Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Austrálie: Nezkušení Socceroos mohou pouze překvapit

S cejchem fotbalových výletníků míří do dějiště šampionátu reprezentanti Austrálie. Populární "Socceroos" se sice mezi světovou elitou představí už potřetí za sebou, letos jsou však jejich šance výrazně nejmenší. Australané totiž prošli v uplynulém kvalifikačním cyklu výraznou generační obměnou a nemilosrdný los přisoudil výběru Angeho Postecogloua oba finalisty posledního MS Španělsko a Nizozemsko a také silné Chile.

Tim Cahill
zdroj: AP autor: Rick Rycroft

Australané "zastrčení" v oceánské zóně (OFC) v minulosti často dopláceli na krutý systém kvalifikačních bojů. Po očekávaném vítězství v Oceánii museli následně ještě absolvovat dodatečnou mezikontinentální kvalifikaci, ve které s železnou pravidelností pohořeli. Místo "Klokanů" se tak radovala v roce 1966 KLDR, o čtyři roky později Izrael, dále Skotsko, Argentina, Írán a naposledy před dvanácti lety Uruguay. Australané se tak podívali pouze v roce 1974 do NSR, kde však ani jednou neskórovali a s jediným bodem na kontě se vraceli domů už po základních skupinách.

Obrat přišel až v baráži o MS 2006, shodou okolností pořádaného rovněž Německem. Australané vrátili čtyři roky staré vyřazení Uruguaycům a po úspěšném penaltovém rozstřelu se opět po 32 letech kvalifikovali na MS. V základní skupině šampionátu pak za sebou překvapivě nechali Japonsko i Chorvatsko a z druhého místa za suverénními Brazilci prošli do osmifinále. V něm se však po nafilmované penaltě Fabia Grossa z nastaveného času radovali z vítězství 1:0 Italové.

Socceroos se po tomto úspěchu rozhodli dát vale OFC a přestoupit za silnějšími soupeři, ale také za snadnější cestou na MS do asijské zóny AFC. Z ní se s přehledem kvalifikovali na šampionát do JAR, kde se ovšem loučili už v základní skupině vinou horšího skóre oproti Ghaně.

Program Austrálie v základní skupině B:

14. června 00:00 Chile - Austrálie (Cuiabá)

18. června 18:00 Austrálie - Nizozemsko (Porto Alegre)

23- června 18:00 Austrálie - Nizozemsko (Curitiba)

A podobně postoupili Australané i do Brazílie. Jakožto jeden z pětice nejlepších týmů předchozí kvalifikace byli nasazeni až do třetí fáze a svou kvalifikační skupinu s Ománem, Saúdskou Arábií a Thajskem s přehledem vyhráli, když body ztratili pouze v Ománu. V poslední kvalifikační fázi sice prohráli v Jordánsku a po šesti zápasech měli na kontě stále jedinou výhru. Ale domácí výhra právě nad Jordánskem 4:0 v předposledním kole, zpečetěná třemi body proti Iráku, poslala nakonec Australany na šampionát z druhého místa kvalifikační skupiny B.

Výběr "protinožců" sice kvalifikací úspěšně provedl Holger Osieck, na samotném šampionátu se však s nimi nepředstaví. Konzervativní přístup německého trenéra a urputně defenzivní fotbal se staly častým terčem kritiky médií i fanoušků už během kvalifikace. A když Australané loni na podzim v krátkém sledu schytali dva výprasky 0:6 od Brazílie a Francie, došla trpělivost i vedení svazu. Na Osieckovo místo byl dosazen Ange Postecoglou, který slavil v domácí A-League úspěchy s Brisbane a sedm let vedl australskou "dvacítku". Řecký rodák je známý zejména svým otevřeným přístupem k hráčům, sázkou na mladé a neokoukané tváře a na rozdíl od svých zahraničních předchůdců také netrpí despektem k domácí soutěži.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Austrálie

Soupiska australského výběru obsahuje minimum známých jmen. Chybí brankářský veterán Mark Schwarzer, zkušený stoper Lucas Neill i historicky nejlepší střelec australské ligy Archie Thompson. Ze širšího výběru navíc vypadl pravý obránce moskevského Dynama Luke Wilkshire a zranění vyřadilo také dalšího obránce Rhyse Williamse. Nominace se tak dočkal třeba i bek třetiligového anglického Prestonu Bailey Wright. "Máme nezkušený tým, ale potřebovali jsme kádr omladit. Museli jsme udělat několik smysluplných změn, i když jde o světový šampionát," řekl Postecoglou.

Špičkové evropské soutěže zastupuje pouze brankářská dvojka Dortmundu Mitchell Langerak a záložník Mile Jedinak z Crystal Palace. Hlavní hvězdou výběru však bezesporu bude poslední pamětník MS 2006 Tim Cahill, střelec historicky prvního australského gólu na mistrovství světa a v současnosti jedna z ofenzivních hvězd New York Red Bulls.

V přetěžké základní skupině se Australané mohou spoléhat maximálně na to, že je soupeři podcení. Zejména obrana nemá prakticky žádné mezinárodní zkušenosti a uhlídání španělských a nizozemských ofenzivních hvězd pro ni vypadá jako nadlidský úkol. Každý získaný bod tak bude pro "Socceroos" malým vítězstvím, postup by se rovnal zázraku.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 4. místo v základní skupině

Konečná nominace Austrálie:

Brankáři: Eugen Galeković (Adelaide), Mitchell Langerak (Dortmund/Něm.), Mathew Ryan (FC Bruggy/Bel.).

Obránci: Jason Davidson (Almelo/Niz.), Ivan Franjic (Brisbane), Ryan McGowan (Shandong/Čín.), Matthew Špiranović (Sydney), Alex Wilkinson (Jeonbuk/Kor.), Bailey Wright (Preston/Ang.).

Záložníci: Oliver Bozanic (Luzern/Švýc.), Mark Bresciano (Al Gharafa/Kat.), James Holland (Austria/Rak.), Mile Jedinak (Crystal Palace/Ang.), Massimo Luongo (Swindon/Ang.), Matt McKay (Brisbane), Mark Milligan (Melbourne), Tommy Oar (Utrecht/Niz.), James Troisi (Melbourne), Dario Vidošić (Sion/Švýc.).

Útočníci: Tim Cahill (New York), Ben Halloran (Düsseldorf/Něm.), Mathew Leckie (FSV Frankfurt/Něm.), Adam Taggart (Newcastle Jets).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články