Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Na podzim se v lize odehraje jen patnáct kol, jarní část začne už koncem ledna

Na podzim se v první fotbalové lize odehraje jen 15 z celkových 34 kol. Sezona odstartuje kvůli pandemii nového koronaviru a prodloužení předchozího ročníku o více než měsíc později, než je obvyklé. Běžně začíná v průběhu července, loni to bylo 12. července. Jarní část soutěže naopak začne netradičně už na konci ledna, zimní pauza tak potrvá jen něco přes měsíc.

Utkání Slavia - České Budějovice
zdroj: Twitter/slaviaofficial

V minulé sezoně se nedohrála nadstavbová skupina o záchranu a nikdo nesestoupil. Mezi elitu z druhé ligy prošla vedle vítězných Pardubic i druhá Zbrojovka Brno, baráž byla zrušena.

První ligu bude poprvé v samostatné historii hrát 18 týmů a tentokrát neproběhne nadstavba. Přímo sestoupí tři celky.

Slavie zahájí cestu za obhajobou ligového titulu utkáním v Českých Budějovicích. Druhý tým uplynulé sezony Plzeň vstoupí do nového ročníku domácím zápasem s Opavou.

Sparta v úvodním kole o víkendu 22. a 23. srpna bude hrát na půdě Zbrojovky Brno. Druhý z nováčků Pardubice začnou v Jablonci.

Je nám líto, video expirovalo.
LFA představila nový ligový plán

Podzimní pražské derby mezi Spartou a Slavií se odehraje v 10. kole na začátku listopadu na Letné. I s druhým velkým rivalem Plzní budou hrát červenobílí nejdříve venku, v Doosan areně se představí ve 14. kole. V 7. kole v dalším šlágru Plzeň přivítá Spartu.

Nováček z Pardubic kvůli nevyhovujícímu stadionu bude hrát domácí zápasy v Ďolíčku a poprvé se tam představí ve 2. kole proti Teplicím.

Severočeši kvůli rekonstrukci trávníku nastoupí k prvním dvěma utkáním venku. Naopak brněnský nováček začne dvakrát za sebou doma.

Na podzim se odehraje nezvykle jen 15 kol, v uplynulé sezoně při nadstavbě to přitom bylo hned 20 dějství.

"Když se podíváte na termínovou listinu evropských soutěží, tak během podzimu neexistuje ani jedna volná středa. Všechny zápasy kvalifikací i základních skupin se hrají ob týden, zatímco předtím se skupiny hrály v podstatě každých 14 dní. Využijeme všechny týdny, není možná ani jedna vložená středa," řekl výkonný ředitel Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta.

Losování se znovu uskutečnilo podle takzvaných Frončekových tabulek. Ty dokážou zohlednit, aby si domácími zápasy nekonkurovala mužstva z jednotlivých regionů, ale třeba také nevhodné klimatické podmínky.

Když se v lize odehraje aspoň polovina duelů, bude určeno pořadí

Pokud se v příští sezoně odehraje aspoň 50 procent celé soutěže, bude určeno pořadí. V případě, že týmy nebudou mít odehranou stejnou porci utkání, rozhodne koeficient podle přepočtu bodů na počet zápasů.

Kdyby byla odehrána polovina soutěže, ale některý tým by za sebou neměl aspoň 50 procent svých utkání, nemůže se stát mistrem ani se kvalifikovat do evropských pohárů. Sestoupit ale může.

I v případě, že by se v nejvyšší soutěži nedohrála ani polovina všech zápasů, spadly by tři celky. A to za předpokladu, že se v druhé lize, která bude mít tentokrát jen 14 účastníků, dokončí aspoň polovina programu. Pokud by nedošlo ani na 50 procent zápasů vedle první ligy také v druhé, z nejvyšší soutěže by stejně jako letos nikdo nesestoupil.

Týmy musí před každým ligovým duelem podstoupit test na koronavirus

Všechny týmy budou muset před každým zápasem nejvyšší soutěže povinně podstoupit test na koronavirus. Hradit si jej budou samy kluby. Odběry se budou týkat všech osob, které jsou uvedeny v zápise o utkání.

Stejné opatření bude čekat i všechny celky, které se v domácím poháru MOL Cupu utkají s týmy z nejvyšší soutěže. Druholigová mužstva budou muset povinně podstoupit testy každý měsíc.

"Bude to k tíži klubů. Kluby to pochopily a souhlasily s tím. Testování bude povinné pro všechny hráče, kteří jsou uvedeni v zápise, plus pro členy realizačních týmů," řekl předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda. Test nebude moci být starší než tři dny. "Kontrolou bude pověřen technický delegát. Opatření platí až do odvolání ligovým výborem," dodal.

Testy podle odhadů vyjdou jeden klub za sezonu zhruba na dva miliony korun. "Naším primárním cílem, samozřejmě kromě ochrany zdraví hráčů, je, že se snažíme vytvořit maximální podmínky pro to, abychom neohrozili české klubové zástupce v kvalifikaci o evropské poháry. Pokud budete hrát kvalifikace pohárů nebo reprezentační zápasy, podmínka testování před každým zápasem je ze strany UEFA striktně nařízena," uvedl Svoboda.

"Nechceme zbytečně riskovat a dočkat se situace, že některému našemu pohárovému zástupci ztížíme možnost se do pohárů dostat. Jak to bude vypadat dál, záleží na vývoji epidemiologické situace," dodal Svoboda.

LFA před květnovým restartem minulé sezony vypracovala pro kluby protokol s řadou hygienických opatření, který byl zatím ve formě doporučení. Od nového ročníku se změní na závazná pravidla a v případě jejich porušení může klub či hráče potrestat disciplinární komise.

"Testování plus důsledné vyžadování dodržování opatření, to je z našeho pohledu maximum, co můžeme udělat pro to, aby se kompletní ročník dohrál na hřišti," uvedl Svoboda.

V souvislosti s koronavirovou krizí také řídící orgán soutěže získal pravomoc nařídit klubu v případě zhoršené epidemiologické situace v místě jeho sídla odehrát utkání jinde.

LFA s ohledem na koronavirovou krizi rovněž upravila tresty za žluté karty. Nově budou muset hráči za každá čtyři napomínání vynechat jedno utkání a karty se už nebudou kumulovat. Dosud za osm napomenutí platil trest na dva zápasy, za 12 na tři duely a podobně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články