Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Pelta chce postavit národní stadion v Letňanech

Praha - Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta nevzdává svůj plán vystavět v Praze národní stadion pro 30 až 40 tisíc diváků. Poté, co neúspěšně navrhoval navýšení kapacity Edenu či přestavbu malého strahovského stadionu, který s FAČR také zakoupil, nyní prosazuje variantu stánku v Letňanech, který by měl stát několik miliard korun. 

Ilustrační foto

Podle Peltových představ bude stadion víceúčelový, využitelný například i pro atletické soutěže. Na jeho výstavbě se má podílet turecká investiční skupina Odien Group, která na začátku minulého desetiletí měla revitalizovat řadu českých podniků, např. Tatru, Zetor či Škodu Holding.

Odien Group se podle informací Lidových novin zajímala i o koupi Českých aerolinií, jejichž třetina dnes patří Jiřímu Šimáněmu, majiteli Slavie. Dceřiná firma Odienu Čedok je zase jedním z hlavních sponzorů Peltova klubu FK Jablonec.

"Jednali jsme s panem Mikem Saranem (jeden z hlavních představitelů Odien Group, pozn. aut.), který má k dispozici velice zajímavou lokalitu v areálu Avia v Letňanech. Je tam stanice metra i vlaková zastávka, dopravně ideální místo, na rozdíl třeba od Strahova," potvrdil předseda FAČR Pelta. Zástupci firmy potvrdili, že společnost o sportovním využití prostoru rovněž uvažuje.

"Už i Slováci v Bratislavě stavějí arénu. V Maďarsku mají snad pět šest nových stadionů, díky nedávnému mistrovství Evropy postavili stadiony v Polsku. Chtěl bych využít euforie z postupu na (evropský) šampionát," řekl Pelta pro Lidové noviny.

Do výstavby by Pelta chtěl zapojit i stát a hlavní město. Ministr financí Andrej Babiš a pražská primátorka Adriana Krnáčová se však podle LN stavějí k projektu odmítavě. "Národní stadion v Praze nepotřebujeme, máme Letnou a Eden," prohlásil Babiš.

Naposledy se o stavbě národního fotbalového stadionu v Praze hovořilo loni, když se FAČR ucházel o spolupořádání Eura 2020. Podmínkou byl stadion o minimální kapacitě 30 000 míst, který FAČR chtěl vybudovat na Strahově, ve hře bylo i navýšení kapacity stadionu v Edenu. Vláda i hlavní město ale odmítly dát projektu finanční záruky.

FAČR přitom téměř přesně před rokem pořídil komplex areálů na Strahově za zhruba 129 milionů korun. Do něj spadá mimo jiné i nyní nepříliš využívaný stadion Evžena Rošického, na němž dříve působila Slavia a dnes na něm trénuje reprezentace. Kromě toho fotbalová asociace na Strahově nedávno otevřela své nové sídlo, postavené téměř výhradně z peněz UEFA a FIFA a vybudované firmou Syner, rovněž sponzora fotbalového Jablonce.

Pelta také prohlásil, že FAČR hodlá rekonstruovat svou další nemovitost na Strahově, Stadion Přátelství. "Chceme vybudovat Dům sportu pro sportovní svazy," prohlásil o možnosti využití stánku šéf českého fotbalu.

Zdroj
ČTK, Lidové noviny, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články