Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Potvrdí roli favoritů? Argentina jde na Švýcarsko, Belgie se utká s USA

Sao Paulo - Souboj týmů, které v základní skupině neztratily ani bod, proti celkům, jež o postupu rozhodly až v závěrečných duelech, to jsou osmifinálová střetnutí mistrovství světa, v nichž Argentina narazí na Švýcary a Belgie na USA. O favoritech je jasno, ale outsideři již dopředu vyhlásili, že se svých soupeřů nebojí. Obě utkání sledujte živě na programu ČT sport i na našem webu.

Lionel Messi
zdroj: imago sportfotodienst

Hlavní pozornost v utkání Argentiny se Švýcarskem bude zaměřená na dvě útočná esa týmů. Lionel Messi zatím svůj celek táhne a na turnaji nasázel již čtyři góly. Špatně si na druhé straně barikády nevede ani Xherdan Shaqiri, jenž dal jen o jeden méně, když se na závěr základní skupiny proti Hondurasu blýskl hattrickem.    

"Nečeká nás nic lehkého, protože Švýcarsko hraje disciplinovaně a má několik dobrých hráčů. Hlavně Shaqiri a Seferovic předvádějí skvělé výkony, takže budeme muset být velmi obezřetní," řekl argentinský záložník Javier Mascherano.

Švýcarsko ještě nikdy Argentinu neporazilo, trenér Ottmar Hitzfeld však doufá, že právě teď přišla chvíle černou sérii ukončit. Kdyby se to jeho výběru podařilo, postoupil by do čtvrtfinále poprvé od domácího šampionátu před 60 lety.

Argentina naopak usiluje o třetí čtvrtfinálovou účast za sebou. "Jsme jasní outsideři. Nemáme co ztratit, můžeme jen hodně získat," řekl Hitzfeld. "Můžeme se zapsat do historie, protože v jednom zápase se může stát cokoliv," dodal.

Naději Švýcarsku dávají i nepříliš přesvědčivé výsledky Argentiny ve skupině, kde sice vyhrála všechny tři zápasy, pokaždé však jen o gól. Výběr trenéra Alejandra Sabelly navíc velmi spoléhá na Messiho, který dal čtyři ze šesti branek. "Připravujeme se jako na běžný zápas, ale je jasné, že ubránit Messiho bude těžké," prohlásil brankář Diego Benaglio. "Každý přece viděl videa, kde v rozhodující okamžik udělá něco naprosto nečekaného," dodal.

Belgie chce proti USA prolomit osmifinálové prokletí

Fotbalisté Belgie drží šestizápasovou vítěznou sérii a věří, že jim dobrá forma pomůže v úterý na světovém šampionátu proti Spojeným státům konečně přejít přes osmifinále, v němž třikrát za sebou ztroskotali. Američané ale nehodlají prodat kůži lacino a povzbuzeni postupem ze "skupiny smrti" chtějí zaskočit dalšího favorita. Ze tří osmifinále na MS však vyhráli jediné.

Belgičané neuspěli v osmifinále v letech 1990, 1994 a 2002, naposledy prošli mezi nejlepší osmičku v roce 1986, kdy dosáhli na své maximum z MS - čtvrté místo. Nynější generace má tuto bilanci konečně změnit.

Proti Spojeným státům jsou Belgičané favority i díky dlouhé sérii neporazitelnosti v soutěžních duelech. Vyhráli všechny tři zápasy ve skupině a bez porážky prošli i předchozí kvalifikací. Kouč Marc Wilmots ale očekává proti Američanům těžký boj. "Ukázali, že jsou fyzicky velmi odolní. Musíme se připravit na válku," uvedl belgický kouč.

Jeho svěřenci sice ve skupině neztratili ani bod, ale výkony zatím roli "černého koně" turnaje úplně neplní. Ve všech zápasech rozhodli o výhře až v posledních 20 minutách. "Na konci je důležitý jen výsledek, ať hrajete jakkoliv. Co je to hrát krásně? Každý zápas je prostě jedinečný svou taktikou a fyzickou připraveností týmů," odmítl kritiku Wilmots.

Američané za sebou nechali v těžké skupině Portugalsko i Ghanu a nečekaný postup je nabil sebevědomím. Hráči si dokonce na popud kouče Jürgena Klinsmanna přebukovali letenky až na dobu po finále. "Věříme, že máme takové sebevědomí, abychom šli do zápasu s tím, že je porazíme. Pokud zahrajeme na hranici svých možností, můžeme dojít daleko," uvedl německý trenér.

Američané svým tažením v Brazílii výrazně zvýšili v USA zájem o fotbal. Osmifinále má podle odhadů sledovat přes 20 milionů diváků, což je více než při finálových zápasech NBA. "Je šílené, co se doma děje. Hospody jsou plné, lidé nepůjdou do práce," řekl brankář Tim Howard.

Svěřencům trenéra Klinsmanna podobně jako Belgii osmifinále příliš nejdou, vyhráli pouze jedno ze tří, před dvanácti lety. V roce 1930 v Uruguayi došli až do semifinále, kam se ale postupovalo rovnou ze skupiny.

Zatímco Spojeným státům se uzdravuje Altidore, Belgie hlásí několik absencí. Vedle Defoura, vyloučeného v předchozím utkání, je stále na marodce Vanden Borre a start kapitána Kompanyho s bekem Vermaelenem není jistý.

Statistické údaje k osmifinále fotbalového mistrovství světa v Brazílii: Belgie - USA:

Předpokládané sestavy:

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vermaelen - Witsel, Fellaini - Mertens, Hazard, De Bruyne - Lukaku.

USA: Howard - F. Johnson, Gonzalez, Besler, Beasley - Beckerman, J. Jones - Zusi, Bradley, Davis - Dempsey.

Absence: Defour (trest za ČK), Vanden Borre (zranění), Vermaelen, Kompany, Ciman, Dembélé (všichni nejistý start) - Altidore (nejistý start).

Disciplinární ohrožení: Dembélé, Witsel, Alderweireld, Vertonghen (všichni 1 ŽK) - Beckerman, Gonzalez, J. Jones (všichni 1 ŽK).

Nejlepší střelci na šampionátu: Fellaini, Mertens, Origi, Vertonghen (všichni 1) - Dempsey (2).

Zajímavosti:

- vítěz se ve čtvrtfinále utká s lepším z dvojice Argentina - Švýcarsko

- Belgie své poslední 3 osmifinálové zápasy na MS v letech 2002, 1994 a 1990 prohrála, jejím maximem je 4. místo z roku 1986

- Belgie vyhrála poslední 4 z celkových 5 vzájemných zápasů, pokaždé ale šlo jen o přípravné duely - na MS se týmy potkaly jen jednou a USA na šampionátu v Uruguayi v roce 1930 vyhrály 3:0

- vloni Belgie zvítězila v přípravě v USA 4:2

- Belgie neprohrála ani v jednom ze 7 letošních zápasů a posledních 6 vyhrála

- Belgie neprohrála 13 soutěžních zápasů po sobě (naposledy v roce 2011 v Německu)

- Belgie vyhrála všechny 3 zápasy skupiny o gól a všechny 4 góly dala až v posledních 20 minutách (3 z nich dali střídající hráči)

- USA prohrály 2 ze 3 osmifinále, jejich maximem je semifinále z roku 1930, kam se postupovalo rovnou ze skupiny

- USA prohrály a neskórovaly v jediném z posledních 7 zápasů, v 6 z nich daly gól a pokaždé se trefily hned 2x

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články