Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Írán: Trochu tajemný tým s portugalským rukopisem

Írán je i přes svou rozlohu a bohatou historii pro mnohé obyvatele Západu obestřen tajemstvím. A ne jinak je tomu i při pohledu na jeho národní tým. Jeho podstatnou část tvoří hráči vybraní z domácí ligy, které vede Portugalec Carlos Queiroz. Írán patří mezi největší outsidery turnaje a jeho postup ze skupiny F by byl velkým překvapením.

Tým Íránu
zdroj: isifa/AFP

Fotbal se v Íránu hraje od roku 1898, národní tým sehrál svou první kvalifikaci v roce 1973, už o čtyři roky později postoupil na finálový turnaj. V Brazílii nastoupí pod vedením portugalského trenéra Carlose Queiroze, který přinesl celou řadu zkušeností. Dvakrát působil v Manchesteru pod Alexem Fergusonem, část sezony trénoval Real Madrid. A teď chce dovést co nejdále reprezentaci, která po dlouhá léta čerpala pouze z tuzemských zdrojů.

Queiroz také vedl Portugalsko na posledním mistrovství světa, s dvacítkou dvakrát vybojoval titul. "Náš úspěch je výsledkem tvrdé práce posledních dvou let. Je to také tím, že tým zůstal pohromadě," myslí si Queiroz. Íránský národní výběr zdědil složený z hráčů domácí soutěže. Aby to změnil, hledal po světě hráče s íránskými kořeny. A dva z nich měli velký podíl na úspěšné kvalifikaci.

Program Íránu v základní skupině F:

16. června 21:00 Írán - Nigérie (Curitiba)
21. června 18:00 Írán - Argentina (Belo Horizonte)
25. června 18:00 Írán - Bosna a Hercegovina (Salvador)

Jedním z nich je útočník Rezá, který hrál v Belgii. S nabídkou však neváhal. Trenérské schopnosti Queiroze hovoří samy za sebe. Dokládá to i fakt, v kolika slavných klubech působil. A jeho slova potvrzuje i Ashkan Dejagah, kterého objevil taktéž v Evropě. "Chtěl jsem reprezentovat Írán, ale měl jsem zároveň i určité pochybnosti. Queiroz mi ale pomohl učinit finální rozhodnutí a teď se snažím vše odevzdat týmu," říká. "Snad naplníme náš potenciál."

"Bylo pro mě klíčové povolat tři nebo čtyři hráče, kteří by mohli přinést zahraniční zkušenosti do národního týmu. Tady se o ně mohou podělit. Bez hráčů s mezinárodními zkušenostmi je těžké na této úrovni uspět," myslí si Queiroz.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Írán

Pod portugalským trenérem se změnil nejen útok, důraz klade i na defenzivu. V kvalifikaci udržel Írán deset čistých kont z šestnácti zápasů. Přitom íránská cesta na šampionát nebyla vůbec jednoduchá. Tým musel bodovat v posledních třech zápasech, aby postoupil přímo.

Írán přešel nejdříve přes Katar, vítězství si vydobyl jediným gólem až v nastavení. Pak se rozstřílel s Libanonem, aby v závěru remizoval s Koreou. "Skončili jsme ve skupině první před Koreou. Naše kvalifikace nebyla jen šťastnou náhodou," upozorňuje kouč, který preferuje rozestavení 4-3-3 a držení míče před jeho nakopáváním.

Írán hrál zatím na třech světových šampionátech a třikrát se stal mistrem Asie. V roce 2005 ve světovém žebříčku vystoupal až na patnácté místo. Historickým vrcholem byla pro národní tým výhra nad USA v roce 1998, naopak za největší propadák lze směle označit turnaj v roce 2006, kdy získal jediný bod po remíze s Angolou.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 4. místo v základní skupině

Konečná nominace Íránu

Brankáři: Rahmán Ahmadí (Sepahan Isfahán), Alírezá Haghíghí (Covilha), Dániel Davárí (Braunschweig).

Obránci: Chosrou Hajdárí (Istiglal Teherán), Ehsán Hadžsáfí (Sepahan Isfahán), Džalál Hosejní (Persepolis), Amír Hosejn Sadeghí (Istiglal Teherán), Hosejn Mahíní (Persepolis), Pažmán Montazerí (Um Salál), Ahmad Alí Namé (Naft Teherán), Hášem Beíkzáde (Istiglal Teherán), Steven Bajítašúr (Vancouver), Mehrdád Púládí (Persepolis).

Záložníci: Džavád Nekúnam (Istiglal Teherán), Masúd Šodžáí (Las Palmas), Rezá Haghíghí (Persepolis), Kásem Haddádifár (Zob Ahán), Andraník Tajmúríján (Istiglal Teherán), Bachtijár Rahmání (Fúlad Ahváz), Aškan Dadžagá (Fulham).

Útočníci: Alírezá Džahánbachš (Nijmegen), Karím Ansárífárd (Traktorsazi), Rezá Ghúčanedžhád (Charlton Athletic).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články