Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Německo v bídném zápase přehrálo USA 1:0, postupují oba týmy

Recife - Utkání o čelo skupiny a jistotu postupu do osmifinále charakterizovala v prvním poločase nikam nevedoucí německá kombinace a sporadické americké protiútoky. Na gól a vlastně alespoň nějaké vzrušení se čekalo až do 55. minuty, kdy se skvěle k tyči trefil Müller a poslal Němce do vedení 1:0. Zbytek zápasu však opět poměrně nudil a bez větších vzruchů dospěl do konce. Oba celky slaví postup do osmifinále, skupinu ovládlo Německo.

USA - Německo
zdroj: ČTK/AP

Přestože obstarali úvodní výkop Američané, hned poté se míče ujali Němci a v úvodních minutách jej zcela odmítli pustit ze svých kopaček. Kombinace však vedly pouze ke zhuštěné americké obraně, která pasivně čekala, co soupeř vymyslí. Možnou cestu našel až v 8. minutě Özil, k jehož přihrávce se málem dostal Podolski, zakončení do prázdné brány chyběl krok.

Američané se na polovinu soupeře propracovali poprvé na delší dobu až ve 12. minutě, nicméně za pár okamžiků to byli opět Němci, kteří se drali do útoku a z amerického snažení udělali pouze epizodní záležitost. Evropanům však u poměrně solidních šancí pokaždé chyběl poslední gólový krok, jako například Müllerovi, který si v 18. minutě naběhl za obranu.

S úvodní vážnější šancí čekaly Spojené státy až do 22. minuty. Do rozvolněné německé obrany se pustilo hned pět hráčů, kteří pádili vstříc Neuerovi. K solidní střele se nakonec dostal Zusi, pálil ale lehce nad. Bylo to však vítané zpestření poněkud monotónní německé kombinace kolem středového kruhu.

Na dlouhou dobu to však na obou stranách bylo vše. Nevýrazný fotbal na chvíli protnul svou šancí Özil, který ve 34. minutě po Müllerově přihrávce poslal solidní vzkaz americkému brankáři. Bohužel pro Němce se trefil přímo do náručí Howarda. Ve následujících minutách hra pozbyla i zbytků atraktivity a velice pomalu dospěla ke konci poločasu.

Podobně začala i druhá petačtyřicetiminutovka. Němci kombinovali, Američané vyčkávali a diváci se nudili. Až do 55. minuty. Němci vybojovali rohový kop, na který si naběhl Mertesacker a hlavičkoval k tyči. Howard míč skvěle vyrazil na hranici velkého vápna, kde se do něj opřel Müller a zcela neomylně jej zacílil ke vzdálenější tyči. Howard byl v tu chvíli bez šance.

Branka ovšem na předváděné hře nic moc nezměnila. Američané sice trochu vysunuli obranu, v důsledku to znamenalo ale jen to, že se nikam nevedoucí kombinace přesunula blíže středu hřiště. V dalších předlouhých minutách se pak nedělo nic zaznamenáníhodného. Jako by se oba celky spokojily s výsledkem, který oběma týmům vzhledem k vývoji druhého utkání skupiny stačil k postupu.

Když už se zdálo, že diváky v Recife nečeká už opravdu nic, dostali se do obrovské šance Američané. V 94. minutě měl na kopačce vyrovnání Bedoya, zakročil však perfektním skluzem Lahm. A když se ani pár okamžiků poté netrefil hlavičkující Dempsey, bylo jasné, že Spojené státy skončí bez bodu.

USA - Německo 0:1 (0:0)

Branka: 55. Müller. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Gonzalez, Beckerman - Höwedes. Diváci: 41 876.

USA: Howard - Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley - Beckerman, Jones - Zusi (84. Yedlin), Bradley, Davis (59. Bedoya) - Dempsey. Trenér: Klinsmann.

Německo: Neuer - Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes - Lahm - Özil (89. Schürrle), Schweinsteiger (76. Götze), Kroos, Podolski (46. Klose) - Müller. Trenér: Löw.

Jürgen Klinsmann (trenér USA): "Postup je pro nás ohromně cenný. Nechtěli jsme prohrát, ale na začátku jsme měli příliš respektu. Pak jsme si vytvořili velmi málo šancí. Potřebovali jsme déle udržet míč, určitě jsme mohli zahrát lépe, ale hlavní je, že jsme postoupili, což je fantastické. Do osmifinále se však musíme zlepšit."

Joachim Löw (trenér Německa): "Zápas jsme vládli. Až na samotný závěr jsme soupeři nic nedovolili. Nám naopak často chyběla jen lepší finální přihrávka. Chtělo to přidat pojišťující gól, abychom měli klid. Těžká skupina pro nás byla dobrou prověrkou na play-off, kde už to budou zápasy o všechno."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články