Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pelta: Kandidaturu na Euro 2020 nepodáme

Praha – Nedostali jsme potřebné záruky pro rychlou výstavbu národního stadionu, kandidaturu na mistrovství Evropy 2020 tedy nepodáme, uvedl předseda FAČR Miroslav Pelta v Interview Daniely Drtinové. Pelta však zdůraznil, že s premiérem Bohuslavem Sobotkou obecně našli shodu v otázce postupné revitalizace stadionu Strahov i financování národních olympijských center po celé republice.

Miroslav Pelta v Interview Daniely Drtinové
zdroj: ČT24

Politický příslib zkráceného řízení pro stavbu národního stadionu předseda FAČR Miroslav Pelta od politiků nedostal s tím, že je potřebné nejprve zajistit financování pro celý český sport a pak teprve stanovit investiční priority. "S výsledkem jednání jsem spokojen," uvedl však Pelta v ČT. "Nešli jsme jen jednat o národním stadionu na Strahově, chtěli jsme taky přesvědčit pana premiéra o potřebě investic do infrastruktury sportu – je šest národních olympijských center, které jsme chtěli rozšířit o Strahov jako sedmé centrum. Měli jsme jen jediný konkrétní dotaz, jestli by nebylo možné ve zkráceném řízení získat od státu záruku na výstavbu národního stadionu," řekl.

Tuto záruku však od Bohuslava Sobotky Pelta nedostal. "Pan premiér nemá problém s tím, abychom pokračovali ve výstavbě národních olympijských center včetně Strahova, který jsem mu ukázal, v jak chátrajícím stavu je. Chce ale vědět, kolik přesně budou ta olympijská centra stát. Je to cesta, kterou půjdeme dále. To ale znamená, že jediná věc, která nebude, je, že nepodáme kandidaturu na ME 2020," přiznal Pelta.

Sen o pořádání důležité sportovní akce se tak už definitivně rozplynul a premiér Sobotka ve svém prohlášení zmínil, že záruku vláda neposkytla i z důvodu blížící se uzávěrky pro podávání kandidatur – ta je stanovena na 25. dubna. Trochu si i rýpnul do FAČR, že věci řeší tak trochu na poslední chvíli. "Teprve v posledních týdnech získala fotbalová federace pozemky na Strahově, které by mohla vložit do toho projektu. Samozřejmě byly i volby a dlouho nebyla sestavená vláda, takže nějaký dlouhý čas jsme neztratili," uvedl Pelta.

Miroslav Pelta: "Sen o kandidatuře se sice rozplynul, ale pro mě je hlavní, že premiér není proti tomu, abychom pokračovali v dlouhodobém projektu revitalizace Strahova. To má pro mě větší hodnotu než krátkodobé rozhodnutí kvůli kandidatuře."

Areál strahovského stadionu
zdroj: ČTK

Proč by český fotbal nicméně vůbec měl mít tak velký (mluví se o 30 tisícové kapacitě) stadion, když třeba návštěvnost je dlouhodobě násobně níže? "Vzhledem k historii českého fotbalu si myslím, že bychom měli mít stadion, který by ani v budoucnu nebyl ztrátový," uvedl Pelta. "Stadion by nebyl jen pro národní mužstvo, byly by tam i evropské soutěže nebo kulturní akce," dodal.

Česko bylo jednou z 32 zemí, které měly zájem spolupořádat ME 2020. To se bude v rámci výročí UEFA pořádat v 13 městech po celé Evropě. Právě stadion pro 30 tisíc fanoušků byl podmínkou, aby se Praha mohla ucházet o to být jedním z hostitelských měst. Momentálně má hlavní město jen dva dvacetitisícové stadiony Sparty a Slavie.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články