Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zápasy v Česku ovlivňoval slovenský gang. Vydělával 50 000 eur za zápas

Praha/Bratislava – Nová sázkařská aféra ve fotbale opět spojuje Česko a Slovensko. Podle slovenského policejního prezidenta Tibora Gašpara má klíčovou roli v ovlivňování výsledků v českém fotbale hrát skupina Slováků, která prý manipulovala také zápasy nejvyšší slovenské fotbalové soutěže. Čeští kriminalisté už obvinili z podplácení a přijetí úplatku 12 aktivních i bývalých fotbalistů. Na Slovensku jsou obviněni mimo jiných i čtyři hráči prvoligové Dunajské Stredy. Vyšetřování podle Gašpara odstartoval fotbalista českého klubu, který policii nahlásil, že se ho někdo pokusil uplatit. 

Podle Gašpara skupina za poslední rok ovlivnila nejméně 19 fotbalových utkání v České republice i na Slovensku. Gang prý uplácel hráče a pak vydělával sázením na zmanipulované zápasy zejména v zahraničních internetových sázkových kancelářích. Na úplatcích hráčům prý skupina rozdala 210 000 eur (5,4 milionu korun), na zápas údajně připadly úplatky v rozmezí od 2 000 do 60 000 eur. Slovenská policie odhadla, že prostřednictvím sázení gang vydělal 50 000 eur na zápas.

"Dle zjištěných informací byli hlavními organizátory celé této manipulace a korupce Slováci. Řídili celý proces nelegálního sázení," řekl Gašpar. Dodal ale, že hlavou gangu byla osoba ze zahraničí, pravděpodobně z některé z asijských zemí, která členům gangu předala peníze na uplácení hráčů. Na Slovensku bylo v případu obviněno sedm lidí. 

Vyšetřování případu podle Gašpara odstartoval fotbalista českého klubu, kterému gang údajně také nabízel úplatek a který se obrátil na českou policii. "Měl velmi strohé informace, že na celé věci se podílí osoba ze Slovenska, znal její křestní jméno," řekl Gašpar. Policejní prezident také přiblížil způsob, jakým gang pracoval. Skupina si prý nejprve vytipovala fotbalové utkání, na kterém chtěla vydělat. "Následně byli osloveni hráči některých klubů s cílem ovlivnit za úplatek výsledek zápasu," řekl Gašpar.

Slovenský policejní prezident také popsal způsob komunikace gangu s hráči během samotného zápasu. "Zprostředkovatel zůstal sedět na stadionu, což byl signál pro fotbalisty, že nabídka platí a že se mají snažit dosáhnout dohodnutý výsledek. Pokud ze stadionu (zprostředkovatel) odešel, to byl zase signál, že v nabídce on-line (sázkové) kanceláře jejich zápas není," doplnil. Úplatky podle Gašpara nabízela trojice bývalých fotbalistů. 

FAČR prý s policií spolupracoval

Policejní akce začala ve středu ráno na různých místech České republiky. Kriminalisté při ní provedli celkem 15 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Fotbalová asociace se k případu dosud oficiálně nevyjádřila s odůvodněním, že její bezpečnostní manažer Martin Synecký je v zahraničí. Její místopředseda Roman Berbr však řekl Radiožurnálu, že středeční razie byla výsledkem dlouhodobé akce, na níž FAČR s policií spolupracovala.

"V říjnu loňského roku získala asociace nezvratné důkazy, že dochází k sázkařským manipulacím ve druhé lize. Ty informace jsme předali policii," řekl Berbr. Pro web aktualne.cz upřesnil, že hlavní důkazy se týkaly juniorské ligy a že na podezřelé zápasy upozornil mezinárodní monitorovací systém Sportradar.

Komentář Filipa Horkého, redaktora ČT: "Když jsem se dříve bavil s lidmi v zákulisí (a zajímal jsem se především o dění kolem Křetínského kabely), tak mi říkali, že probíhají boje mezi zákulisními silami. První jsou právě tyto nelegální sázky, druhé je ovlivňování zápasů ve prospěch konkrétního klubu. Může to být tedy i tak, že někteří lidé ve FAČR – a teď nemyslím konkrétně Romana Berbra – mohou upozorňovat: 'Podívejte, my jsme si poradili s černými sázkami', které jim v zákulisních dohodách lidově řečeno lezly do zelí."

V Česku se nesázelo

České sázkové kanceláře však žádné zmanipulované fotbalové zápasy v poslední době nezaregistrovaly, navíc ani nevypisují kurzy na zápasy nižších lig s výjimkou Fotbalové národní ligy. "Díky znalosti lokálního trhu víme, které soutěže jsou bezpečné. Cokoliv od druhé ligy níže, kde by cokoliv mohlo být v nepořádku, v nabídce nemáme," podotkl Petr Šrain z Fortuny.

Zástupci českých sázkových kanceláří předpokládají, že podvodníci mohli sázet u zahraničních společností - nejspíše z Asie - které na rozdíl od českých vypisují kurzy i na nižší soutěže či dokonce juniorskou ligu. "Pokud někdo sází na zmanipulované zápasy, tak je to většinou u zahraničních sázkových společností, hlavně z Asie. V době internetu je velmi jednoduché sázet v podstatě kdekoliv, třeba na druhém konci světa. Proti tomu není obrany," dodal Šrain s tím, že v takovém případě by ani u prokazatelně zmanipulovaných zápasů nemusely české firmy žádné anomálie zaznamenat. 

Policie krouží kolem Teplic

Jediným prvoligovým celkem, který zatím potvrdil, že ho kontaktovala policie, jsou Teplice. "Proběhl výslech v prostorách stadionu, policie odjela. Momentálně nevíme vůbec nic. V případě, že by se prokázala jejich vina, tak to pro ně, řekl bych, znamená fatální následky v našem klubu. Ale nepředbíhejme," řekl teplický ředitel František Hrdlička.

Na čtvrtečním tréninku teplického mužstva chyběl David Jablonský, kterého si v té době pozvala policie na výslech. "Můžu potvrdit jen to, že (Jablonský) nebyl na tréninku. Ale to je všechno, co v tuto chvíli víme. Policie nám k případu zatím žádné další informace neposkytla. Až budeme vědět víc, rádi se ke všemu vyjádříme," uvedl ředitel klubu František Hrdlička.  

Jablonského a ještě jednoho nejmenovaného teplického hráče policisté vyslýchali už ve středu. Podle zákulisních informací měl být druhým teplickým hráčem, s nímž policie byla v kontaktu, záložník Egon Vůch. Ten však údajně podával vysvětlení k tomu, že sám naopak odmítl nabídku na účast při nelegálních sázkách.

Teplický kouč Zdeněk Ščasný byl překvapený tím, že Jablonského jméno v aféře figuruje. Ščasný prý nevěří tomu, že by se jeho svěřenec mohl něčím provinit. "Nedokážu si představit, že by tenhle kluk někde přijal peníze. Patří k nejpoctivějším a nejslušnějším hráčům, jaké na Stínadlech máme. Pro mě je to teorie přitažená za vlasy. Že by dokázal ovlivňovat zápasy Teplic právě on? To mi hlava nebere," citoval Teplický deník Ščasného. 

Mluví se i o Vlašimi a Roudnici, na Slovensku je v podezření Dunajská Streda

Kvůli policejnímu vyšetřování zmeškal trénink také Jan Halama, kmenový hráč Českých Budějovic, aktuálně ovšem na hostování ve střížkovských Bohemians. Zadržen byl údajně i jeden hráč druholigové Vlašimi. V třetiligové Roudnici nad Labem kvůli výslechu dokonce postrádali čtveřici hráčů v mistrovském utkání. "Ano, vzali nám čtyři hráče. Nevím ale, jestli jsou ve vazbě, nebo jsou vyšetřováni na svobodě. Něco tam ale probíhá. Nevím, o co jde a v jaké fázi to je," řekl předseda klubu Pavel Dohnal.

Na Slovensku obvinění z přijímání úplatků za ovlivnění zápasů čelí čtyři hráči klubu nejvyšší slovenské fotbalové soutěže DAC 1904 Dunajská Streda. Podle slovenských medií jsou mezi nimi bývalý slovenský reprezentant se zkušenostmi z Liberce a Mladé Boleslavi Ivan Hodúr, český zadák Tomáš Huber, který prošel Jabloncem a Spartou, Michal Dian, který hrál za Bohemians 1905, Příbram a Zlín, a Marek Božoň. Jeden z obviněných prý už začal se slovenskou policií spolupracovat.

Podezřelí údajně přispěli k manipulaci výsledků čtyř z osmi ligových utkání, které tento klub v současném ročníku odehrál. Ve všech zmanipulovaných utkáních týmu měly podle vyšetřovatelů padnout více než čtyři góly. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články