Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Synecký: Obviněných bude přibývat. Golda: Je to pouze lov malých ryb

Varšava/Praha – Zatýkání ještě není u konce a počet obvinění bude přibývat. Tyto informace přinesl bezpečnostní manažer FAČR Martin Synecký, podle něhož je dvanáct obviněných pouze špičkou ledovce. Zároveň však přiznává, že kauza zasáhne především nižší soutěže. Kriticky se naopak k celé aféře staví bývalý předseda disciplinární komise FAČR Jiří Golda, který si myslí, že jde jenom o lov malých ryb a skutečný problém zůstává i nadále skryt.

Fotbal a korupce
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

"Nejvyšší soutěž je velmi přísně hlídána, každý zápas je důkladně monitorovaný, což nelegálnímu prostředí nepřeje. Také druhá liga je pod zvýšeným dohledem. Nemohu být konkrétnější, ale tato kauza bude spíš záležitost amatérských soutěží od třetích lig a ještě níž," uvedl Synecký, který je za FAČR pověřen komunikací s policií.

Nelegální sázení v nižších soutěžích je podle něj celosvětovým negativním fenoménem. "Není to nic nelogického. Je to prostředí, v němž jsou třeba stárnoucí hráči a kluby, které jsou v ekonomických problémech, jim neplatí peníze…," podotkl Synecký. "A tady může existovat celá organizovaná a velká skupina, která se na tom všem živí. Nikdo netvrdí, že hráči, kteří do toho jsou zapojeni, jsou jenom pachatelé. Oni mohou být pouhými oběťmi systému. Je třeba tomu udělat přítrž," řekl Synecký.

Martin Synecký:

"Všechny ty sázky jsou přijímány v Asii. Je to nejjednodušší způsob pro zločinecké skupiny, jelikož zde nemusí dodávat osobní údaje ani platit daně. Problém je, že v Asii lze sázet i na české dorostenecké soutěže, ženskou ligu aj."

Podle něj je středeční policejní zátah teprve začátkem velké akce, která může odhalit velký počet podvodů a lidí ve fotbalovém prostředí, kteří jsou do nelegálních sázek zapleteni. "Nevylučuju, že v dohledné době může být odhaleno více lidí, než kolik se jich v souvislosti s policejním vyšetřováním objevilo za poslední dva dny. Kauza může mít další velké konsekvence," řekl Synecký.

Fotbalový svaz prý při komentování aféry nemůže být konkrétnější. Taková je podle Syneckého dohoda s policií, která má volné ruce při vyšetřování. Fotbalová asociace je připravena trestat až poté, co dostane konkrétní podklady právě od policie. Do té doby Synecký kauzu blíže analyzovat nechce, byť si uvědomuje její závažnost. FAČR přitom policii předal důležité indicie už téměř před rokem. O utajené akci ale prý vědělo jen několik lidí z fotbalové asociace, včetně Syneckého.

"Skoro rok jsme drželi jazyk za zuby a teď tu taktiku rozhodně porušit nesmíme. Vidíme, že to přineslo ovoce, když policie měla klid na vlastní práci. Naše předjímání či nešťastné komentáře by mnoha věcem mohly uškodit," vysvětlil Synecký, proč nemůže být konkrétnější.

Věří, že český fotbal z rozpoutané bitvy vzejde jako vítězná strana. "Nelegální sázky a hlavně v prostředí, na které není takový veřejný dohled, jsou obrovským problémem. Bylo by asi naivní si myslet, že to úplně vymýtíme. Ale chceme to výrazně omezit. A třeba s tím konečně začnou bojovat i další sporty, které to také poškozuje. Fotbal je na pranýři, ale děje se to i jinde," prohlásil Synecký.

Golda a Hrabě: Je to lov malých ryb a jde se po určitých lidech

Entusiasmus Fotbalové asociace naopak nesdílí bývalý šéf disciplinární komise Jiří Golda. Podle něho se snaží FAČR pouze získat plusové body. "Tato kauza má ukazovat a naznačovat, že se něco řeší, ale myslím si, že ten problém je daleko závažnější. Lidé, kteří byli zatčeni, jsou pouze malé ryby," řekl Golda.  

"Stačí si vzpomenout na kauzu Křetínského tašky. Tam šlo o kluby, funkcionáře a rozhodčí z první ligy, což jsou velké ryby. A tato kauza byla zametena pod koberec," prohlásil Golda, který odstoupil z vedení disciplinární komise v lednu právě kvůli sporům při řešení zmíněné aféry.

Podobný názor na situaci má i redaktor Deníku Sport Stanislav Hrabě, jenž si dokonce myslí, že celá aféra je zaměřena na pro vedení FAČR nepohodlné lidi. "Jak se případ vyvíjí, tak nasvědčuje tomu, že je veden účelově. Nejde jenom o to, že jde o ne příliš významné jedince, ale vypadá to, že mají být odhaleni lidé, kteří jsou někomu nepohodlní," řekl Hrabě. "Podnět k jejich vyšetřování podal FAČR a zdá se, že jsou to podněty na lidi, kteří špatně spolupracují, a Fotbalová asociace chce na tom celém vydělat," dodal redaktor deníku Sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde Park
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články