Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Belgie vyhrála i svůj třetí zápas ve skupině a poslala Korejce domů

Sao Paulo – Belgie porazila ve svém závěrečném utkání ve skupině Jižní Koreu 1:0 a získala tak plný počet devíti bodů, a to i přesto, že celý druhý poločas hrála v deseti po vyloučení Defoura. Korejci se naopak po jediné remíze a dvou porážkách s turnajem loučí.

Utkání Jižní Korea – Belgie
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

Belgičané jako ostatně v žádném z předchozích zápasů nezačali žádnou smrští, k balónu se stejně tak často dostávali i Korejci – a byli zřejmě i aktivnější. Také museli, neboť jen výhra jim dávala ještě šanci na postup, přihlížet přitom museli i k výsledku souběžného utkání Rusku – Alžírsko. Hráči v bílém se snažili hledat mezery hlavně po stranách belgické defenzivy, často však nedokázali svou snahu završit konstruktivní přihrávkou. Na druhé straně diváci často viděli technické finesy končící většinou takříkajíc do ztracena.

Herní sterilitu pak narušil (či z jiného pohledu spíše potvrdil) Mertens, ke kterému se míč v 25. minutě dostal po několikeré teči – belgický záložník ale v jasné brankové situaci střílel vysoko nad. Korejci se probrali až ve 30. minutě, kdy musel Courtois řešit dvě slepené situace, a především jeho zákrok konečky prstů proti dalekonosné střele stál zato. Především Son pak proháněl na pravé straně Vanden Borreho, na druhé straně tentokrát na přesnosti přidal Mertens a procvičil mrštnost Kima v korejské brance. Největší událost tak přišla až v 45. minutě, kdy viděl po šlapáku červenou kartu Defour.

Dries Mertens
zdroj: ČTK/BELGA autor: BRUNO FAHY

Korejci museli v úvodu druhé půle řešit nepříjemnost Honga, který místo hlavičky zpět ke gólmanovi volil odkop nohou – a při dopadu si poranil záda. Rozcvičovat se začali jeho možní náhradníci, jednička v obraně však nakonec bolest takříkajíc utopila v tišících prostředcích. V 59. minutě pak pálil po celý zápas aktivní Mertens a Kim měl problémy, lapal po míči se značnou námahou. Vzápětí se děly věci na druhé straně, kde Son střílel do břevna po (zřejmě) nepovedeném centru. Místo přihrávky z toho tedy nakonec byla velká příležitost ke kýžené vstřelené brance.

Korejcům už ale začal utíkat čas. Příležitosti sice v zápase přeci jen byly, ale kromě zmíněného břevna příliš šancí a ohrožení Courtoisovy branky neměli. Belgičané se navíc začali rozehřívat, hlavičkoval Fellaini, ke střele se dopracoval i kapitán v tomto zápase Vertonghen a aktivitou hýřil Chadli. Aktivita se posléze projevila, když se prosadil kapitán Vertonghen po razantní dorážce: Kim byl bezmocný a Korejci se najednou nacházeli v hodně svízelné situaci.

Poslední minuty pak už byly hodně rozhárané, hráči v bílých dresech se snažili alespoň o vyrovnání – to by tak jako tak nic neřešilo, alespoň by však domů odcestovali se ctí a bodem z utkání s kvalitním mužstvem. Navíc mohlo být skóre ještě horší, když se málem prosadil střídající Hazard – jeho ránu tlačil z branky ven korejský brankář. Čtyři minuty nastavení pak proběhly vskutku stylem nahoru-dolů, branka však už nepřišla a zápas skončil 1:0. Belgie má třetí vítězství a plný počet bodů, Korejci na turnaji končí.

Korea - Belgie 0:1 (0:0)

Branka: 78. Vertonghen. Rozhodčí: Cream - Anaz, Carrillo (všichni Austr.). ŽK: Hong Čong-ho - Dembélé. ČK: 45. Defour (Belgie). Diváci: 61 397.

Korea: Kim Sung-kju - I Jong, Jun Sok-jong, Kim Jong-kwon, Hong Čong-ho - Ki Song-jung, Han Kuk-jong (46. I Kun-ho), I Čong-jong, Son Hung-min (73. Či Tong-won), Ku Ča-čchol - Kim Šin-uk (66. Kim Po-kjong). Trenér: Hong Mjong-po.

Belgie: Courtois - Vertonghen, Van Buyten, Lombaerts, Vanden Borre - Fellaini, Mertens (60. Origi), Mirallas (88. Hazard), Dembélé, Defour - Januzaj (60. Chadli). Trenér: Wilmots.

Hong Mjong-po (trenér Koreje): "Hráči do toho dali všechno, ale je moje chyba, že jsme nepostoupili. Já zklamal. Otázku mého dalšího působení u týmu však budeme řešit až později. Všechny asijské týmy se tu snažily, ale ostatní celky nasadily laťku velmi vysoko."

Marc Wilmots (trenér Belgie): "Bylo to těžké utkání. V početní nevýhodě to bylo samozřejmě náročnější, ale dokázali jsme na vyloučení skvěle zareagovat. Teď už se díváme jen dopředu na souboj s USA."

Jan Vertonghen (obránce Belgie): "Je to mimořádný okamžik v mé kariéře. Prošli jsme do osmifinále a já k tomu přispěl gólem."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články