Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Kamerun: Poslední Eto'ova šance na úspěch

Bývali nejdominantnější africkou fotbalovou silou na mezinárodní scéně. Nezdolní kamerunští lvi měli být hlavní nadějí černého kontinentu na úspěch na mistrovství světa, jenže tučná léta kamerunského fotbalu jsou, zdá se, pryč. Tým kolem (ne)stárnoucího Samuela Eto’a - hlavní hvězdy, nejnebezpečnějšího střelce a kapitána mužstva - ale neskládá zbraně a v nedávné přípravě proti Německu prokázal, že ambice minimálně na postup ze skupiny nemusejí být utopií. 

Samuel Eto'o
zdroj: Getty Images autor: Michael Steele

"Nezdolní lvi", jak se kamerunskému celku přezdívá, na sebe poprvé upozornili fotbalový svět na šampionátu v roce 1982 ve Španělsku. Kamerunci v základní skupině ani jednou neprohráli a dokázali remizovat s pozdějšími vítězi Italy, do vyřazovacích bojů přesto nepostoupili. O dva roky později dobyli Kamerunci první triumf na Africkém poháru národů, největší úspěchy ale měly teprve přijít.

Na šampionátu 1990 podceňovaný Kamerun šokoval širokou fotbalovou veřejnost. V úvodním utkání porazil tým složený kolem osmatřicetiletého Rogera Milly úřadující mistry světa z Argentiny 1:0. I přes porážku se Sovětským svazem dokázali Lvi na italském šampionátu jako historicky první africký celek postoupit ze základních skupin. V play-off pak Kamerunci vyřadili díky dvěma gólům Rogera Milly Kolumbii a jejich cesta skončila až v prodloužení čtvrtfinále, kde podlehli Anglii. Dodnes se jedná o nejlepší výsledek afrického týmu na světových šampionátech, pouze Senegal a Ghana došli stejně daleko.

Vyhasínající naděje

Kamerunu se daří pravidelně kvalifikovat na mistrovství světa, od památného šampionátu v Itálii 1990 chyběl mezi světovou elitou jedinkrát v roce 2006. Postoupit ze základní skupiny se Nezdolným lvům ale již nikdy nepodařilo. Naposledy v Jihoafrické republice z toho byl dokonce výbuch, když Kamerun třikrát prohrál a byl první týmem na šampionátu, který měl neveselou jistotu, že po základních skupinách poletí domů.

Čím dál tím horší výsledky vozí Kamerun i z Afrického poháru národů, který ovládl čtyřikrát mezi lety 1984 a 2002. Od té doby je ale na mistrovství Afriky, jež se hraje každé dva roky, bezkonkurenčně nejlepším výsledkem Lvů druhé místo z roku 2008. Na poslední dva Poháry se Kamerun dokonce ani nekvalifikoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Kamerun

Mužstvo Kamerunu, které se na přelomu tisíciletí vytvořilo okolo největší kamerunské hvězdy posledních dvou dekád Samuela Eto’o, přitom zpočátku vzbuzovalo naděje, že velký úspěch je za dveřmi. Mladý tým vybojoval zlaté medaile na olympiádě v Sydney v roce 2000 a o dva roky později Africký pohár národů, jenže tím výčet triumfů končí a pro Lvy je čím dál tím těžší vůbec projít africkou kvalifikací.

Těžce vydřený postup

Do kvalifikace na brazilský šampionát vstoupil tým pod vedením francouzského kouče Denise Lavagneho. V hratelné skupině Kameruncům byly soupeřem celky Libye, Toga a Demokratické republiky Kongo. Jenže přišla prohra v Libyi a Lavagneho vystřídal dočasný trenér Jean-Paul Akono, kterého nahradil v květnu 2013 Němec Volker Finke a stal se už sedmým trenérem na lavičce Kamerunu od roku 2007.

Finke se proslavil v devadesátých letech jako trenér Freiburgu. Vešel v povědomí jako vizionář, který pomohl německým celkům upustit od zastaralé hry s liberem a přejít k modernímu útočnému hernímu stylu. Jenže časy se mění a Kamerun se pod Finkem prezentoval povětšinou velmi defenzivním a bojovným pojetím fotbalu. V celé kvalifikaci vstřelili Kamerunci jen 12 gólů, na druhou stranu pouhé čtyři inkasovali.

Lvi měli v kvalifikační skupině dlouho na kahánku. Prohra s Togem ale byla anulována kvůli neoprávněnému startu hráče v týmu soupeře a první místo ve skupině si Kamerunci zajistili vítězstvím nad Libyí. V play-off si pak Lvy poradili s Tuniskem, když po venkovní remíze 0:0 dokázali zvítězit na domácí půdě 4:1.

Zápasy Kamerunu v základní skupině A:

13. června 18:00 Mexiko - Kamerun (Estadio da Dunas, Natal)

18. června 00:00 Kamerun - Chorvatsko (Arena Amazonia, Manaus)

23. června 22:00 Kamerun - Brazílie (Estadio Nacional, Brasília)

Ani v přípravě na šampionát Kamerunci nezářili. Prohráli s Portugalskem i Paraguayí a porazili jen slabou Makedonii. Na poslední chvíli se ale Kamerunci - zdá se - dostávají do formy. Necelé dva týdny před startem šampionátu se jim podařilo uhrát remízu 2:2 s jedním z favoritů mistrovství, Německem. V utkání navíc nebyli horším týmem.

Eto'o,  Eto'o a zase Eto'o. Bude stačit na Chorvatsko s Mexikem?

Hlavní postavou týmu Volkera Finkeho je bezesporu útočník Samuel Eto’o, který se letos po letech, kdy vydělával peníze v ruské Machačkale, vrátil do velkého fotbalu v dresu Chelsea. Další důležitou postavou týmu je středopolař Alexandre Song, jenž ale v Barceloně zdaleka nenastupuje pravidelně.

"V každém týmu máte hráče, kteří jsou schopni udělat rozdíl. U nás je to samozřejmě v útoku Samuel Eto’o, Alexandre Song v záloze a v obraně máme Auréliena Chedjou a Nicolase N’koulou. Oni tvoří páteř týmu, jsou klíčovými hráči našeho mužstva," prohlásil trenér Finke.

Ve skupině čeká Kamerunce boj o druhé postupové místo za favorizovanou Brazílií. O postup si to Lvi rozdají s Chorvatskem a Mexikem, proti nimž nastupují v roli mírného outsidera. Brazílie čeká Kamerunce na závěr, což může být s ohledem na postupové propočty nevýhodou.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 3. místo v základní skupině.

Konečná nominace Kamerunu:

Brankáři: Loic Feudjou (Coton Sport), Charles Itandje (Konyaspor/Tur.), Sammy N'Djock (Fethiyespor/Tur.)

Obránci: Benoit Assou-Ekotto (Tottenham/Angl.), Henri Bedimo (Lyon/Fr.), Aurélien Chedjou (Galatasaray/Tur.), Cédric Djeugou (Coton Sport), Nicolas N'Koulou (Marseille/Fr.), Dany Nounkeu (Besiktas/Tur.), Allan Nyom (Granada/Šp.)

Záložníci: Enoh Eyong (Antalyaspor/Tur.), Jean Makoun (Rennes/Fr.), Joel Matip (Schalke/Něm.), Stéphane Mbia (Sevilla/Šp.), Benjamin Moukandjo (Nancy/Fr.), Landry N'Guémo (Bordeaux/Fr.), Edgar Salli (Lens/Fr.), Alexandre Song (Barcelona/Šp.)

Útočníci: Vincent Aboubakar (Lorient/Fr.), Eric-Maxim Choupo Moting (Mohuč/Něm.), Samuel Eto'o (Chelsea/Angl.), Fabrice Olinga (Málaga/Šp.), Achille Webó (Fenerbahce/Tur.)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články