Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Famózní Ronaldo zazářil hattrickem, derby se Španělskem skončilo bláznivou remízou

Zapsal se do historie, třemi brankami pokořil dějinného rivala a po závěrečném hvizdu slavil, přestože jeho tým nezvítězil. Cristiano Ronaldo byl ústřední postavou zápasu o vládce Pyrenejského poloostrova, ve kterém Portugalsko remizovalo se Španělskem 3:3. 

Cristiano Ronaldo slaví gól proti Španělsku
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Po nádherném halfvoleji obránce Nacha Fernándeze vedli v 58. minutě svěřenci nového trenéra Fernanda Hierra 3:2 a naplno převzali otěže utkání.

Úřadující evropští šampioni působili od této chvíle jako sparingpartneři, ale ve svém středu mají pětinásobného držitele Zlatého míče, který opět ukázal svou výjimečnost. V 88. minutě se postavil k přímému kopu a brankář soupeře David de Gea pouze sledoval, jak míč směřuje do levého horního rohu. "Jsem velmi šťastný. Je to asi můj nejlepší hattrick, další v mé kariéře. Nejdůležitější je však týmový úspěch. Jsme rádi, že jsme dokázali vyrovnat. Ukázali jsme, že v sebe věříme až do samotného konce," řekl Ronaldo.

Oku lahodící duel na vyprodaném stadionu Fišt v Soči proto vítěze nepoznal. Tabulku základní skupiny B vede Írán, jenž porazil 1:0 Maroko.  

Hvězdný útočník Realu Madrid zahájil své galapředstavení už po čtyřech minutách. Pohlednou "koloběžkou" se zbavil klubového spoluhráče Nacha, který ho letmým dotekem poslal k zemi a italský rozhodčí Gianluca Rocchi ukázal na penaltový puntík. Odpovědnost vzal na sebe sám faulovaný a chladnokrevně otevřel skóre.

Španělé následně přečkali několik nebezpečných kontrů a vyrovnali ve 24. minutě. Nad trefou Diega Costy nicméně zůstává i po konzultaci s videem stín pochybnosti. Útočník Atlética Madrid totiž před gólovou střelou evidentně udeřil loktem obránce Pepeho. Nutno podotknout, že následně zakončil s grácií.

Převážit skóre na stranu mistrů světa z roku 2010 mohl o chvíli později Isco, ale utěšenou ranou orazítkoval jen břevno, a Iniestův pokus po lahodné kombinaci v barcelonském stylu skončil těsně vedle levé tyče. Naopak Ronaldovi stačilo k dalšímu přesnému zásahu málo. Z hranice pokutového území se opřel do míče a nečekaně zaskočil chybujícího De Geu.

Ve druhém poločase ovšem přišla rychlá gólová smršť Španělska. Nejprve zúročil signál z přímého kopu po Busquetsově hlavičce důrazný Costa a průběžný stav otočil zmíněný bek Nacho. Devětadvacetiletý forvard Atlética Madrid Costa vzápětí odmítl hattrick, když nevyužil zpětnou přihrávku Jordiho Alby.

I proto si mohl vzít závěrečné slovo Ronaldo a stal se prvním fotbalistou historie, který rozvlnil síť na osmi "velkých" turnajích v řadě. 

"Rozhodlo proměňování šancí. Vytvořili jsme si jich sice více, ale nevyužili jsme je stoprocentně. Dnes jsme opět viděli, jaký je Cristiano (Ronaldo, pozn. autora) hráč. Remízu však nebereme jako ztrátu. Přestože jsme udělali několik chyb v obraně, musím tým z celkového pohledu pochválit," hodnotil španělský kouč Hierro.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina B:

Portugalsko - Španělsko 3:3 (2:1)

Branky: 4. z pen., 44. a 88. Ronaldo - 24. a 55. Diego Costa, 58. Nacho. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, Tonolini (všichni It.) - Irrati (video, It.). ŽK: B. Fernandes - Busquets. Diváci: 43.866.

Portugalsko: Patrício - Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro - W. Carvalho, Moutinho - Bernardo Silva (69. Quaresma), Guedes (80. André Silva), B. Fernandes (68. Mário) - Ronaldo. Trenér: Santos.

Španělsko: De Gea - Nacho, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Koke - David Silva (86. Vázquez), Isco, Iniesta (70. Thiago) - Diego Costa (77. Aspas). Trenér: Hierro.

Fernando Santos (trenér Portugalska): "Dovolili jsme Španělsku narušit naši hru. Musíme bránit soupeře více tělo na tělo. Náš tým si přesto vedl dobře, tvrdě pracoval a neustále šel za dobrým výsledkem. Máme na turnaji hodně co napravovat."

Fernando Hierro (trenér Španělska): "Jsme na hráče velmi hrdí, že dvakrát dokázali vyrovnat. Máme hodně vyspělý tým, který ví, co chce, a hodně toho spolu odehrál. Tým si věřil a bojoval, což je důležité po tom všem, co se u nás stalo. Diego Costa odehrál skvělý zápas, ale všechno je o týmu, ne o jednotlivcích. Když proti vám nastoupí fotbalista jako Ronaldo, tohle se může stát. Pro každého je obrovské štěstí mít takového hráče v týmu."

Cristiano Ronaldo (kapitán Portugalska, autor hattricku): "Je to neuvěřitelné. Pracoval jsem na tom hodně dlouho, a i když mi mnozí nevěřili, já v sebe věřil vždy. Hráli jsme všichni dobře. Nevzdali jsme to, i když jsme prohrávali. Jsme dobrý tým, držíme spolu a věříme si, že tady můžeme dosáhnout nejvyššího cíle."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy