Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Jiné hráče tu nemáme, konstatuje Čech

Sofia - Brankáře fotbalové reprezentace Petra Čecha mrzí nepostup na mistrovství světa o to více, že po výhrách nad Maltou a Bulharskem ví, že alespoň na účast v baráži současný tým měl. Zvláště když stačilo, aby v jednom z domácích zápasů získali Češi o dva body více, a v listopadu mohli bojovat o cestu do Brazílie.

Petr Čech
zdroj: ČTK/AP

"Oba zápasy venku jsme zvládli dobře. Malta doma prohrávala maximálně o gól, takže 4:1 je dobrý výsledek. V Bulharsku nevyhráli ani Italové, my ano a docela po přesvědčivém výkonu, kdy jsme mohli dát i více gólů. O to více mrzí, že jsme to nezvládli doma a nepostoupili jsme," řekl Čech po úterním utkání v Sofii. "Tyhle dvě výhry jsou náplast, ale i tak to hodně mrzí, protože stačilo doma dát gól Bulharsku nebo Itálii a všechno bylo jinak," připomněl Čech, že český výběr skončil ve skupině B na třetím místě o jediný bod za Dánskem.

Mít o dva body více, Češi by slavili baráž. "Ale na kdyby se nehraje, fotbal je spravedlivý a postoupí ten, kdo si ty body uhraje," dodal. Čech odmítá, že by současná reprezentace byla v krizi, ale zároveň připouští, že je třeba, aby se hráči více prosazovali ve svých klubech a tím se zlepšovali i pro národní výběr. "Byly zápasy, které se nepovedly, ale když se podíváme na výsledky, tak nejsme v krizi, že bychom museli bít na poplach. Je třeba vidět, že chybí hráči, kteří by hráli stabilně ve velkých klubech," míní Čech.

"Jiné hráče, než kteří jsou zvaní, tu nemáme. Uvidíme, jestli se chytne někdo z mladých hráčů, ale zatím tu žádného nového adepta pro reprezentaci nemáme," dodal. Zápas v Bulharsku však ukázal, že tým má potenciál. Ovšem jen pokud zapracuje na proměňování šancí. Jen v Sofii zahodili Libor Kozák s Petrem Jiráčkem tři stoprocentní příležitosti. "Nakonec jsme dali gól z naší nejmenší šance. Kdyby skórovali Bulhaři jako první, mohlo to dopadnout úplně jinak. Těmi zahozenými šancemi jsme je nechávali žít," řekl Čech.

V utkání se musel potýkat i s nepříjemným publikem. Mezi fanoušky se navíc objevila laserová ukazovátka, kterými se domácí příznivci snažili Čecha oslňovat. "Lasery z hlediště mi nevadí. Věděl jsem o nich. Nejhorší je první moment, když se objeví. Ale pro toho diváka je hrozně těžké to zaměřit tak, aby mi to vadilo. Každopádně jsme to nahlásili a ve druhé půli už byl klid," dodal Čech.

Čech v kvalifikaci jako jediný nechyběl ani minutu

Čech je jediným hráčem z české fotbalové reprezentace, který v právě skončené kvalifikaci o postup na mistrovství světa nechyběl na hřišti ani minutu. Do všech deseti zápasů zasáhli také záložníci Jaroslav Plašil s Petrem Jiráčkem, jednou chyběli obránci Tomáš Sivok a Michal Kadlec. O pozici nejlepšího střelce týmu se dělí útočníci Tomáš Pekhart s Matějem Vydrou, kteří se shodně trefili dvakrát.

O třináct vstřelených branek v deseti zápasech se podělilo jedenáct hráčů. Českému výběru v evropské části kvalifikace s takovou bilancí patří 27. pozice, nejlepší Německo zvládlo nastřílet 36 branek a hýčká si bilanci 3,6 gólu na zápas. Naopak Andorra se neprosadila ani jednou. Nejlepším kvalifikačním střelcem se stal Nizozemec Robin van Persie s jedenácti zásahy.

Češi inkasovali devět branek a s dalšími sedmi týmy se dělí o konečné 11. místo. Nejlepší obranu měli Španělé, kteří soupeřům dovolili skórovat jen třikrát. Nejhorší defenzivu zase mělo San Marino s 54 inkasovanými brankami. Trenéři Michal Bílek, který dva zápasy před koncem kvalifikace rezignoval, a Josef Pešice dali šanci celkem 27 hráčům. V minulé kvalifikaci o postup na ME se v týmu prostřídalo 32 fotbalistů. Nejmenší porci v současné kvalifikační fázi odehrál záložník Milan Petržela. Ten zasáhl do jediného utkání a připsal si 29 minut.

V celé kvalifikaci byl jediným vyloučeným českým hráčem Daniel Kolář, který dostal dvě žluté karty v zářijovém duelu v Itálii. Češi nasbírali celkem 136 faulů, což je řadí na deváté místo. Naopak nejvíce faulů "schytal" obránce Michal Kadlec, který se stal patnáctkrát obětí soupeře. Jiráček byl také nejčastějším střelcem českého výběru, na branku vyslal osm střel. Nejlepší v tomto ohledu je bosenský kanonýr Edin Džeko s 21 pokusy.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Bořka Dočkala, Petra Čecha a Josefa Pešiceho


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články