Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Messi opět exceloval a živí sen o titulu, Nizozemcům k postupu nepomohl ani signál roku

Infarktové drama sledovali fanoušci v Lusailu. Argentinci měli vítězství na dosah už v základní hrací době, ale famózní finiš Nizozemců poslal čtvrtfinále mistrovství světa za stavu 2:2 do prodloužení. V něm navzdory drtivé převaze Jihoameričanů gól nepadl, po penaltovém rozstřelu už se ovšem "La Albiceleste" radovali. Dalším skvělým představením se blýskl kapitán Lionel Messi, který zapsal gól a oku lahodící asistenci.

Argentinu poslal do vedení ve 35. minutě premiérovou reprezentační trefou ofenzivní obránce Nahuel Molina. V 73. minutě zvýšil z pokutového kopu Messi, ale o deset minut později zkorigoval střídající Wout Weghorst, který v 11. minutě nastaveného času i vyrovnal po geniálním signálu z přímého kopu.

V rozstřelu argentinský brankář Emiliano Martínez chytil úvodní dva pokusy Nizozemců a vítěznou penaltu proměnil jeho jmenovec Lautaro. 

"Oranjes" po sérii 19 zápasů bez nalezení přemožitele opustí turnaj v Kataru bez medaile, "La Albiceleste" si zahrají o finále s Chorvatskem.

"Máme obrovskou touhu šampionát vyhrát. Proti Chorvatům to bude nesmírně náročné. Dokázali, jak jsou dobří, když porazili Brazílii," řekl Messi.

Kouzelník Messi a signál Koopmeiners - Weghorst

Utkání dlouho nenabídlo zajímavější akci. Ve 35. minutě se ale Argentina prosadila z první vážné šance. Messi nezištně našel nabíhajícího Molinu a obránce či záložník Atlética Madrid včas a úspěšně zakončil před dotírajícím stoperem Van Dijkem.

Argentinec Nahuel Molina (uprostřed) oslavuje gól
zdroj: REUTERS

I po změně stran se čekalo na další příležitosti více než čtvrthodinu. V 63. minutě Messi z přímého kopu vystřelil těsně nad.

O osm minut později Dumfries fauloval na hranici vápna Acuňu a rozhodčí Lahoz nařídil pokutový kop. K němu se už potřetí na turnaji postavil Messi a podruhé nezaváhal. Desátým gólem za Argentinu na světovém šampionátu vyrovnal dosavadního národního rekordmana Gabriela Batistutu. Zároveň mu jediná trefa schází na nejlepšího střelce v Kataru Francouze Kyliana Mbappého, jeho klubového spoluhráče z Paris St. Germain.

Nizozemci přidali na tempu a po akci dvou střídajících hráčů snížili. Berghuis odcentroval a Weghorst se hlavičkou nemýlil. Střídající Luuk de Jong vzápětí vypálil do boční sítě.

Krátce nato se strhla na trávníku rozmíška mezi hráči, když Argentinec Paredes fauloval Akého a míč odkopl na nizozemskou střídačku.

Sudí Lahoz nastavil 10 minut a "Oranjes" se dočkali vyrovnávacího zásahu po jeho vypršení. Střídající Koopmeiners překvapivě z přímého kopu z výhodné vzdálenosti nevystřelil, ale zvolil přihrávku na Weghorsta. Toho neubránil Fernández a útočník istanbulského Besiktase překonal Emiliana Martíneze podruhé.

Nizozemec Wout Weghorst oslavuje gól v argentinské síti
zdroj: REUTERS

Ve druhém prodloužení Argentina vyvinula obrovský tlak. Nejprve si ve vápně našel ideální pozici střídající Lautaro Martínez, jenže stoper Van Dijk jeho střelu zblokoval na roh. Nizozemský gólman Noppert poté vychytal jak jeho další ránu, tak Di Maríovu zakroucenou střelu z rohu. Fernández v závěru z 20 metrů orazítkoval tyč.

Čaroděj Martínez

"Oranjes" neproměnili úvodní dvě penalty. Proti Van Dijkovi a Berghuisovi skvěle zasáhl gólman Martínez. Naopak Jihoameričané se z prvních tří pokusů nemýlili, včetně Messiho. Fernándezovo zaváhání ještě dalo Evropanům malou naději, ale Lautaro Martínez bezpečně proměnil a poslal svou zemi mezi nejlepší kvarteto turnaje.

"Jsme v semifinále mistrovství světa, protože jsme ukázali, jak hrát každý zápas se stejnou touhou a nasazením," konstatoval Messi.

"Penalty jsme trénovali celý rok a pak je takhle zpackáme," litoval nizozemský trenér Louis van Gaal. "Až do dnešního dne vše vycházelo. Bolí to. Obzvlášť proto, že se utkání začalo vyvíjet v náš prospěch," prohlásil kapitán Virgil Van Dijk.

Nizozemsko - Argentina 2:2 (2:2, 0:1) po prodloužení, na pen. 3:4

Branky: 83. a 90.+11. Weghorst - 35. Molina, 73. Messi z pen. Penalty proměnili: Koopmeiners, Weghorst, L. de Jong - Messi, Paredes, Montiel, Lautaro Martínez. Neproměnili: Van Dijk, Berghuis - Fernández. Rozhodčí: Lahoz - Devís, Pérez del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Timber, Weghorst, Depay, Berghuis, Bergwijn, Dumfries, Lang - Samuel (asistent trenéra), Acuňa, Romero, Lisandro Martínez, Paredes, Scaloni (trenér), Messi, Otamendi, Montiel, Pezzella. Diváci: 88 235. 

Nizozemsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Aké - Dumfries, De Roon (46. Koopmeiners), F. de Jong, Blind (64. L. de Jong) - Gakpo (113. Lang) - Bergwijn (46. Berghuis), Depay (78. Weghorst). Trenér: Van Gaal.

Argentina: E. Martínez - Romero (78. Pezzella), Otamendi, Lisandro Martínez (112. Di María) - Molina (106. Montiel), De Paul (66. Paredes), Fernández, Mac Allister, Acuňa (78. Tagliafico) - Álvarez (82. Lautaro Martínez), Messi. Trenér: Scaloni.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články