Letos se ale klub z města u Azovského moře dlouho držel na čele Premier Ligy. Dvě kola před koncem je druhý, o dva body za vedoucím CSKA Moskva. Díky naprosto nečekanému útoku na titul si Rostov vysloužil srovnání s anglickým Leicesterem, který loni bojoval o záchranu, letos ale vyhrál titul. Jenže stejně tak se začala hromadit i podezření na to, zdali klub nevyužívá systematického dopingu.

"V médiích se objevily spekulace o meldoniu a Rostovu," řekl šéf lékařské komise FIFA Jiří Dvořák. "Na všechny spekulace nereagujeme, ale vzhledem k tomu, co se kolem meldonia v poslední době děje, nám to přišlo jako dobrá věc," dodal.

Příběh vzestupu Rostova na čelo ruské ligy čtěte zde (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/330840-leicester-na-donu-i-v-rusku-neni-daleko-k-dokonani-fotbalove-pohadky/).Je fotbal opravdu čistý od dopingu? Více o situaci v kopané čtěte zde (//sport/exkluzivne-na-ct-sport/329910-neminul-guardiolu-ani-juventus-je-ale-dnes-fotbal-opravdu-bez-dopingu/).

Klub podle něj s komisaři plně spolupracoval. "Otestovali jsme kompletní základní sestavu. Zabralo to dvě hodiny a vzorky budou přezkoumány v jedné z akreditovaných evropských laboratoří," uvedl Dvořák.

Meldonium patří na seznam zakázaných látek od začátku roku. Jde o antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu, a sportovci látku užívali ke zvýšení výkonu, protože buňkám umožňuje kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení.

Světová antidopingová agentura WADA od začátku roku zaregistrovala 158 nálezů na meldonium. Mezi sportovci s pozitivním testem se mimo jiné objevila bývalý světová tenisová jednička Ruska Maria Šarapovová nebo český zápasník Petr Novák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články