Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

GLOSA: Teď v Kataru a co příště? Třeba v Grónsku...

Je to dobře, nebo ne? Má být fotbalové mistrovství světa v Kataru? Teď už je to fuk, protože dneska začíná. A už staré přísloví říká, že plakat nad rozlitým mlékem nemá smysl, takže... Buď jsme měli plakat dřív, anebo jsme měli brečet pořádně, aby z toho něco bylo, nebo spíš aby to něco bylo někde jinde. Přímý přenos slavnostního zahájení vysílá ČT sport od 15:15, na ČT sport Plus sledujte již od 14:30.

Teď už se můžeme jen těšit, že katarští šejkové za svoje peníze připraví národním týmům takové podmínky, aby se z toho stal opravdu svátek fotbalu. I když se hraje poprvé v zimě a i když to bohužel stálo životy mnoha zahraničních dělníků a i když...

Jedno je však z toho zřejmé: parta kolem šéfa FIFA Gianniho Infantina je schopná přiřknout šampionát komukoliv. Zrovna včera tenhle švýcarsko-italský funkcionář oznámil světu, že v Kataru je téměř všechno správně, zatímco třeba Evropa je plná pokrytců.

A kdyby někdo nevěděl proč, tak i proto, že malý, ale bohatý Katar je tak benevolentní, že nechává ve své zemi pracovat dělníky z chudých zemí, zatímco Evropa migrantům jen hází klacky pod nohy.

Infantino nejspíš zapomněl, kolik lidí různé evropské země při různých migračních vlnách přijaly. Mohl by se zeptat třeba v Německu. A myslím, že tam je nikdo nenutil makat i sedm dnů v týdnu a v podmínkách, které při přípravě šampionátu nepřežily tisíce z nich.

Oni pánové z FIFA mají opravdu někdy podivné nápady – když například před časem přišli s tím, že by se měl světový šampionát konat ne každé čtyři, ale už dva roky. Což naštěstí (zatím) neprošlo, i když by to také určitě přineslo slušné peníze.

Zato Katar prošel, a to v konkurenci dalších kandidátů, jimiž byly USA, Austrálie, Japonsko a Jižní Korea. Také vám to hlasování výkonného výboru FIFA přijde tak trochu nečekané?

Vysvětlení je jasné. O peníze jde přece až v první řadě a těch je v Kataru dost. A tak se může brzy stát, že Eskymáci narazí na ropu a bude se hrát v Grónsku, jen se tam na stadionech trochu přitopí. No a co?

To už je přece jen asi hodně přitažené za vlasy. Také doufám. Ale pro příště to chce určitě brečet dřív, pořádně a na správném hrobě, nebo nám Infantino a spol. připraví ještě větší překvapení.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články