Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Plzeň rozehraje 4. předkolo EL proti Hearts. Bude to kontaktní a agresivní, má jasno Koubek

První utkání v závěrečném 4. předkole Evropské ligy, v němž bude usilovat o pátou účast v hlavní fázi, čeká fotbalovou Plzeň proti Heart od Midlothian. Západočeši se v souboji třetích týmů svých domácích soutěží z minulé sezony pokusí potvrdit roli favoritů a vytvořit si náskok do odvety v příštím týdnu. Zároveň budou hájit neporazitelnost v novém ročníku. Přímý přenos utkání Viktoria Plzeň – Hearts sledujte od 18:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Daniel Vašulín z Plzně se raduje z gólu
zdroj: x.com/FC Viktoria Plzeň

Zatímco Hearts vstoupí do kvalifikace až ve 4. předkole, svěřenci trenéra Miroslava Koubka už o kolo dříve vyřadili po vítězstvích 2:1 venku a 1:0 doma Kryvbas Kryvyj Rih. Díky tomu si zajistili podzim v pohárech a účast minimálně v hlavní fázi Konferenční ligy, kam by přešli v případě neúspěchu proti soupeři z Edinburghu.

Viktoriáni však věří, že dosáhnou na kvalitnější soutěž. Závěrečné předkolo Evropské ligy si zahrají po čtyřech letech. Do hlavní části této soutěže se dosud dostali čtyřikrát, naposledy v sezoně 2017/18.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Šulc: Chceme zase o krok výš

"Jsem rád, že jsme zvládli dvojzápas s Kryvbasem a už máme zajištěnou Evropu na podzim. Teď se těšíme na play-off a věřím, že máme šanci postoupit," řekl jeden z kapitánů Lukáš Kalvach.

Jeho tým vstoupil do sezony velmi dobře a v sedmi soutěžních duelech neprohrál, z toho šestkrát zvítězil. Na čtvrteční utkání se úspěšně naladil o víkendu v Českých Budějovicích, Dynamo zdolal 3:0 a z druhého místa ligové tabulky ztrácí dva body na vedoucí Spartu.

Hearts se naopak výsledkově nedaří. Skotský celek od poloviny května v součtu s přípravou osmkrát po sobě nevyhrál a o víkendu prohrál v Ligovém poháru na stadionu druholigového Falkirku 0:2. V úvodním kole domácí ligy ale překvapil bezbrankovou remízou s favorizovanými Rangers.

"Obecně od soupeře očekávám typický ostrovní skotský fotbal. Samozřejmě to bude velmi kontaktní, agresivní, náročné. S tím se musíme vyrovnat," prohlásil Koubek, který s Plzní podruhé prošel do hlavní fáze pohárů.

Západočeši budou proti Hearts hájit několik úspěšných sérií. V předkolech pohárů už 14 střetnutí drží neporazitelnost a doma v soutěžích UEFA v posledních devíti duelech neinkasovali. "Evropské zápasy jsou speciální, je důležité hrát odzadu a branky nedostávat. Jsem rád, že se nám takhle doma daří, a třeba v tom budeme pokračovat," uvedl Kalvach.

Hearts jsou ve Skotsku dlouhodobě ve stínu nejsilnějších klubů z Glasgow Celticu a Rangers. V sezoně 2019/20 opustili elitu, ale hned se dokázali vrátit a od té doby ve všech třech sezonách skončili na pohárových příčkách. Předloni si podruhé v historii zahráli v soutěžích UEFA skupinovou fázi, před rokem vypadli ve 4. předkole Konferenční ligy.

"Plzeň je týmem, který pravidelně hraje poháry. Mají kvalitní hráče s velkými zkušenostmi. Nám ale určitě pomohou zkušenosti z minulé sezony, abychom věděli, jakým způsobem hrát tyhle vyřazovací zápasy," měl jasno trenér Steven Naismith. Bývalému skotskému reprezentantovi je 37 let, zatímco jeho protějšek Koubek oslaví 1. září 73. narozeniny.

Pokud by Viktoria postoupila, za účast v hlavní fázi by získala bonus 4,31 milionu eur (108 milionů korun). Za start v základní části Konferenční ligy je prémie 3,17 milionu eur (80 milionů korun).

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Tvrdoň – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic, Kalvach, Červ, Cadu – Jirka, Šulc – Vašulín.

Hearts: Clark – Taylor, Kent, Rowles, Penrice – Devlin, Grant – Dhanda, Shankland, McKay – Vargas.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články