Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Rozdíl v individuální kvalitě byl obrovský, uznal Zima po nezdaru s Lille

Po porážce 0:2 v úvodním venkovním utkání závěrečného 4. předkola Ligy mistrů obránce David Zima připustil, že mezi hráči Slavie a Lille byl zejména v individuální kvalitě obrovský rozdíl. Podle třiadvacetiletého českého reprezentanta si by Pražané měli vzít ze zápasu velké ponaučení a pracovat, aby se na podobnou úroveň také dostali. Navzdory dvoubrankovému manku ale stále věří v obrat a postup do hlavní fáze soutěže.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zima po Lille: Je to pro nás ještě dobrý výsledek

"Na hřišti byla cítit jejich obrovská individuální síla na všech postech, je to skutečně velký rozdíl. Lille je top tým z francouzské ligy, který patří do Ligy mistrů. Pokud ji chceme hrát i my, musíme být schopni takové týmy porážet," citoval Zimu klubový web.

Jeho celek po prvním poločase držel v domácím azylu Lille ve Valenciennes bezbrankový stav, ale po změně stran po rychlých akcích dvakrát inkasoval. "Bylo to po kvalitě soupeře. Těžko se už tomu na posledních pár metrech zabraňuje, kolikrát je to o jednom kroku a o tom, jestli to hráč trefí, nebo ne," pokračoval.

"Jsou to top hráči s obrovskou kvalitou v driblinku. Na této úrovni jsou ale všichni hráči takoví. Domácí drželi míč, takže jejich útočníci nebyli unavení z bránění. Měli hodně sil, což nám situaci ztěžovalo. Byli odpočatí a mohli jít do soubojů jeden na jednoho naplno," doplnil Zima.

Duel proti čtvrtému týmu uplynulé sezony francouzské ligy bral jako velkou zkušenost. "Všichni jsme z videí věděli, že nás čeká velká kvalita. Do zápasu jdete vždy s tím, že to zvládnete, máte nějaké sebevědomí. Po úvodním hvizdu ale vidíte realitu a skutečnost, jak to dopadne. Bohužel jsme prohráli, ale musíme si z toho vzít ponaučení," zdůraznil Zima.

"Nasbírali jsme další zkušenosti. Pro nás je obtížné přejít na takový styl fotbalu z české ligy, kde většina týmů hraje v bloku. Na vlastní kůži jsme pocítili úroveň, na kterou bychom se měli chtít dostat. Musíme trénovat, makat naplno a neusnout na vavřínech. To, že v lize vyhrajeme o tři nebo čtyři góly, nic neznamená. Musíme mít na paměti, že v Evropě se hraje úplně jiný fotbal," přemítal Zima.

Slavia potřebuje příští středu v domácí odvetě dotáhnout dvoubrankové manko, jinak se do vysněné hlavní fáze soutěže neprobojuje. "Máme stejnou výchozí pozici jako (na jaře v Evropské lize) proti AC Milán. Určitě je to pořád otevřené. Je to podobné, jako když jsme doma vyhráli 3:1 nad Unionem a jeli na odvetu do Belgie," srovnával Zima s předchozím úspěšným předkolem proti Saint-Gilloise.

"Bude to o první brance. Kdo ji dá, tomu se šance na postup výrazně zvýší. Pokud skórujeme my, dostaneme se do velkého tlaku a fanoušci nás poženou. Pokud první gól dostaneme, situace se pro nás zkomplikuje. Zápas doma může být úplně jiný. Můžeme soupeře překvapit, dát tři góly a postoupit," dodal Zima, který se vrátil do Slavie v zimě z FC Turín.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články