Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Davis Cup 2024

Lille může vyhlížet základní skupinu Ligy mistrů, píše francouzský tisk

Vítězství Lille nad pražskou Slavií 2:0 v úterním utkání 4. předkola Ligy mistrů rezonuje ve francouzských médiích. V zemi galského kohouta se píše o tom, že svěřenci Bruna Genesia udělali velký krok k účasti mezi evropskou fotbalovou smetánkou. Novináři chválí zejména Jonathana Davida a Edona Zhegrovu, kteří brankami ve druhém poločase zápas rozhodli.

Fotbalisté Lille oslavují gól v síti Slavie
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst autor: Laurent Sanson

"Lille může vyhlížet základní skupinu Ligy mistrů. Přesvědčivou výhrou nad Slavií si zajistilo pohodlný náskok před cestou do Prahy příští týden," napsal list L'Équipe. "Dvougólový polštář po několika nevyužitých šancích zařídili David a Zhegrova, navzdory dvěma leknutím po českých gólech, které neplatily kvůli ruce a ofsajdu," doplnil francouzský deník.

Vítězství je podle něj odměnou za ofenzivní sestavu, kterou postavil domácí trenér Genesio, jenž po zranění Angela Gomese ze sobotního ligového duelu posunul Zhegrovu do základní sestavy.

Zhegrovu, jenž v 77. minutě zpečetil výhru 2:0, označil L'Équipe za hráče zápasu. "Do té doby se na hřišti hledal, ale pak ukázal záblesk geniality, jak to umí. Obehrál protihráče a dal druhou branku v sezoně po utkání proti Fenerbahce," napsal list.

Le Parisien nazval Zhegrovův gól mistrovským dílem. "Druhou trefou po nádherné individuální akci zcela uklidnil trenéra Genesia. Češi se po dvou neuznaných brankách už nevzchopili," uvedl deník, podle kterého Lille v úvodním měření sil jednoznačně dominovalo.

"Mohlo to být lepší. Měli jsme další šance, ale nebuďme příliš nároční. Tyhle dva (góly, pozn. red.) se budou v odvetě počítat," řekl záložník Benjamin André televizní stanici Canal+. "Musíme tam hrát to svoje, nenechat je hrát. Čím více budeme mít zápas pod kontrolou, tím budou méně nebezpeční. Jsme v půli cesty, tam nám bude horko," dodal.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zima po Lille: Je to pro nás ještě dobrý výsledek

Také list Le Figaro vyzdvihl, že se kouč Genesio rozhodl pro ofenzivní sestavu. "Dal dohromady několik šikovných hráčů, kteří si rozumí s míčem, jako jsou Cabella, André, Zhegrova, Haraldsson a Gudmundsson. Vyplatilo se, protože hráči Lille snadno zvítězili tím, že soupeře přidusili a vytvořili si řadu nebezpečných situací. Dominovali všude na hřišti a za týden mohou odcestovat do Prahy plní sebevědomí," napsal.

Faktorem X byl podle něj útočník David, který vysvobodil Lille prvním gólem. "V prvním poločase sice promarnil dvě vyložené šance, ale na začátku druhého dostal chytrou přihrávku od Haraldssona a udeřil. Definitivně se vykoupil přihrávkou na Zhegrovův druhý gól, jenž posunul Lille k vítězství," zdůraznil Le Figaro.

Pochválil také Zhegrovu. "Byl výborný v celém zápase. Díky svému driblingu a maximální rychlosti nabourával defenzivu soupeře, hodně zkoušel střílet z dálky, ale moc úspěšný nebyl. Odměna přišla až po Davidově přihrávce a nemilosrdném průniku. Krásný gól, který umocnil již tak výborný výkon," ocenil Le Figaro.

"Svěřenci Jindřicha Trpišovského zaujali vyčkávací pozici a přenechali držení míče technicky lepšímu Lille. V Edenu před svými fanoušky se budou muset hodně zlepšit, aby vývoj otočili," konstatoval list.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články