Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Obvinění zůstávají na svobodě, podezření směřuje k juniorské lize

Praha - Kauza kolem nelegálních fotbalových sázek pokračuje. Státní zástupce Miloslav Kelyman dokonce podal návrh na vzetí do vazby tří obviněných hráčů, soud mu ale nevyhověl a řízení se stíhanými dále pokračuje na svobodě. Začínají se rýsovat i první utkání, která měla být zmanipulována. Podle dostupných informací se jedná hlavně o zápasy juniorské ligy. První obvinění padla i na Slovensku, mezi podezřelými je i bývalý hráč Liberce a Boleslavi Ivan Hodúr.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK / AP

Kvůli možnému ovlivňování zápasů bylo obviněno dvanáct současných nebo bývalých fotbalistů. Jejich počet může ještě vzrůst. Obviněným hrozí za přijetí úplatku až dvanáct let vězení. "Soudkyně rozhodla, že ten vazební důvod ovlivňování svědků tu prokázán není. A pokud jde o důvod pokračování v trestné činnosti, rozhodla o přijetí slibu. Závěr je tedy jediný, že řízení nadále probíhá nevazebně," řekl Kelyman.

O konkrétních jménech, kterých se dnešní jednání týkalo, nechtěl mluvit. Neuvedl ani, u kterého z fotbalistů celá téměř roční policejní akce začala. Připustil ale, že obránce Českých Budějovic Jan Halama, který dříve hrával ve Strakonicích a o němž se v souvislosti s případem hodně mluvilo, figuruje mezi zadrženými.

Vyšetřování zatím směřuje především k juniorské lize, podle státního zástupce policie prověřuje hráče Pardubic, Varnsdorfu, Jihlavy a Sparty. Podle informací ČT je jedním ze zápasů juniorské ligy, který se ocitl v hledáčku policie, duel mezi Jihlavou a Spartou. Zápas se hrál na jihlavském stadionu letos v srpnu a domácí vyhráli 2:0. Zástupci obou klubů ale možnost, že utkání bylo ovlivněno, důrazně odmítají. Státní zástupce České televizi také potvrdil, že se vyšetřování nějak dotýká Jihlavy, Teplic, Českých Budějovic, Chomutova, Strakonic a Roudnice nad Labem. 

Podezření padá na Hodúra

Na Slovensku bylo obviněno sedm lidí, mezi nimi i čtyři hráči Dunajské Stredy - slovenský reprezentant se zkušenostmi z Liberce a Mladé Boleslavi Ivan Hodúr, český zadák Tomáš Huber, který prošel Jabloncem a Spartou, Michal Dian, který hrál za Bohemians 1905, Příbram a Zlín, a Marek Božoň.

Fotbalisté údajně přispěli k manipulaci výsledků čtyř z osmi ligových utkání, které Dunajská Streda v současném ročníku odehrála. Ve všech zmanipulovaných utkáních týmu měly podle vyšetřovatelů padnout více než čtyři góly. Třikrát se tak skutečně stalo. "Vedení klubu i všichni, kdo jsou jakkoliv zainteresovaní na činnosti klubu jsou v šoku z těchto událostí, které znevažují naši každodenní práci. I to je důvod, proč vedení rozhodlo o okamžité suspendaci zmíněných čtyř hráčů do vyřešení kauzy," uvedl klub v prohlášení.

Disciplinární komise slovenského svazu se čtveřicí zahájila disciplinární řízení, ve věci se chystá pokročit poté, co se k ní dostanou stanoviska policie a dalších příslušných orgánů. Podle webové stránky deníku Nový čas se nejznámější z obviněných fotbalistů, třiatřicetiletý Hodúr, přiznal trenérovi Mikulášovi Radványimu. "Nechci to komentovat. Vyslýchali mě, ale nebudu říkat, o jaké zápasy se jednalo. Můžu říct, že se ke mně chovali korektně," řekl Hodúr deníku Šport.

Uplácelo se zřejmě i v ČFL

Podle dřívějších informací médií jsou mezi obviněnými čtyři hráči Roudnice nad Labem, hrající třetí ligu, a objevilo se i jméno teplického Davida Jablonského. Podle serveru tn.cz by měl být hlavním organizátorem na české straně bývalý ligový hráč Daniel Kaplan, který dřív působil v Sokolově, Chomutově či Hradci Králové. 

K prvnímu nabídnutí úplatku podle něj došlo v okrese Strakonice a celý případ se rozběhl 6. listopadu 2012. To bylo pár dní před utkáním ČFL Převýšov - Strakonice (1:3). Kelyman však neuvedl, v souvislosti s jakým zápasem vyšetřování začalo. "Postupně se však na ten případ nabalovaly další a další věci," řekl.

Obviněným hrozí až 12 let

Fotbalistům obviněným v aktuální sázkařské aféře hrozí za přijetí úplatku až 12 let ve vězení. V úvahu připadá i trestný čin podvodu s nižší sazbou. Toho se mimo jiné dopustí ten, kdo zamlčí podstatné skutečnosti a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou. Hráči, kteří sázejí na vlastní zápasy, však porušují také loterijní zákon. Ten totiž zakazuje účastnit se sázek všem osobám přímo zainteresovaným na sázkových příležitostech. Tento zákaz se však nijak nevztahuje na rodinné příslušníky těchto osob. V aktuální sázkařské aféře se mluví o tom, že sázky na zmanipulované zápasy řídily asijské společnosti. Už jen sázkou u zahraniční společnosti však sázkař porušuje loterijní zákon.

Strakonický státní zástupce potvrdil, že v kauze existuje návaznost na Slovensko i na sázkaře z asijských zemí. Je přesvědčený, že policie zajistila dostatek důkazů, které budou stačit k návrhu na podání obžaloby. "Ještě ale potřebujeme vyslechnout hodně osob a vyhodnotit další věci. Líčení u soudu by mohlo začít v horizontu několika měsíců," řekl Kelyman.

Protikorupční útvar při vyšetřování spolupracuje se slovenskými kolegy, kteří již obvinili sedm lidí. Gang podle nich uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Skupina za poslední rok údajně ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice a na Slovensku.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články