Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Zase ta ruka, truchlí Belfast po sporné penaltě a vzpomíná na Henryho prohřešek

Chybovat je lidské, ale když udělá chybu rozhodčí v zápase, v němž jde o postup na mistrovství světa, kdy jsou ve hře kromě prestiže i velké peníze, a to ještě v situaci, která nebyla vůbec nepřehledná – je to zarážející. Přesně to se stalo při prvním utkání baráže o postup na fotbalový šampionát do Ruska. Alespoň tak komentují situaci z duelu Severního Irska se Švýcarskem ostrovní média.

Zkoprnělí Severní Irové po odpískání klíčové penalty
zdroj: ČTK/PA autor: Niall Carson

Míč se v úvodu druhého poločasu po centru z levé strany snášel před pokutové území týmu Severního Irska a Xherdan Shaqiri jej trefil "z voleje" - ale obránce Corry Evans se střele postavil do cesty. Otáčel se zády a míč se mu odrazil od ruky těsně u ramene.

Ozvala se píšťalka a rumunský rozhodčí Ovidio Hategan překvapil všechny, když ukázal na penaltu. Ta nakonec zápas rozhodla (0:1) a v Belfastu a okolí teď fotbaloví fanoušci cítí velkou křivdu. "Myslel jsem, že píská ofsajd," řekl kouč Severních Irů Michael O'Neill.

"Bylo to ještě horší než ruka Thierryho Henryho v Irsku," napsal The Telegraph při vzpomínce na ruku slavného francouzského útočníka v nastaveném čase baráže, která předcházela vyrovnávacímu gólu a následnému vyřazení Irů z účasti na MS v Jižní Africe 2010.

"Bylo to hanebné," řekl Evans. "Ruku jsem nezvedl, trefil mě do ramene a jsem zdrcený, zvlášť když mi ještě žlutá karta zabrání nastoupit v odvetě. Je to zničující."

Jonny Evans, bratr a spoluhráč Corryho v reprezentaci, to srovnal s Henryho rukou takto: "Bylo to vlastně ještě horší rozhodnutí, protože rozhodčí pískl to, co se nestalo."

Ekonomové Henryho ruku tehdy ocenili na miliardu liber (v tehdejším kurzu cca 30 miliard korun), kterou nespravedlivý postup přinesl francouzské ekonomice. Takovéhle sumy jsou ve hře kromě sportovního úspěchu na podobné úrovni.

O'Neill řekl, že to byl nejhorší výkon sudího, jaký kdy na mezinárodní úrovni viděl. "Byl špatný, zmatený," dodal. "Nechci říci, že rozhodčí byl nekompetentní, ale v dnešní době je to ohromující, když jde o tolik a někdo to takhle ovlivní," dodal s tím, že nedávno strávil tři hodiny na FIFA debatou o zavedení videorozhodčího, s čímž souhlasí. Ten ale bude poprvé vyzkoušen v oficiálním zápase ve Velké Británii dnes v přátelském zápase Anglie – Německo ve Wembley.

"Co je to s Iry, když jim v cestě na mistrovství světa stojí házená?" ptá se The Telegraph nyní s odkazem na Henryho ruku. O'Neillův tým má ještě šanci změnit osud v neděli v Basileji, kde se hraje odveta. To se však ještě žádnému týmu v baráži po porážce doma nepodařilo. A Švýcaři, kteří byli v Belfastu hlavně v úvodu zápasu jasně lepší, ale šancí měli pomálu, na své půdě přes tři roky neprohráli soutěžní zápas.

Zdroj
telegraph.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články