Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Pešice: Kádr má perspektivu, nebránil bych se spolupráci s novým trenérem

Praha - Dočasný trenér fotbalové reprezentace Josef Pešice je rád, že v závěru kvalifikace mistrovství světa dosáhl s českým týmem nejen na dvě výhry na Maltě a v Bulharsku, ale že mohl ukázat i některé méně vyzkoušené tváře. Nebránil by se případné další spolupráci s Fotbalovou asociací ČR a třeba i s novým koučem národního mužstva, kdyby byl osloven. Současný kádr je podle něj dostatečně široký a kvalitní, aby na něm mohl stavět i jeho nástupce.

Josef Pešice
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Pešice má jako první trenér české reprezentace v historii stoprocentní bilanci ze dvou zápasů, jako nejúspěšnější kouč se ale necítí. Hlavně je rád, že se podařilo získat maximum bodů a vyzkoušet i některé méně okoukané hráče. "Ta moje mise byla o tom, především dokončit co nejlépe bodově kvalifikaci, a pokud to bude trošku možné, ukázat i nějaké nové tváře, dát šanci dalším hráčům," řekl Pešice.

V závěru kvalifikace měl šťastnou ruku, když do zálohy nasadil Bořka Dočkala, do obrany Františka Rajtorala či na místo stopera Ondřeje Mazucha. Ten udržel v Bulharsku čisté konto, první dva jmenovaní zase stáli u gólových akcí. "Tu šanci si ale musíte zasloužit. Důležité je, že ti hráči byli v kádru, který jsme používali předtím. A nabídnutou šanci využili. Slušně se chopil šance i Venca Kadlec, z hlediska budoucnosti budeme mít o dalšího útočníka víc," řekl Pešice.

Po zápasech na Maltě i v Bulharsku telefonicky hovořil se svým předchůdcem Michalem Bílkem, jemuž v předchozím průběhu kvalifikace dělal asistenta. "Ptal se mě, jak ten zápas vypadal, jak hráči působili na hřišti. Bavili jsme se o věcech, co kde bylo, kde jsme udělali chybu. Hlavně byl rád, že jsme vyhráli. Tomu mužstvu přál, protože byl součástí tohohle kolektivu," přiblížil Pešice.

Svou zásluhu na zlepšení národního týmu v závěru kvalifikace nechce přeceňovat. "Hrana toho úspěchu je strašně tenká. Já měl štěstí v tom, že se nám v prvním zápase podařilo dát docela brzo gól. V druhém zápase k tomu kluci velice dobře přistoupili, odvedli profesionální výkon, z čehož jsem měl strach. Když jdete do zápasu, v němž o nic nejde, máte strach, jak ty kluky motivovat. Myslím, že se to podařilo, šli do toho naplno a jednu šanci proměnili," řekl Pešice.

Právě neproměňování šancí a možná i trocha smůly v koncovce podle něj stály za celkovým neúspěchem v kvalifikaci. "My jsme si tu kvalifikaci prohráli dvěma momenty. Jiráček trefil tyč proti Itálii, místo aby dal gól. Pak už bychom nikdy neprohráli s Arménií v poslední minutě. To jsou tři body a kde bychom byli?" uvedl Pešice.

Reprezentace zvažuje listopadová přípravná utkání

Vedení fotbalové reprezentace zvažuje, zda a s kým hrát v listopadovém termínu přípravné utkání. Jelikož Češi nepostoupili do baráže o mistrovství světa do Brazílie, mají možnost využít 15. a 19. listopad k přípravě. Národní tým by se mohl představit doma s Koreou nebo v Severním Irsku. Jasno by mělo být do konce týdne.

Přestože počítá s tím, že u týmu nezůstane déle než do případného přípravného utkání v listopadu, neboť mu koncem roku vyprší smlouva, možnou další spolupráci s asociací neodmítá. "Těžko se na to odpovídá. Ale nebránil bych se spolupráci s vedením FAČR a třeba i novým trenérem. Málokdo by se asi bránil," podotkl Pešice.

Současný kádr má podle něj perspektivu, aby uspěl v další kvalifikaci. Proto nečeká, že jeho nástupce "překope" celý tým. "Kdyby se mě zeptal, řekl bych mu, že určitě jsou v tomhle kádru hráči, o které se dá opřít. Musíme si uvědomit, že do kádru patří i zranění Vydra, Darida, Pilař nebo Necid. Je tady velice široký základ, na kterém se dá stavět," řekl. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články