Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Další skandál v českém fotbale. Policie zatkla desítky hráčů kvůli sázení

Praha – Ani ne den poté, co zhasly naděje fotbalové reprezentace na postup na světový šampionát v roce 2014, se rozhořel v českém prostředí velký skandál. Kvůli sázení a ovlivňování zápasů bylo zadrženo několik desítek fotbalistů převážně z nižších soutěží, ale i z první ligy. Policejní vyšetřování potvrdily Teplice a podle informací ČT by měly hlavní postavy kauzy pocházet ze Slovenska.

Fotbal
zdroj: ČT24

"Kriminalisté od dnešních ranních hodin provádí úkony ve věci podezření z korupčního jednání ve fotbalovém prostředí a možného ovlivňování zápasů a s tím související sázkařskou činností," potvrdil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Podle informací České televize na případu spolupracuje česká policie se slovenskou. Hlavní postavy kauzy by měly pocházet právě ze Slovenska.

Teplice potvrdily výslechy několika vlastních hráčů

Jediným prvoligovým celkem, který zatím potvrdil, že ho kontaktovala policie, jsou Teplice. "Proběhl výslech v prostorách stadionu, policie odjela. Momentálně nevíme vůbec nic. V případě, že by se prokázala jejich vina, tak to pro ně, řekl bych, znamená fatální následky v našem klubu. Ale nepředbíhejme," řekl teplický ředitel František Hrdlička.

Kriminalisté vyslýchali tři hráče ze širšího kádru A-týmu. Mělo jít údajně o Davida Jablonského, Karla Kodeše, jenž hostuje v Chomutově, a reprezentanta do 21 let Egona Vůcha. U něj má jít ovšem o to, že úplatek odmítl.

"Zaplaťpánbůh, že to někdo konečně začal řešit, bez ohledu na to, jestli by to byl hráč od nás. Ale problémy s tím asi nejsou jen v Česku, je to problém celého sportu a fotbalu," dodal Hrdlička, jenž je členem výkonného výboru asociace.

Zatýkalo se v Roudnici i na Střížkově

Podle informací serveru isport.cz se nová aféra týká i třetiligové Roudnice nad Labem. "Ano, vzali nám čtyři hráče. Nevím ale, jestli jsou ve vazbě, nebo jsou vyšetřováni na svobodě. Něco tam ale probíhá. Nevím, o co jde a v jaké fázi to je. Slyšel jsem ale, že se jedná o sázení a ovlivňování zápasů," řekl předseda klubu Pavel Dohnal.

Web Aktuálně.cz tvrdí, že šlo také o hráče Strakonic a Ústí nad Labem, Severočeši to ale odmítli. Z konkrétních jmen pak měl být údajně zatčený obránce Jan Halama, jenž hostuje z Českých Budějovic v druholigových střížkovských Bohemians Praha.

Fotbalová asociace ČR zatím nemá žádné bližší informace, kterých hráčů, případně klubů a zápasů se kauza týká. Bezpečnostní manažer Fotbalové asociace ČR Martin Synecký, který s policií za asociaci především komunikuje, je momentálně pracovně v zahraničí.

"K této záležitosti nevíme žádné podrobnější informace, jen to, co uvedla policie ve svém tiskovém prohlášení. Do doby, než náš bezpečnostní manažer, který je momentálně na setkání bezpečnostních manažerů UEFA ve Varšavě, nebude mít bližší informace, nebudeme záležitost nijak více komentovat," řekl tiskový mluvčí asociace Jaroslav Kolář.

Podle Hraběte mohlo jít i o dílčí sázky

K celé situaci se v Událostech, komentářích vyjádřil redaktor Deníku Sport Stanislav Hrabě, který si myslí, že nemuselo jít přímo o ovlivnění celých zápasů. "V současnosti o situaci toho moc nevíme. Z dřívějších případů v Premier League či Bundeslize však tuším, že by mohlo jít o ovlivnění dílčích sázek, tedy sázek na počet karet, kdo vstřelí první branku, kdo bude kopat první gól apod. Rovněž podle prvních informací by mělo jít především o zápasy z nižších soutěží, které nejsou až pod takovým drobnohledem," řekl Hrabě.

Jestli se všechna obvinění potvrdí, půjde o doposud největší korupční kauzu v historii českého fotbalu. Nejznámějším skandálem je doposud ten, ve kterém byl šéf Viktorie Žižkov Ivan Horník odsouzen za nabízení úplatků. Společně s ním bylo potrestáno pět klubů (Synot, Liberec, Opava, Žižkov a druholigové Vítkovice), pět delegátů, 14 rozhodčích a devět funkcionářů, uloženy finanční postihy v celkové výši 3,985.000 korun, rozdány tresty zákazu činnosti v souhrnu na 62,5 roku a klubům bylo odebráno 45 bodů. Několika aktérům udělil různě vysoké podmíněné a finanční tresty i soud.

Je nám líto, video expirovalo.
Stanislav Hrabě hodnotí korupční kauzu v Událostech, komentářích
Zdroj
ČTK, isport.cz, aktualne.cz, ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články