Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

V 45 letech míří za rekordem. Zažil jsem tři generace a pořád se cítím na 20, hlásí Haddarí

Jeho vrstevníci dávno přešli na trenérskou dráhu nebo fotbal úplně opustili. Egyptský brankář Ísam Haddarí však o něčem takovém zatím nechce ani slyšet a naopak si na mistrovství světa brousí zuby na jeden z rekordů. Pokud nastoupí do jednoho ze zápasů, stane se nejstarším hráčem historie šampionátů. Šanci má hned na startu proti Uruguayi. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 13:40.

Ísam Haddarí
zdroj: ČTK/AP/ autor: Sunday Alamba

Maximum mistrovství světa dosud drží další gólman Kolumbijec Faryd Mondragón, který před čtyřmi lety v Brazílii zasáhl do turnaje, když mu bylo 43 let.

"Zažil jsem tři generace hráčů, každá z nich je jiná. Ale tahle generace je prostě skvělá. Je mi 45 let, ale cítím se jako moji spoluhráči. Jako by mi bylo dvacet," uvedl s úsměvem Haddarí.

Egypt se naposledy představil na MS v roce 1990. Tehdy sice Haddarí ještě za národní tým nechytal, ale za dalších necelých šest let už si připsal debut v reprezentaci.

Od té doby posbíral 156 startů za faraony a stal se ve své zemi sportovní legendou. Egyptu pomohl v letech 2006 až 2010 ke třem africkým titulům po sobě a pokaždé se stal nejlepším brankářem turnaje.

Kdo je největší favorit MS? Kdo překvapí a kdo zklame? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

V generálce na šampionát proti Belgii nastoupil Haddarí do základní sestavy a po dvou inkasovaných brankách ho na druhý poločas vystřídal devětadvacetiletý Muhammad Šanáví. Třetím do egyptské brankářské "party" je čtyřiatřicetiletý Šaríf Akramí.

Haddarí mezi spoluhráči o generaci mladšími nijak fyzicky nezaostává a třeba v posilovně patří k nejlepším. Věk se ale zřejmě podepsal na jeho vytížení v uplynulé klubové sezoně, protože za saúdskoarabský Al Tavún chytal nepravidelně. Během bohaté kariéry prošel egyptskými kluby, ale působil také v Súdánu a evropský fotbal okusil ve švýcarském Sionu, s nímž vyhrál domácí pohár.

Zda na něj trenér Egypta Héctor Cúper vsadí v pátečním zápase s Uruguayí, zatím není jisté, bez ohledu na to má ale Haddarí před šampionátem jasný sen. "Mám cíl, o kterém sním celý život. Abychom se kvalifikovali do vyřazovací fáze," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články