Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Odškodněte zemřelé a zraněné při přípravě MS, vyzývá Amnesty International i Blatter

Gianniho Infantina, šéfa světové fotbalové organizace FIFA, opět kritizuje Amnesty International a přidal se Infantinův předchůdce ve funkci Sepp Blatter. Organizace pro lidská práva chce, aby mezinárodní federace odškodnila pracovníky, kteří zemřeli nebo se zranili při stavbě stadionů pro mistrovství světa v Kataru. Generální tajemnice Amnesty International Agnés Callamardová vyzvala Infantina k činům. "To by musel udělat někdo z FIFA, kdo má kuráž. Ale Infantino nemá odvahu ani dát odpověď novinářům," řekl k tomu Blatter, jenž je i proti účasti Íránu na MS.

Předseda FIFA Gianni Infantino (vpravo)
zdroj: REUTERS autor: Andrew Boyers

"Uprostřed rostoucího křiku zůstal ten nejdůležitější hlas ze všech viditelně zticha: hlas Gianniho Infantina," řekla Callamardová listu Le Monde. Předseda FIFA se podle ní navzdory soukromým i veřejným ujištěním, že návrh prozkoumá, této otázce opakovaně vyhýbá.

"Vše, co žádáme, je závazek FIFA, že pracovníci, kteří byli zneužívaní, budou odškodněni a že budou financovány programy zabraňující dalšímu zneužívání. Stačil by jediný Infantinův podpis," uvedla Callamardová.

K Amnesty International se dříve připojily další organizace jako Human Rights Watch. Podle lidskoprávních organizací je obětí z řad dělníků několik tisíc, katarský organizační výbor uvedl, že při stavbě stadionů zemřeli tři lidé.

Infantino nedávno vyzval všechny zúčastněné týmy MS, aby se soustředily jen na fotbal a ne na kritiku, protesty a "morální lekce", upozorňující na situaci v bohatém emirátu. "Je to do očí bijící pokus potlačit vinu FIFA za toto zneužívání a její odpovědnost," prohlásila Callamardová.

Blatter: Írán bych ze šampionátu vyloučil

Bývalý šéf světového fotbalu Sepp Blatter se přidal ke kritikům účasti Íránu na mistrovství světa. Podle šestaosmdesátiletého dlouholetého předsedy FIFA by Írán měl být vyloučen kvůli potlačování lidských práv. Po podezřelé smrti mladé ženy ve vazbě mravnostní policie pokračují v zemi protivládní protesty a jsou brutálně potlačovány.

"Írán by měl být vyloučen," řekl Blatter švýcarskému listu Blick. Kdyby byl stále předsedou FIFA, prý by tak učinil. Agentura SID nicméně napsala, že v Íránu se protestovalo i v době, kdy byl Blatter v čele FIFA, a federace tehdy nezasáhla.

Blatter skončil ve fotbalu v říjnu 2015 po korupčním skandálu s tehdejším předsedou UEFA Michelem Platinim. V červenci byli oba u soudu obvinění zbaveni, Blatterovi však do roku 2027 běží zákaz činnosti ve fotbale za korupci. V posledních dnech začal opět veřejně vystupovat. A také přiznal, že byla chyba udělit fotbalový šampionát Kataru, kde turnaj začne příští neděli.

Od současného šéfa FIFA Gianniho Infantina v otázce účasti Íránu na MS neočekává žádný postup. Podle Blattera je nepochopitelné, že jeho nástupce dosud nezaujal jasné stanovisko. "Má problémy vytvořit s Katarem fond pro pracovníky, kteří byli zraněni při výstavbě infrastruktury," prohlásil.

K vyloučení Íránu z MS již dříve vyzvaly některé lidskoprávní organizace. V základní skupině je Írán společně s Anglií, Walesem a USA.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články