Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Trpký rekord. Nejstarší hráč MS Haddarí chytil penaltu, ale Egypt padl se Saúdskou Arábií 1:2

Saúdská Arábie versus Egypt. Už to byl jen zápas o čest, přesto s velkým příběhem. Egyptský brankář Ísam Haddarí odchytal závěrečné utkání skupiny A ve Volgogradu ve věku 45 let a 161 dní. Stal se nejstarším hráčem v historii šampionátů. Výhry v derniéře na vrcholné akci se ale nedočkal. Saúdi zvítězili 2:1. 

Brankář Egypta Ísam Haddarí sleduje radující se hráče Saúdské Arábie
zdroj: REUTERS autor: Ueslei Marcelino

Po vedoucí brance Mohameda Salaha Egypt selhal. Haddarí chytil jednu penaltu Fahádu Muváladovi, na druhou už byl krátký. Salman Al Faraj vyrovnal na 1:1. V páté minutě nastavení dokonce uzmul tři body pro Saúdskou Arábii Sálim Davsárí. "Až do gólu Salaha jsme neudělali žádnou chybu a nenechávali soupeři prostor. Ale je pravda, že po brance jsme nebyli tak přesní. Zlepšili jsme se ve druhém poločase, kdy jsme měli zápas pod kontrolou," hodnotil kouč vítězů Juan Antonio Pizzi.

Egypťané dělali v obraně chyby, Haddarí se činil

Mohl to být jeho den. Což o to, egyptský brankář Haddarí udělal pro úspěch vše, jenže ho nepodrželi spoluhráči. Nejstarší hráč, který nastoupil k utkání v historii světových šampionátů, se ve slavnostní den rozhodně nenudil.

Po úniku největší hvězdy afrického celku Salaha a chytrém přehození saúdského gólmana Jásira Musáilima vztyčil ruce k nebi. Tušil pohádkový den. Haddarího tým vedl ve 22. minutě 1:0. Ovšem poté se postupně Egyptu bortil zápas.

Nejvyšší věk natáhl Haddarí o dva roky

Dosavadním držitelem věkového rekordu na mistrovství světa byl kolumbijský gólman Faryd Mondragón, který na šampionátu v roce 2014 nastoupil tři dny po 43. narozeninách.

Gólman egyptského Al Távunu čelil dvěma penaltám. Bek Ahmad Fasí zblokoval v 39. minutě v pokutovém území centr rukou. Muváladovi se však nevyplatilo zacupitání před kopem a zkušený Haddarí si na jeho penaltu počkal.

V šesté minutě nastavení prvního poločasu však hloupě držel Alí Gabr za dres Muválada, který upadl. Druhá penalta v zápase se dlouho řešila u videa, snad nejdéle ze všech dosavadních na turnaji. Verdikt ale platil a Al Faraj tentokrát poslal Haddárího na druhou stranu.

Egypt doplatil na špatnou koncovku a nervózní hru v defenzivě. Mohamed Hasan, který si přezdívá Trezeguet, spálil tři šance, brankou neskončily jeho dva obstřely a hlavička, která mířila těsně mimo. Salah měl další únik v prvním poločase, ale lob mu sjel z nártu.

V závěru druhé půle, kdy už Saúdi otevřeli obranu a hráli na tři body, Tarik Hamad po neodpískaném dvoumetrovém ofsajdu pádil k soupeřově brance, ale jen napálil prostor brankáře. "Hráči byli na zápas psychicky připraveni, to jste mohli vidět v prvním poločase, kdy jsme hráli velmi dobře, vytvářeli si šance a vyráželi do brejků. Druhý poločas bohužel vypadal jinak, také jsme nedokázali unavit soupeře, který hrál velmi dobře," sdělil Cúper.

Arabský celek hýřil pohybem, za což byl odměněný v nastavení. V páté minutě nad rámec se ve vápně dostal k míči Davsárí a střelou na vzdálenější tyč odstartoval saúdskou extázi. "Odehráli jsme výborný zápas. Dokázali jsme zvítězit a loučíme se s turnajem se ctí. Jsem pyšný, že jsem se mohl zapsat mezi střelce na mistrovství světa," rozplýval se záložník Villarrealu. 

Podtextů, kvůli nimž měli Egypťané utkání zvládnout, bylo několik. Nejen že speciální duel zhořkl jejich kapitánovi Haddarímu, navíc skončili v tabulce skupiny A nečekaně až za Saúdy na čtvrtém místě. Tento výsledek může stát Héctora Cúpera místo. "Moje smlouva vyprší po mistrovství světa, takže pak uvidíme, co se stane," uvedl Argentinec.

O budoucnousti jeho protějška Pizziho se také ještě bude jednat. "Vedení svazu se musí rozhodnout, zda budeme pokračovat ve spolupráci. Nezáleží to jen na mně. S hráči jsem spokojený," dodal Pizzi.

Saúdská Arábie - Egypt 2:1 (1:1)

Branky: 45.+6 Faradž z pen., 90.+5 Davsárí - 22. Salah. Rozhodčí: Roldán - Guzmán, De la Cruz (všichni Kol.) - Dias (video, Portug.). ŽK: Gabr, Fasí (oba Egypt). Diváci: 36.823.

Saúdská Arábie: Musáilim - Braík, Usáma Havsáví, M. Havsáví, Šahrání - Bahabrí (65. Asírí), Faradž, Utajf, Mudžahví, Davsárí - Muválad (79. Šahrí). Trenér: Pizzi.

Egypt: Haddarí - Fasí, Gabr, Hegází, Abdal Šáfí - Alnaní, Hamad - Salah, Saíd (45.+7 Vardá), Hasan (81. Munaím) - Muhsín (64. Subhí). Trenér: Cúper.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články