Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Plavání 2024

Uruguay utrpěla vítězství nad Saúdskou Arábií a postoupila do osmifinále

I ve druhém vystoupení na světovém šampionátu stačil fotbalistům Uruguaye k zisku plného počtu bodů jeden gól. Proti outsiderům ze Saúdské Arábie se víceméně trápili, ale trefa Luise Suáreze, který ve 23. minutě potrestal hrubou chybu brankáře Muhammada Uvaíse, jim zajistila osmifinálovou vstupenku. Jihoameričané si tudíž v závěrečném utkání zahrají s Ruskem o lepší výchozí pozici ve vyřazovací fázi.

Luis Suárez se raduje z gólu proti Saúdské Arábii
zdroj: REUTERS autor: Marko Djurica

Vítězství favorizované Uruguaye 1:0 není překvapením, ale rozložení sil na hřišti bylo v průběhu celého duelu nečekaně vyrovnané. Saúdové se ve všech směrech prezentovali lépe než během zahajovacího představení proti domácí sborné, ale k bodovému zisku to ani tentokrát nevedlo.

Jediný gól vstřelil při 100. zápase v dresu národního mužstva Suárez po rohovém kopu Carlose Sáncheze. Při centru záložníka mexického celku Monterrey nicméně hrubě chyboval brankář Uvaís, který ve snaze odvrátit míč boxoval do prázdna a zkušený kanonýr bez sebemenšího problému "zavěsil".

Svěřenci trenéra Óscara Tabáreze podali na stadionu v Rostově profesorský výkon a pokud chtějí skupinu A vyhrát, musí v pondělí 25. června zdolat Rusko, jež disponuje mnohem lepším skóre 8:1. "Dokázali jsme postoupit do play-off. To je to, co jsme chtěli a co jsme potřebovali. Lidé si možná mysleli, že první dvě střetnutí vyhrajeme lehce. Asi neznali kvalitu soupeřů, na mistrovství světa nehraje nikdo špatný," prohlásil Tabárez.

Fanoušci sledovali od úvodního hvizdu nezáživný fotbal a několikrát dali hlasitým pískotem najevo, co si o herním projevu týmu kolem Suáreze myslí. V průběhu 90 minut je zvedla ze sedadel snad jen zmíněná trefa. "Dnešek byl další ukázkou toho, jak těžké je vyhrát zápas na mistrovství světa. Jsem velmi pyšný, že jsme potřetí za sebou postoupili ze základní skupiny do osmifinále," uvedl Suárez.

Jednatřicetiletá hvězda FC Barcelona měla na svědomí i první šanci krátce po úvodním hvizdu, ale tvrdou ránu uvnitř pokutového území zblokoval obětavým skluzem Alí Buláihí. Střela útočného "parťáka" Edinsona Cavaniho následně pozdravila příznivce za brankou a do prostoru mezi tyčemi nezamířila ani hlavička Martína Cácerese.

Saúdové se favorita nezalekli, umně drželi míč a po obdrženém gólu si vypracovali i několik příležitostí. Pod všemi byl podepsán Hattán Bahabrí, který se ve 26. minutě zbavil svého strážce a nebezpečným pokusem donutil Fernanda Musleru k zákroku.

Uruguay byla věrná svému hernímu stylu i po změně stran. Bránila v bloku, nechávala soupeře kombinovat, ale několikrát také zahrozila. Suárezův obstřel z přímého kopu zneutralizoval tygřím skokem Uvaís a druhým gólem neskončila ani hlavička osamoceného Sáncheze po milimetrově přesném centru Cavaniho.

Saúdská Arábie už se na dostřel víceméně nedostala a jihoamerický celek si bez výraznějších problémů hlídal postupový výsledek. Nutno podotknout, že na úkor výraznějšího ofenzivního snažení. "Samozřejmě jsou věci, které musíme zlepšit. Chceme hrát lépe, vytvářet si více možností ke skórování. Vidím však i hodně pozitiv. Ještě jsme nedostali gól, nemáme ani kartu a ani jedno zranění. S Ruskem se utkáme o první místo a bude to dobrá příležitost k testu, zda se zlepšíme," dodal Tabárez.

V závěru mohl definitivně rozhodnout Cavani, jenže kuriózní teč po ráně Lucase Torreiry si cestu do sítě nenašla a následnou střelu reflexivně lapil Uvaís. "Byli jsme Uruguayi vyrovnaným soupeřem. Drželi jsme míč a poměrně dobře jsme si přihrávali, ale nebyli jsme schopni vytvořit si šance k vyrovnání," řekl kouč Saúdů Juan Antonio Pizzi.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina A:

Uruguay - Saúdská Arábie 1:0 (1:0)

Branka: 23. Suárez. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore (všichni Fr.) - Marciniak (video, Pol.). Bez karet. Diváci: 42 678.

Uruguay: Muslera - Varela, Giménez, Godín, Cáceres - Sánchez (82. Nández), Vecino (59. Torreira), Bentancur, Rodríguez (59. Laxalt) - Suárez, Cavani. Trenér: Tabárez.

Saúdská Arábie: Uvaís - Braík, Usáma Havsáví, Buláihí, Šahrání - Bahabrí (75. Kanú), Faradž, Utajf, Džasím (44. Mudžahví), Davsárí - Muválad (78. Šahláví). Trenér: Pizzi.

Óscar Tabárez (trenér Uruguaye): "Dokázali jsme se kvalifikovat do další fáze. To je to, co jsme chtěli a co jsme potřebovali. Na hřišti bylo velké horko, hráči obou týmů toho měli dost, ale byli jsme schopni kontrolovat závěr. Někteří lidé si možná mysleli, že první dva zápasy vyhrajeme lehce. Asi neznali kvalitu soupeřů, na mistrovství světa nehraje nikdo špatný. Samozřejmě jsou věci, které musíme zlepšit. Chceme hrát lépe, vytvářet si více šancí, ale vidím i hodně pozitiv. Ještě jsme nedostali ani gól, nemáme ani kartu a ani jedno zranění. S Ruskem se utkáme o první místo a bude to dobrá příležitost k testu, zda se zlepšíme."

Juan Antonio Pizzi (trenér Saúdské Arábie):  "Byli jsme Uruguayi vyrovnaným soupeřem, hodně jsme drželi míč a poměrně dobře jsme si přihrávali. Je třeba přiznat, že inkasovaný gól byl hodně smolný. Přestože jsme kontrolovali balon, nebyli jsme schopni vytvořit si šance na vyrovnání. Náš první zápas s Ruskem nebyl dobrý, chtěli jsme hrát lépe a to se povedlo. Rozdíl mezi výkonem v prvním a druhém zápase byl absolutně obrovský. Byli jsme na Uruguay dobře připraveni, byla to urputná bitva. Celkově ale postoupilo lepší mužstvo."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články