Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nigérie: Tým na vzestupu touží překonat kouzla devadesátých let

Ač svůj první oficiální zápas sehrála Nigérie v roce 1960, na světovém mistrovství se poprvé objevila až o 34 let později. Od té doby se však stala tradičním účastníkem jen s jednou výjimkou – mistrovství v Německu před osmi lety. A za tu dobu stihla už dvakrát postoupit ze skupiny. Po Kamerunu je Nigérie spolu s Ghanou druhou nejúspěšnější africkou zemí, i když nutno říci, že výkony na MS mají spíše sestupnou tendenci. Tatam je doba, kdy Nigerijcům patřila pátá příčka v žebříčku FIFA.

Nigerijec Victor Moses (vlevo) v zápase proti Etiopii
zdroj: imago sportfotodienst

Na pátém místě v žebříčku figurovala Nigérie před dvaceti lety po vítězství na africkém poháru národů, nyní je 44. V roce 2010 se uskutečnilo první mistrovství světa na africkém kontinentu a očekávání bylo veliké. Jenže Afričanům se nedařilo. Ani Nigérie nikterak nezazářila, ve skupině skončila poslední. Další zklamání následovalo, když se Nigérie nekvalifikovala na Africký pohár národů 2012.

Legenda spojující staré a nové

To byl bod zlomu. Současný tým vede Stephen Keshi, nigerijská legenda, která slavnou minulost a současnost spojuje. S národním týmem dokázal vyhrát Africký pohár národů jako hráč (v roce 1994) i jako trenér (2013). V proslulém týmu, který udivil svět na šampionátu v roce 1994, nastupoval na postu obránce. Právě on tehdy dovedl mužstvo k vítězství nad Řeckem 2:0 v základní skupině.

Program Nigérie v základní skupině F:

16. června 21:00: Írán – Nigérie (Curitiba)

21. června 00:00: Nigérie – Bosna a Hercegovina (Cuiaba)

25. června 18:00: Nigérie – Argentina (Porto Alegre)

Keshi staví především na týmovém duchu. "Keshi je obrovská osobnost, lidé ho uctívají, vzbuzuje velký respekt. Můžeme to vidět ve skladbě jeho týmu. Nepovolává potížisty. Prostě je odstraní bez ohledu na jejich jména," popsal nigerijský sportovní novinář Ayodele Odumade.

Klíčový hráčem týmu je dlouholetý hráč Chelsea John Obi Mikel. V roce 2010 byl zraněný a šampionát musel oželet, ale nyní se zdá, že je v nejlepších letech, aby vedl reprezentaci své země. "V minulosti nehrál tak dobře za národní tým jako za Chelsea, ale v posledním roce a půl se hodně zlepšil a teď je lídrem celého národního týmu," uvedl sportovní komentátor Peter Okwoche. Trenér spíše tradičně defenzivního záložníka nabádá, aby se více vysouval dopředu a rozdával pasy na spoluhráče.

Nigérie leží v západní Africe a omývají ji vody Guinejského zálivu. S počtem obyvatel přes 150 milionů je nejlidnatější zemí Afriky (18 % všech obyvatel kontinentu). Úředním jazykem je angličtina, ale mluví se zde celkem 521 jazyky. Nigérie je dvanáctým největším producentem ropy na světě. Ale mnohem lépe je na tom, co se týká produkce filmové. Nollywood se řadí ve světovém měřítku na druhé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Nigérie

Nigérie, která má na šampionátu po Ghaně a Belgii třetí nejmladší kádr, hraje systémem 4-4-2 V útoku se může opřít o velmi rychlé forvardy Victora Mosese z Liverpoolu a Ahmeda Musu z CSKA Moskva. "Je to dobrá sestava, která nám teď docela sedí," myslí si Moses. "Miluji ofenzivní fotbal, protože lidé, kteří chodí na stadiony, si chtějí za své peníze užít zábavu. Útok a obrana ve stejnou chvíli – to je přesně můj styl fotbalu," zdůrazňuje kouč Keshi.

Tým má opory nejen v ofenzívě: kapitánem mužstva je gólman Vincent Enyeama, jeden z pouhých dvou hráčů z týmu z mistrovství světa v roce 2010, kteří pravidelně nastupovali v kvalifikačních zápasech na letošní turnaj.

Kvalifikace se Nigérii nadmíru vydařila, ani jednou neprohrála. V kvalifikační skupině s Malawi, Keňou a Namibií byla Nigérie jasným favoritem a nezaváhala. Třikrát remízovala a postoupila do rozhodujícího dvojzápasu s Etiopií. Šampionátu vstříc výrazně vykročila, když dokázala zvítězit na hřišti soupeře 2:1. Domácím výsledkem 2:0 už jen stvrdila oslavy postupu.

Zase ta Argentina

Ve skupině F se Nigérie střetne s Íránem, Bosnou a Hercegovinou a Argentinou, týmem, na který mají Super Eagles, jak se Afričanům přezdívá, opravdu štěstí. Nebo spíše smůlu, protože ze tří utkání v základních skupinách MS Nigérie všechny zápasy s Jihoameričany prohrála. Nigerijci si slibují, že letošní mistrovství nebude vypadat jako jejich předešlá dvě vystoupení. Rádi by si připomněli spíše šampionáty v devadesátých letech. V roce 1998 dosáhli posledních vítězství, navážou na ně v Brazílii?

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 3. místo v základní skupině

Konečná nominace Nigérie

Brankáři: Vincent Enyeama (Lille/Fr.), Austin Ejide (Hapoel Ber Ševa/Izr.), Chigozie Agbim (Gombe United).

Obránci: Joseph Yobo (Norwich/Angl.), Ejike Uzoenyi (Enugu Rangers), Juwon Oshaniwa (FC Ašdod/Izr.), Godfrey Oboabona (Rizespor/Tur.), Azubuike Egwuekwe (Warri), Kenneth Omeruo (Middlesbrough/Angl.), Efe Ambrose (Celtic Glasgow/Skot.), Kunle Odunlami (Sunshine).

Záložníci: John Obi Mikel (Chelsea/Angl.), Ogenyi Onazi (Lazio Řím/It.), Ramon Azeez (Almería/Šp.), Michael Uchebo (Cercle Bruggy/Belg.), Reuben Gabriel (Waasland-Beveren/Belg.), Michael Babatunde (Volyň/Ukr.).

Útočníci: Peter Odemwingie (Stoke/Angl.), Ahmed Musa (CSKA Moskva/Rus.), Shola Ameobi (Newcastle/Angl.), Emmanuel Emenike (Fenerbahce/Tur.), Victor Moses (Liverpool/Angl.), Uche Nwofor (Heerenveen/Niz.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články