Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Tlak Maroka vyšel vniveč. Ronaldo rekordní trefou zajistil Portugalsku výhru

Nečekaně to byli oni, kdo měl po většinu zápasu tlak, vícero šancí a předváděl lepší fotbal. Fotbalistům Maroka to však bylo málo a v šampionátu končí. Hubenou a ubojovanou výhru 1:0 favorizovaného Portugalska zajistil Cristiano Ronaldo, jenž se trefil už počtvrté na letošním mistrovství světa a navíc se stal nejlepším evropským reprezentačním střelcem v historii. 

Portugalec Cristiano Ronaldo slaví gól v síti Maroka
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Na sbírání individuálních ocenění a rekordů je zvyklý, a to jak v dresu Realu Madrid, tak i portugalské reprezentace. A Cristiano Ronaldo nyní do své sbírky přidal další velmi cenný kousek, kterým zároveň "selecao" přiblížil jistotě postupu do osmifinále mistrovství světa.

Třiatřicetiletý kanonýr se stal nejlepším evropským střelcem v historii reprezentačních výběrů, když už má na kontě 85 přesných zásahů a odtrhl se od maďarské legendy Ference Puskáse. Více branek za národní tým nastřílel jen Íránec Alí Daeí (109).

Rekordní trefu, která skolila Maroko, si na konto připsal už ve 4. minutě zápasu. Hvězdný útočník se po rohu šikovně uvolnil od obránce a hlavou rozvnil síť. Mohl tak znovu rozjet svoji tradiční oslavu u rohového praporku a zároveň opět potvrdil, že úspěch Portugalska na letošním mistrovství světa = góly Ronalda.

Africký celek ve zbytku utkání sice měl velký počet šancí, jenže podobně jako v prvním vystoupení s Íránem všechny spálil a stal se prvním týmem, jenž s jistotou nepostoupí do vyřazovací části.

"Jsem na hráče pyšný. Stejně jako v prvním utkání s Íránem jsme si vypracovali hodně šancí a já nikoho nebudu kritizovat. Dostali jsme se na mistrovství světa po 20 letech a ukázali, že umíme hrát fotbal," chválil i přes porážku kouč poraženého výběru Hervé Renard.

Kvalitu soupeře vyzdvihl i trenér Portugalska Fernando Santos. "Vyhráli jsme, ale náš výkon nebyl ideální. Ztratili jsme kontrolu nad zápasem, zkazili hodně přihrávek a přišli o sebevědomí. Nedokážu to vysvětlit. Když v zápase proti hráčům, jaké má Maroko, nemáte míč, dostanete se do problémů," uznal.

Maroko mělo celou řadu příležitostí, aby jistotu cesty domů ještě oddálilo. Na brzký gól totiž zareagovalo vytáhlým presinkem podpořeným obrovskou agresivitou, což dělalo favoritovi velké problémy.

První výrazná a na dlouhou dobu poslední možnost na vyrovnaní přišla rovněž z rohu. Medhi Benatía se ocitl osamocený na zadní tyči, jenže oproti Ronaldovi jeho hlavičce chyběla větší razance a lepší umístění. Brankář Rui Patrício si proto mohl v klidu připsat příjemný zákrok na rozehřátí. 

Maroko mělo nadále více ze hry. Problém však byla finálová fáze. Někdy chyběla africkému týmu větší přesnost, jindy zase v klíčový moment do přihrávky vložil nohu jeden z Portugalců.

"Selecao" proto dostali příležitost, aby svému soupeři odskočili. To by ale Goncalo Guedes v 39. minutě musel lépe využít nabídku Ronalda. Sám před brankou trefil pouze ruku gólmana Kaduíe Muníra.

Do poločasu ještě jednou zahrozilo i Maroko, když Younés Belhanda hlavičku nasměroval mimo branku a dobíhající Benatía už ji nestačil doklepnout. 


V druhé půli se tlak Maroka ještě zvýšil. Tedy v úvodu měl tutovku na noze Ronaldo, jenže z vápna svojí střelou málem přestřelil celý stadion. Pak už přicházely jen momenty Afričanů, kteří spalovali a spalovali.

Do dvou výborných pozic se na přelomu 55. a 56. minuty dostal znovu Belhanda a zejména v druhém případě to volalo po gólu. Hlavička už už mířila k tyči, jenže vzduchem v ten moment prolétl Patrício a skvělým zákrokem vyrazil na roh.

V dobrých příležitostech se ocitl i Benatía, který těžil ze závarů ve vápně. V obou případech ovšem prokázal, že je spíše obránce než střelec, a míč z jeho kopačky putoval dvakrát těsně nad břevno.

Když navíc Hakím Zijach v nastaveném čase po povedené rychlé akci a individuálním uvolnění trefil záda Pepého, jenž se v závěru opět "blýskl" absurdní simulací, bylo o výsledku rozhodnuto.

Maročané portugalskou obranu nezlomili a po utkání smutně seděli na trávě. Věděli, že na turnaji končí. Naopak Portugalsko mělo důvod k velké radosti. "Máme silný tým, ale musíme se zlepšit. V obraně jsme hráli dobře, ale je třeba předvést víc a mít větší držení míče," dodal Santos.

Portugalsko - Maroko 1:0 (1:0)

Branka: 4. Ronaldo. Rozhodčí: Geiger (USA) - Fletcher (Kan.), Anderson (USA) - Zwayer (video, Něm.). ŽK: Adrien Silva - Benatía. Diváci: 78 011.

Portugalsko: Patrício - Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro - Bernardo Silva (59. Martins), W. Carvalho, Moutinho (89. Adrien Silva), Mário (70. B. Fernandes) - Guedes, Ronaldo. Trenér: Santos.

Maroko: Kadžuí - Dirár, Benatía, Da Costa, Hakimí - Ahmadí (86. Fadžr), Busúfa - S. Amrabat, Bilhanda (75. Carcela), Zijach - Butaíb (70. Kaabí). Trenér: Renard.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články