Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ruský válec přejel i Egypt, Salahova penalta faraonům nepomohla

Dvě utkání, dvě vítězství, skóre 8:1. Bilance ruské reprezentace je na domácím mistrovství světa fantastická. Po řízené demolici Saúdské Arábie si jednoznačně poradila i s Egyptem, tentokrát 3:1. Opět zazářilo duo Denis Čeryšev – Arťom Dzjuba, které skórovalo i ve druhém vystoupení na šampionátu. Uzdravený Mohamed Salah stačil pouze zkorigovat z pokutového kopu, což znamená, že pokud zítra potvrdí roli favorita Uruguay proti Saúdům, postoupí sborná poprvé od roku 1986 do osmifinále.

Arťom Dzjuba slaví se spoluhráči gól proti Egyptu
zdroj: REUTERS autor: Pilar Olivares

Před začátkem prestižního turnaje jim nevěřila ani většina vlastních fanoušků. Rusové nicméně ukazují, že se na něj připravili velmi dobře. Po bezbrankovém prvním dějství je ve 47. minutě posadil do sedla vlastní gól egyptského kapitána Ahmeda Fasího, který nešťastně srazil za záda brankáře Mohameda Šanávího nepovedenou střelu Romana Zobnina.

O chvíli později odmítl vyrovnání hvězdný Salah, což v 59. minutě razantně potrestal Čeryšev. Rychlonohý záložník španělského Villarrealu si na přední tyči našel zpětnou přihrávku Maria Fernandese a zdvojnásobil náskok sborné.

Nejlepší hráč duelu Dzjuba navíc po individuální akci přidal vzápětí třetí gól a prakticky rozhodl o vítězství pořadatelské země. Proměněná penalta nejlepšího střelce uplynulého ročníku anglické Premier League Salaha, jenž byl během střetnutí důrazně bráněn minimálně dvojicí obránců, pouze stanovila konečný výsledek.

"Když jsme ve druhém poločase skórovali, soupeř znervózněl. Využili jsme toho a uspěli jsme. Nevím, zda byl pokutový kop nařízen správně, nebo ne. Každopádně je škoda, že jsme inkasovali, ale tři body jsou hlavní," řekl ruský trenér Stanislav Čerčesov.

Návrat Salaha kýženou nadstavbu Egypťanům nepřinesl. Od začátku působili mnohem aktivněji svěřenci kouče Čerčesova, ale výraznější šanci si v prvním poločase nevypracovali. Po centru Aleksandra Samedova hlavičkoval v 6. minutě do připravené náruče gólmana Šanávího veterán Sergej Ignaševič.

Žádná další střela nicméně do brankového prostoru v úvodním dějství nezamířila. Slibné pokusy talentovaného Golovina, který se blýskl v zahajovacím utkání proti Saúdské Arábii, nebo Čeryševa totiž branku minuly. Na druhé straně netrefil "zařízení" po samostatném průniku Trezeguet a těsně před odchodem do kabin ani Salah.

Rusové byli mnohem lepší zejména ve středu pole, kde kraloval tandem Zobnin - Jurij Gazinskij, ale množství centrů osamoceného Dzjubu nenacházelo. Důrazný forvard Arsenalu Tula byl ovšem na hrotu velmi platný. Udržel drtivou většinu míčů a dokázal je i přesně rozdávat nabíhajícím záložníkům.

Krátce po změně stran už vyprodaná aréna v Petrohradu propukla v jásot. Třiatřicetiletý Fasí sice reklamoval Dzjubův faul, jenže paraguayský rozhodčí Enrique Cáceres jeho přání nevyslyšel. Na letošním mistrovství světa i proto padlo už pět vlastních gólů a k dorovnání rekordu z šampionátu ve Francii 1998 chybí pouze jeden.

Dvěma slepenými brankami v rozmezí tří minut pak domácí výběr zasadil faraonům rozhodující knock-out. Liverpoolský kanonýr byl sice vzápětí na hranici pokutového území faulován, sudí Cáceres po konzultaci u videa ukázal na "bílý bod" a Salah chladnokrevně snížil, ale více už on ani jeho spoluhráči nestihli. 

"Z 94 minut jsme odehráli špatně deset až patnáct, a proto jsme prohráli. Nemyslím si, že by to bylo nedostatkem soustředěnosti. Chybělo nám i trochu štěstí v zakončení. Obecně jsem s přístupem hráčů spokojený. Co se týče Salaha, lékaři mi řekli, že je připraven, a myslím, že se ukázal v dobré formě," konstatoval egyptský trenér Héctor Cúper.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina A:

Rusko - Egypt 3:1 (0:0)

Branky: 47. vlastní Fasí, 59. Čeryšev, 62. Dzjuba - 73. Salah z pen. Rozhodčí: Caceres - Cardozo, Zorrilla (všichni Parag.) - Irrati (video, It.). ŽK: Smolov - Hasan. Diváci: 64 468. 

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Žirkov (86. Kudrjašov) - Zobnin, Gazinskij - Samedov, Golovin, Čeryšev (74. Kuzjajev) - Dzjuba (79. Smolov). Trenér: Čerčesov.

Egypt: Šanáví - Fasí, Gabr, Hegází, Abdal Šáfí - Hamad, Alnaní (64. Vardá) - Salah, Saíd, Hasan (68. Subhí) - Muhsín (82. Abdal Munaím). Trenér: Cúper.

Stanislav Čerčesov (trenér Ruska): "Potřebovali jsme vyhrát. Egypťané též, aby si udrželi naději na postup. Jurij Žirkov dnes ráno souhlasil, že nastoupí, přestože neměl nohu v předchozích dnech úplně v pořádku. Věděli jsme, co proti Salahovi hrát, a tento cíl jsme také splnili. Když jsme ve druhém poločase skórovali, soupeř znervózněl, což jsme využili a uspěli jsme. Nevím, zda penalta byla nařízena správně, nebo ne, každopádně je škoda, že jsme inkasovali, ale tři body jsou hlavní. Nezávisle na tom, zda (Fjodor, pozn. autora) Smolov v prvním utkání skóroval, nebo ne, preferoval jsem dnes (Arťoma) Dzjubu. Je v dobré formě a takticky se pro tento duel více hodil."

Héctor Cúper (trenér Egypta):  "První poločas jsme odehráli velmi dobře. Z 94 minut jsme odehráli špatně deset až patnáct, a proto jsme prohráli. Nemyslím si, že by to bylo nedostatkem soustředěnosti. Chybělo nám i trochu štěstí v zakončení. Obecně jsem ale s přístupem hráčů spokojený. Zda u týmu zůstanu, nezáleží na mně. Co se týče Salaha, lékaři mi řekli, že je připraven, a myslím, že v zápase se ukázal v dobré formě. Pokud by se ve finále Ligy mistrů nezranil, mohl by s námi tři týdny intenzivně trénovat. Takhle se musel připravovat samostatně."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články