Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Město na kolech - XXIII. ročník

Slavia doplatila na nepovedený druhý poločas a do odvety s Lille si veze dvougólovou ztrátu

Nešťastná půlhodina a postup do Ligy mistrů je o něco dál. Slavia v prvním souboji závěrečného předkola "milionářské soutěže" proti Lille nezvládla klíčové momenty druhé půle v rozmezí 52. a 80. minuty a po dvou inkasovaných brankách Jonathana Davida a Edona Zhegrovy a dvou odvolaných gólech Igoha Ogbua a Mojmíra Chytila po zásazích videorozhodčího prohrála ve Francii 0:2.

Tomáš Holeš ze Slavie čelí akci Jonathana Davida z Lille
zdroj: LOSC

Slavia v závěrečném play-off usiluje o třetí postup do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou si dosud zahrála v letech 2007 a 2019. Pokud by dvojzápas s Lille dokázala zvrátit, získala by jen za účast v základní části bonus 18,62 milionu eur (470 milionů korun). V případě neúspěchu by přešla do hlavní fáze Evropské ligy, s níž je spojena prémie 4,14 milionu eur (104 milionů korun).

Trenér Slavie Trpišovský nasadil očekávanou základní sestavu, na hrotu útoku naskočil Chorý, který dvěma brankami pomohl v minulém předkole k domácímu vítězství 3:1 nad Saint-Gilloise. K 50. utkání v pohárech nastoupil jeden z kapitánů Pražanů Holeš, 200. soutěžní zápas za červenobílé si připsal Masopust. Soupeř postrádal záložníka Gomese, jedna z opor se nedokázala uzdravit po zranění hlavy z víkendového úvodního kola domácí soutěže.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zima po Lille: Je to pro nás ještě dobrý výsledek

Favorit stejně jako ve 3. předkole proti Fenerbahce Istanbul našel domácí azyl ve Valenciennes, stadion v Lille se ještě nestihl připravit po nedávných olympijských hrách. Pětadvacetitisícová kapacita nebyla ani zdaleka naplněna.

"Čekali jsme, že to bude velmi těžký zápas proti skvělému soupeři. Mrzí nás, že to takhle dopadlo. Určitě jsme chtěli o trochu lepší výsledek do odvety. Ale je to o dva góly a stále není nic ztraceno. Víme, že doma máme svoji sílu, svoje fanoušky, takže se pokusíme o postup," hodnotil útočník Ivan Schranz.

Čtvrtý celek uplynulé sezony francouzské ligy v prvním poločase diktoval tempo a Slavii několikrát podržel Kinský. Gólman Pražanů poprvé musel zasahovat v osmé minutě, kdy ho z úhlu po průniku po levé straně nepropálil Gudmundsson.

Po necelé půlhodině útočník David technickým pokusem minul. Kanadský reprezentant přestřelil i o chvíli později poté, co předtím Kinský vyrazil nepovedený pokus Zhegrovy po jeho průniku do vápna. Úřadující český vicemistr poprvé výrazněji zahrozil až v nastavení úvodního dějství, kdy po centru do vápna poslal odražený balon v nadějné pozici o kousek vedle Chorý.

"V prvním poločase jsme byli dost pod tlakem, zachránil nás Tonda (Kinský), něco jsme přežili. V druhé půli jsme měli více šancí, paradoxně v našem lepším poločase jsme prohráli 0:2. Největší rozdíl byl v rychlosti kombinace soupeře, v pohyblivosti hráčů, těžko se to zachytávalo," uvedl Trpišovský.

Sedm minut po pauze už domácí proměnili svou trvalou převahu ve vedení. Haraldsson vysunul šajtlí Davida, kanadský reprezentant se natlačil před Holeše a otevřel skóre. Hosté v tu chvíli hráli v deseti bez Masopusta, jenž byl ošetřován a musel střídat.

V 64. minutě dotlačil zblízka balon za gólmana Ogbu, ale Pražané se z vyrovnání radovat nemohli, neboť Diouf předtím zahrál rukou. O 13 minut později francouzský šampion z roku 2021 zvýšil. Agilní Zhegrova se protáhl do vápna a pokusem na zadní tyč překonal Kinského. Slavia inkasovala dvakrát v jednom soutěžním utkání poprvé od dubna.

V 80. minutě dostal balon do sítě střídající Chytil, ale Pražané se opět radovat nemohli, tentokrát kvůli ofsajdu. Hosté už snížit nedokázali a v součtu s letní přípravou prohráli poprvé od dubna po 19 zápasech. Slávisté utrpěli porážku i ve třetím pohárovém duelu s Lille, naopak francouzský celek také v pátém utkání proti českému mužstvu v soutěžích UEFA zvítězil.

"První gól jsme dostali, když jsme bohužel byli v deseti. Druhý gól jsme inkasovali po skvělé individuální akci. Dali jsme dva góly, které nebyly uznané. V prvním poločase měl Choras (Chorý) hezkou střelu, na konci jsme nevyřešili situaci dva na jednoho. Vyrovnali jsme se jim v nebezpečnosti ve vápně, v kondiční připravenosti. Ale musíme na ně v odvetě vytvořit ještě větší tlak, abychom jim znemožnili kombinaci," dodal Trpišovský.

"S výsledkem i výkonem jsme spokojeni. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom si před odvetou vytvořili ještě větší náskok. Chtěli jsme mít trochu více kreativity a pohybu ve středu zálohy vedle Andrého. Je skvělé, že se nám podařilo zajistit si dvoubrankový náskok, ale musíme zůstat ostražití. V druhém zápase je před námi těžká bitva, zvlášť když budeme hrát venku. Nejprve ale musíme svoji pozornost nasměrovat k víkendovému ligovému utkání, pak přijde na řadu Praha," řekl trenér Lille Bruno Génésio.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (hráno ve Valenciennes):

LOSC Lille – Slavia Praha 2:0 (0:0)

Branky: 52. David, 77. Zhegrova. Rozhodčí: Marciniak – Siejka, Kupsik – Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Meunier, Diakité – Masopust, Oscar.

Lille: Chevalier – Meunier, Diakité, Alexsandro – Santos, André, Haraldsson (90.+1 Mukau), Gudmundsson (90.+1 Ismaily) – Zhegrova, Cabella (90.+4 Sahraoui) – David (90.+1 Ilič). Trenér: Genesio.

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Zima – Masopust (53. Bořil), Oscar, Zafeiris (75. Prebsl), Diouf – Schranz (75. Jurásek), Provod – Chorý (75. Chytil). Trenér: Trpišovský.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Nova Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články