Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Odvety bez gólů poslaly na šampionát Švýcary i Chorvaty

Švýcaři i Chorvati si zahrají příští rok na fotbalovém mistrovství světa v Rusku. Rozhodly o tom odvetné zápasy baráže. V nich Švýcaři po výhře 1:0 v Belfastu se Severním Irskem v Basileji hráli bez branek, stejně jako Řekové s Chorvaty v Pireu. Ti ale zvítězili v prvním utkání jasně 4:1.

Švýcaři se radují z postupu na MS
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Robin Rudel

Hosté přijeli k odvetě s pocitem křivdy z prvního zápasu, v němž rumunský rozhodčí odpískal proti nim penaltu za ruku, které nebyla, ale frustrace jejich výkon nenarušila. Zato odhodlání poprat se o postup ano. 

Švýcaři, kteří posledních devět utkání na své půdě vyhráli, začali nervózně a soupeř během úvodních pěti minut vyslal na jejich branku dvě střely. Potom se už ale hrálo podle očekávaného scénáře. Švýcaři měli víc ze hry a tlačili se do útoku, Severní Irové pečlivě bránili a snažili se každou příležitost využít k rychlému protiútoku. Jenže právě k tomu dávali svou nepřesností v rozehrávce často šanci Švýcarům, jimž však ve finální fázi chyběla přesnost. 

Tak proběhl celý zápas, v němž hosté za vytrvalého deště na mokrém trávníku bojovali o naději do samého závěru. V nastaveném čase měl velkou šanci poslat utkání do prodloužení Evans, ale jeho hlavičku stačil na brankové čáře vykopnout Rodríguez. 

Na druhé straně několikrát zahrozil střídající Mbolo, ale ani on neměl přesnou mušku. "Prožíváme hodně emocí, protože jsme na tom rok a půl pracovali. Navíc jsme vyhráli jedenáct z třinácti zápasů," přinesla ČTK hlas švýcarského útočníka Embola. "Myslím, že na mistrovství by si zasloužily být oba týmy, ale nakonec rozhodla naše individuální kvalita," dodal útočník. 

"Jsem pyšný, že jsem dnes večer mohl tyhle hráče vést. Odevzdali pro mě i vlast úplně všechno," ocenil výkon v odvetě trenér Severního Irska Michael O'Neill. "Pořád je to ale velké zklamání. Baráž rozhodl jeden špatný verdikt, penalta, která se nikdy neměla kopat," vrátil se ke klíčovému okamžiku z úvodního zápasu.

Chorvati si postup pohlídali

 Chorvatská reprezentace hrála v Řecku to, co potřebovala. Nezáživný zápas nepřinesl útočný uragán řeckého celku, jenž měl dohánět ztrátu z Chorvatska. Šancí bylo pomálu. Největší měli na začátku druhé půle hosté, když Perišič bombou z dvaceti metrů trefil levou tyč těsně pod břevnem Karenzisovy branky. 

První střelu na branku v celém utkání vyslal až v 87. minutě Tachtsidis, ale chorvatský gólman Subašič byl připraven. Jeho tým je v barážích stoprocentní. Postoupil ze všech, které dosud hrál. V letech 1998 a 2014 prošel na mistrovství světa a v letech 2004 a 2012 na EURO. Trenér Zlatko Dalič navíc ani ve třetím utkání u týmu neprohrál.

Švýcarsko - Severní Irsko 0:0

Rozhodčí: Brych (Něm.). ŽK: Seferovič - Evans. První zápas 0:1, postoupilo Švýcarsko.

Švýcarsko: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodríguez – Shaqiri (80. Freuler), Zakaria, Xhaka, Zuber – Dzemaili (61. Mehmedi) - Seferović (86. Embolo).

Severní Irsko: McGovern – Hughes, Evans, McAuley, Brunt – Norwood (75. Mageinns)- Ward (75. Jones), Davis, Saville, Dallas – Washington (85. McNair).

Řecko – Chorvatsko 0:0

Rozhodčí: Kuipers (Niz.). ŽK: Tchasidis. První zápas 4:1, postupuje Chorvatsko.

Řecko: Karnezis – Torosidis, Sokratis, Manolas, Retsos – Tziolis, Tachtsidis – Zeca, Bakasetas (59. Gianniotas), Christodoulopulos (59. Fortounis) – Mitroglou (79. Pelkas).

Chorvatsko: Subašič – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič – Rakitič (86. Rebič), Brozovič – Mandžukič, Modrič (90. Mitrovic), Perišič – Kalinič (78. Kramarič).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články