Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Povedený vstup Rusů do šampionátu. Saúdům nasázeli bůra

Zahájení domácího šampionátu zvládli na výbornou. Fotbalisté Ruska si v úvodním utkání mistrovství světa zastříleli a Saúdskou Arábii zničili 5:0. Evropský celek těžil z chyb soupeře a výborného představení Denise Čeryševa, autora dvou gólů, s Aleksandrem Golovinem, jenž měl prsty ve třech zásazích. 

Jestli při slavnostním ceremoniálu, který celý turnaj odstartoval, byl nejvýraznější postavou britský zpěvák Robbie Williams, tak úvodní zápas šampionátu patřil ruskému duu ofenzivních záložníků. Byli to Aleksandr Golovin a Denis Čeryšev, kdo se hlavní měrou postarali o drtivou výhru ruského výběru a potvrzení statistiky, že pořádající celek zahajovací zápas neprohrává.

Dvaadvacetiletý Golovin hned na dvě branky nahrál a skvělý výkon završil v nastaveném čase přesně kopnutou standardní situací, jež skóre završila. Čeryšev si zase na konto připsal dva góly, přičemž do zápasu naskočil až jako střídající hráč ve čtyřiadvacáté minutě. "Nejde popsat, co cítím... O něčem takovém se mi nesnilo ani v nejdivočejších snech," hlásil dojatý Čeryšev.

Ve skvělé náladě byl i kouč Stanislav Čeršesov. "Jasně jsme dali najevo, že na šampionátu chceme být důstojnými soupeři. Musím hráčům pogratulovat, jelikož splnili, co měli. Takový výsledek jsme ale opravdu nečekali," zářil trenér po zápase, které Rusku přineslo nejenom tři body, ale rovněž ukončení série bez výhry trvající sedm střetnutí. 

Jeho protějšek Juan Antonio Pizzi se naopak výpraskem dostal pod velký tlak a dokonce se začalo spekulovat o jeho konci na lavičce hned po prvním střetnutí. "Musíme se z toho poučit a koncentrovat se na další zápas. O tom, jestli i nadále povedu tenhle tým, mluvit nemůžu. Moje filozofie je dělat věci, jak nejlépe umím, a přenést to na hráče," popsal.

Rusko kanonádu rozjelo brzy. Už ve dvanácté minutě odražený míč po rohu skončil u nohou Golovina, který ho poslal na zadní tyč. Saúdové si špatně přebrali protihráče, navíc jeden z nich uklouzl a osamocený Jurij Gazinskij první střelu šampionátu na branku přetavil v přesnou trefu. Záložník Krasnodaru dal první gól v reprezentačním dresu.

Vedoucí zásah Rusy uklidnil a aktivitu přenechali soupeři. Saúdové i díky tomu vládli v držení míče a několikrát se předvedli povedenými kombinacemi. Jejich akce ale často končily zbytečnými ztrátami a chybami, což nejlépe dokazuje statistika střel na branku. Za celý zápas nevyslali ani jednu.

Přesto ve dvaadvacáté minutě nechybělo mnoho, aby bylo srovnáno, když při snaze odhlavičkovat míč do bezpečí Ilja Kutěpov mířil jen těsně vedle tyčky vlastní branky. Jinak však v zeleném hrající celek z Arabského poloostrova už v první části mlčel.

Rusy následně zastihla nepříjemnost v podobě zranění Alana Dzagojeva, který musel odstoupit po problémech se stehenním svalem. "Jak je na tom Dzagojev, to ještě nevíme, ale taková zranění obvykle bývají vážná a nemusel by si už na turnaji zahrát," řekl Čerčesov.

Tento moment se stal paradoxně šťastným. Na hřiště totiž přišel Čeryšev. A byl to záložník Villarrealu, který těsně před odchodem do kabin zvýšil. Ve třiačtyřicáté minutě Saúdové opět chybovali při bránění. Rusové naletěli do otevřené obrany a Čeryšev vše zakončil posazením dvou protihráčů na zadek a trefou k tyči. I pro něj to byla premiérová trefa v ruském dresu.

Slavnostní zahájení:

Mistrovství světa v Rusku odstartovalo střídmým patnáctiminutovým ceremoniálem. Během něj na moskevském stadionu v Lužnikách před zápasem domácí reprezentace se Saúdskou Arábií zazpívali zpěvák Robbie Williams se sopranistkou Aidou Garifullinovou, zatímco bývalý brazilský kanonýr Ronaldo přinesl oficiální míč šampionátu.

Saúdové se v úvodu druhé půle pokusili ještě výsledek zdramatizovat a Muhammadu Šahlávímu nechybělo mnoho, aby centr z pravého křídla tečoval nebezpečně na branku.

Zbytek utkání pak už ale patřil Rusům. V sedmdesáté minutě vyšlo další střídání kouči Čerčesovovi. Na centr od postranní čáry Golovina nejvýše vyskočil Arťom Dzjuba a po pouhé minutě na trávníku zvýšil na rozdíl tří branek.

To ještě nebylo vše, jelikož vrchol přišel v nastaveném čase. Nejprve Dzjuba sklepl míč prsy na Čeryševa a spolupráce dvou střídajících hráčů skončila krásnou ranou znamenající čtvrtou branku. Skvělému výkonu pak dal tečku i Golovin, který se postavil na hranici vápna ke standardní situaci a kolem zdi završil výsledek.

Rusko díky nim ukončilo od loňského října trvající sérii sedmi zápasů bez vítězství. "Možná teď budeme až v přehnané euforii, ale jsem rád, že jsme fanouškům udělali radost. Také mi volal prezident, pogratuloval mně i hráčům a řekl, ať takhle hrajeme dál," dodal Čerčesov, jehož svěřenci v dalším utkání vyzvou Egypt.

Saúdskou Arábii čeká Uruguay. "Věřte mi, že v dalším zápase budeme hrát lépe. Ano, zkomplikovali jsme si cestu za naším cílem, ale neměli bychom být souzeni jen na základě jednoho zápasu," dodal Pizzi.

Rusko - Saúdská Arábie 5:0 (2:0)

Branky: 43. a 90.+1 Čeryšev, 12. Gazinskij, 71. Dzjuba, 90.+5 Golovin. Rozhodčí: Pitana - Bellati, Maidana (všichni Arg.) - Irrati (video, It.). ŽK: Golovin - Džasím. Diváci: 78 011.

Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutěpov, Ignaševič, Žirkov - Samedov (64. Kuzjajev), Gazinskij, Dzagojev (24. Čeryšev), Zobnin, Golovin - Smolov (70. Dzjuba). Trenér: Čerčesov.

Saúdská Arábie: Majúf - Braík, Usáma Havsáví, Umar Havsáví, Šahrání - Davsárí, Utajf (64. Muválad), Faradž, Džasím, Šahrí (72. Bahabrí) - Šahláví (84. Asírí). Trenér: Pizzi.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články