Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Anglické hlavy opět zafungovaly. Albion zdolal Švédsko a je v semifinále

Po osmadvaceti letech se to opět stalo. Fotbalisté Anglie postoupili do semifinále mistrovství světa. Albion se mezi nejlepší čtyři týmy šampionátu dostal díky čtvrtfinálové výhře 2:0 nad Švédskem. Obě branky dal favorit svým oblíbeným způsobem, tedy hlavou. Slavit mohl i brankář Jordan Pickford, jenž udržel díky skvělému výkonu první čisté konto na turnaji. 

Angličan Harry Maguire se raduje z gólu v síti Švédska
zdroj: REUTERS autor: Max Rossi

Standardní situace a hlavičky. Jestli něco na šampionátu v Rusku fotbalisté Anglie zvládají na jedničku s hvězdičkou a k tomu i dvakrát podtrženou, tak jsou to tyto dva způsoby ke střílení branek.

A že fungují nadále, poznali také Švédové ve čtvrtfinále. Ani jejich pověstný obranný val v taktické bitvě nedokázal zastavit vzdušné ataky ostrovanů.

Jako první přesný úder hlavou předvedl po půl hodině hry z rohu Harry Maguire, který potvrdil, že anglickým stoperům to na šampionátu zatím pálí. Pětadvacetiletý bek si zároveň mohl do diáře zapsal premiérový gól za národní tým.

Postup Albionu v druhé části navíc potvrdil Dele Alli, jenž sice nepatří mezi nejtypičtější hlavičkáře, ale i on se inspiroval od spoluhráčů a trefil se přesně. Angličané se nyní pyšní bilancí, kdy z 11 vstřelených gólů na turnaji jich hned 6 padlo hlavou.

Svěřenci Garetha Southgatea tak poprvé od roku 1990, kdy Albion nakonec skončil čtvrtý, postoupili do semifinále MS. Jejich soupeřem bude buď Chorvatsko, nebo Rusko. "Neustále se zlepšujeme, a i když si myslím, že náš tým čeká vrchol až v budoucnu, chceme tuhle příležitost využít okamžitě. V Premier League je pouze třetina hráčů z Anglie, mladí často nemají kde hrát. Věřím, že postup mezi nejlepší čtyři týmy všem ukáže, že Angličané mohou hrát v nejlepších klubech. Ať už v Premier League, nebo v zahraničí," uvedl Southgate. 

Gólová hlavička Maguira z 30. minuty byla každopádně prvním závažnějším momentem utkání a rovněž první a zároveň jedinou střelou na branku úvodního poločasu. Stoper Leicesteru využil centru z rohového kopu od Ashley Younga a brankáři nedal šanci.

Angličané tím navázali na předchozí zápasy, kdy ze standardek dali už 8 gólů. Jen 3 tak dokázali vstřelit ze hry. "Po celý duel jsme cítili, že máme hru pod kontrolou. Byli jsme silní na míči, i když ke konci jsme si počínali občas trochu lehkovážně. Standardní situace sehrály opět klíčovou roli v náš prospěch," prohlásil šťastný Maguire. 

Albion mohl do kabin odcházet i s dvojgólovým vedením. To by ale Raheem Sterling musel krásný centr za obranu, po kterém šel sám na branku, přetavit v něco jiného než špatné obhození gólmana a následnou střelu do obránce.

Druhá část už nabídla po líné první, v níž bylo k vidění hlavně celou řadu nepřesností, o poznání dynamičtější podívanou. V 47. minutě měl na hlavě vyrovnání Markus Berg, kterého ovšem zastavil muž zápasu Jordan Pickford, jenž reflexivně míč jdoucí k tyči vyrazil.

Anglie pak vzala otěže zápasu zpět do svých rukou a z převahy udeřila podruhé v 59. minutě. Ali využil přesného centru na zadní tyč, kde se zjevil úplně sám a hlavou se nemýlil.

Švédsko mohlo záhy odpovědět, kdy se po pěkné kombinaci dostal do vyložené pozice Viktor Claesson. Vše probíhalo ze strany seveřanů dobře až do momentu, kdy míč z nohy záložníka na čáře vyrazil Pickford.

A anglický brankář, který byl hrdinou i penaltového rozstřelu v osmifinále, se blýskl ještě jednou. V 71. minutě vyrazil nad břevno pokus Berga, kterému tak podruhé v zápase nezbývalo nic jiného, než se chytnout zklamaně za hlavu.

Angličané si už utkání pohlídali a mohli slavit dvě věci: první nulu na turnaji a jistotu boje o medaile, což se jim nepoštěstilo 28 let. "Jsme velmi zklamaní, ale nesmíme zapomínat, že jsme odehráli skvělý turnaj proti silným soupeřům a dostali se mezi osm nejlepších. To jsem také připomněl hráčům na hřišti. Anglie byla lepší, má skvěle organizované mužstvo a určitě může celý šampionát vyhrát," řekl švédský kouč Janne Andersson.

Švédsko - Anglie 0:2 (0:1)

Branky: 30. Maguire, 59. Alli. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Makkelie (všichni Niz.). ŽK: Guidetti, Larsson - Maguire. Diváci: 39 991.

Švédsko: Olsen - Krafth (85. Jansson), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg (65. Olsson) - Berg, Toivonen (65. Guidetti). Trenér: Andersson.

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Alli (77. Delph), Henderson (85. Dier), Lingard, Young - Sterling (90.+1 Rashford), Kane. Trenér: Southgate.

Janne Andersson (trenér Švédska): "Anglie má silný tým a my zkrátka nebyli dost dobří na to, abychom přes ni postoupili. Klíčovým momentem byl první gól, který změnil obraz do té doby opatrného zápasu. Mohli jsme vyrovnat hned po přestávce, ale Berg šanci neproměnil a už jsme se do utkání nedostali. Jsme teď velmi zklamaní, ale nesmíme zapomínat, že jsme odehráli skvělý turnaj proti silným soupeřům a dostali se mezi osm nejlepších týmů světa. To jsem také připomněl hráčům hned na hřišti. Anglie byla lepší, má skvěle organizované mužstvo a určitě může celý šampionát vyhrát."

Gareth Southgate (trenér Anglie): "Na Švédy jsme narazili už před čtyřmi lety na šampionátu hráčů do 21 let, kde celý turnaj vyhráli. Tento tým Švédska hraje úplně stejným způsobem. Má jasnou tvář, jeden bojuje za druhého a mají silného týmového ducha. Takový typ soupeře nám dělal v minulosti problémy, ale dnes si naše mladá sestava poradila. V klíčových momentech nás podržel Pickford, který je pro mě prototypem moderního gólmana; mrštný, skvěle hraje nohama a zakládá i naše útočné akce. Není to ale jen o zahajovací jedenáctce, potřebujeme všechny členy kádru. Základem úspěchu je výborný kolektiv a musím poděkovat i zkušeným hráčům, kteří se do sestavy nedostali, přestože jejich přístup je příkladný. Neustále se zlepšujeme, a i když si myslím, že tento tým čeká vrchol až v budoucnu, chceme tuhle příležitost využít okamžitě. V Premier League je pouze jedna třetina hráčů z Anglie, mladí často nemají kde hrát. Věřím, že postup mezi nejlepší čtyři týmy světa všem ukáže, že angličtí hráči mohou hrát v nejlepších klubech, ať už v Premier League, nebo v zahraničí."

Harry Maguire (obránce Anglie, střelec vítězné branky): "Po celý zápas jsme cítili, že máme hru pod kontrolou. Byli jsme silní na míči, i když ke konci jsme si počínali občas trochu lehkovážně. Standardní situace sehrály opět klíčovou roli v náš prospěch. Situace před druhým gólem byla také secvičená, Jesse (Lingard, pozn. autora) našel Deleho (Alliho) přesně tak, jak si zkoušeli na tréninku. Na hřišti to zahráli skvěle, ale za celou akci musíme ocenit i náš trenérský tým."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články