Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

BLOG Vlastimila Vláška: Zasloužení medailisté

Zvítězí fotbal. Už teď je to jasné. Když se člověk probere čtyřmi týmy, které si to rozdají o tři sady medailí, musí přinejmenším připustit, že v semifinále nejsou nezaslouženě. A já dodávám, že je moc dobře, že se tam dostaly reprezentace, které jsou už nějakou dobu pasovány na černé koně, ale zatím to nedokázaly naplnit.

Francouz Antoine Griezmann (vpravo) slaví gól s Olivierem Giroudem
zdroj: REUTERS autor: Carlos Garcia Rawlins

Belgičané mají skvělou generaci hráčů, produkují moderní přímočarý fotbal, krásně se na ně dívá, vyhráli jako jediní všechny zápasy. Dokázali otočit skvělý zápas s Japonskem, zastavili Brazilce, kteří alespoň chvíli ukazovali, co v nich je. Belgické protiútoky, to je pastva pro oči. Medaili si jednoznačně zaslouží.

Francie se rozjížděla na šampionátu pozvolna. Pragmatickou bezbrankovou remízou s Dánskem si reputaci nevylepšila, ale výkonem Mbappého a spol. proti Argentině si zase fanoušky získala. Také Francouzi sází na rychlost a dravost. Herní komponenty, které člověk vidí raději než tuhou defenzivu nebo na opačné straně zdlouhavé držení míče bez nápadu. Francie si za cenným kovem jde správnou cestou.

Chorvatsko konečně zúročilo zkušenosti svých hráčů ve světových klubech. Zemi, která má jen něco přes čtyři miliony obyvatel, fotbalisté zastupují v Realu, Barceloně nebo Juventusu. To musí být znát a v Rusku to platí. Sice v play-off postupují na sílu, 2x přes penalty, ale i drama k tomu patří. A vzpomeňte, s jakou noblesou zvládli skupinu a pokořili Argentinu. Chorvaté případnou medaili dostanou také po právu.

Anglie má konečně tým s duší a srdcem. Podobně jako Francouzi mužstvo notně omladili. Trenér Southgate vsadil na hráče, kteří nehráli pořádně ani v kvalifikaci (Pickford, Maguire, Trippier) a začlenil je vedle opor (Kane, Henderson, Walker) a ono to funguje. Většinou sice skórují po standardních situacích a ze všech semifinalistů hrají nejopatrněji, ale doma jsou spokojeni. "Football is coming home", takže i Anglie si po dlouhém čekání zaslouží úspěch a třeba i medaili.

Přiznávám, před turnajem jsem věřil i jiným, ale ukázaná platí. Brazilci, Španělé, Němci. Všechno to jsou stále skvělí fotbalisté, ale na mistrovství to nepředvedli. Hráli většinou pomalu, profesorsky, vědomi si své síly, a to nestačilo. Jsem rád, že medaile si rozdělí ti, kteří vsadili vedle fotbalovosti podpořené nespornou kvalitou, také na rychlost, přímočarost a fotbal bez spekulací. Teď si to mohou rozdat mezi sebou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články