Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ve vítězné euforii se neudrželi. Mexické fanoušky vyšetřuje FIFA za homofobní pokřiky

Nadávky, které používají fanoušci mexických fotbalistů už roky, údajně spustili i na světovém šampionátu v Rusku. Sice si užili opojné vítězství 1:0 v zahajovacím duelu skupiny F proti obhájcům titulu z Německa, jenže mezinárodní fotbalová federace FIFA prošetřuje, zda mexičtí přiznivci během utkání své reprezentace nevyvolávali homofobní pokřiky. 

Slavící mexičtí fanoušci
zdroj: ČTK/AFLO autor: Kenzaburo Matsuoka

Mexická federace před odjezdem týmu na šampionát do Ruska opakovaně žádala fanoušky, aby s homofobními popěvky přestali. I přesto s federací středoamerické země po utkání s Německem zahájila FIFA disciplinární řízení a může ji potrestat pokutou.

Mexičtí fanoušci používají pokřiky už roky. Urážky proti gayům zní z jejich sektoru ve chvíli, kdy soupeřův gólman vykopává od vlastní branky. Homofobních výjevů se tak v neděli dočkal brankář Manuel Neuer.

FIFA situaci prošetří na základě "shromáždění několika zpráv o utkání a možných důkazů týkajících se této záležitosti, včetně těch, které předložili antidiskriminační pozorovatelé, kteří jsou součástí antidiskriminačního monitoringu FIFA", stálo v prohlášení.

Mexická federace byla za stejné popěvky už desetkrát pokutována v uplynulé kvalifikaci. FIFA s Mexikem zahájila řízení i před čtyřmi lety na šampionátu v Brazílii, ale k trestu tehdy nesáhla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články