Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Esa francouzské sestavy, naděje Senegalu i nenápadná argentinská hvězda. Kdo bude v Kataru chybět?

Byl by to skvělý tým. Plný individualit i borců na neviditelnou práci pro spoluhráče, který by asi rád vedl každý trenér. Tento výběr ale spojuje jediné, a to velmi nepříjemné pouto. Žádný z jeho členů si na nadcházejícím mistrovství světa nezahraje, byť jeho země se na šampionát kvalifikovala.

Období před mistrovstvím světa je vždy plné malých osobních tragédií těch, kdo se převážně ze zdravotních důvodů museli rozloučit s vidinou startu na vrcholné akci své kariéry.

Šampionát v Kataru navíc začíná pouhý týden po konci podzimních částí ligových soutěží, takže čas na zotavení během přípravy na MS prakticky neexistuje. O to je pak výčet smolařů bohužel delší.

Například z loňského elitního útoku anglického Liverpoolu se v Kataru nepředstaví jediný hráč. I proto, že Egypťan Muhammad Salah a Kolumbijec Luis Díaz se se svými národními týmy na turnaj neprobojovali.

Kromě nich si ale Portugalec Diogo Jota léčí poraněné lýtko a Roberto Firmino se nevešel do nabité brazilské nominace. A na poslední chvíli vypadla i hlavní senegalská hvězda Sadio Mané, nyní už ve službách Bayernu Mnichov.

Sport
zdroj: ČT4

Dlouholetá opora Manchesteru United David de Gea byl španělskou jedničkou na Euru 2016 i předchozím MS. Trenér La Roja Luis Enrique ale mezi třemi tyčemi preferuje Unai Simóna z Bilbaa a De Gea se mu tentokrát nevešel dokonce ani do pětapadesátičlenné předběžné nominace.

"Brankář musí dominovat vzdušné hře. Potřebuji gólmana, který na mě přenáší klid a pohodu," nechal se slyšet Enrique. Kvůli zdravotním problémům o turnaj přišli třeba Francouz Mike Maignan z AC Milán, možná kanadská jednička Maxime Crépeau nebo Polák Bartlomiej Dragowski.

Reece James z Chelsea v utkání proti Southamptonu
zdroj: REUTERS autor: Neil Hall

Citelně oslabená na krajích obrany bude v Kataru anglická reprezentace. V obou případech jde o hráče Chelsea. Reece James nedohrál kvůli poranění kolena duel Ligy mistrů na hřišti AC Milán v polovině října. S prognózou minimálně osmitýdenní rehabilitace se sen dvaadvacetiletého pravého obránce o nominaci rozplynul.

Znovu zápas Ligy mistrů, tentokrát proti Dinamu Záhřeb. V závěru utkání se chytá za zadní stehenní sval Ben Chilwell a i v jeho případě je diagnóza nemilosrdná. Levý bek Blues se přitom dostal do velmi dobré formy poté, co o většinu minulé sezony přišel kvůli přetrženému zkříženému vazu.

Poranění achilovky vystavilo stopku jednomu ze čtyř zástupců francouzských obhájců titulu v tomto výběru. Jen co se Presnel Kimpembe vrátil po šestitýdenní absenci kvůli svalovým potížím do sestavy Paris St. Germain, zranil se opět. Do nominace Didiera Deschampse se přesto dostal, nakonec jej ale těsně před uzávěrkou soupisek nahradil Axel Disasi.

Až na tréninku při soustředění španělské reprezentace si poranil kotník José Gayá z Valencie a přišel o start na turnaji. Ani za této situace nedošlo na návrat veterána Sergia Ramose, Enrique raději povolal devatenáctiletého nováčka Alejandra Baldeho.

Jen den se z povolávacího rozkazu do Kataru radoval japonský obránce Juta Nakatama, po operaci achilovky skončila pro hráče Huddersfieldu sezona. Do kamerunské nominace se nečekaně nevešel exslávista Michael Ngadeu.

Nenápadná hvězda Francie N'Golo Kanté
zdroj: Reuters autor: MAXIM SHEMETOV

Trenér Deschamps se musel při skládání kádru Les Bleus obejít i bez dvou základních kamenů mistrovské sestavy z doby před čtyřmi lety. Paul Pogba po letním přestupu za Juventus ještě nenastoupil a v září se podrobil operaci kolena s cílem stihnout MS. Návrat ale asi uspěchal, v tréninku si poranil stehenní sval a start na šampionátu musel vzdát.

Kvůli zranění hamstringu chybí také motor francouzské zálohy N'Golo Kanté. Drobný středopolař Chelsea odstoupil ze srpnového ligového utkání s Tottenhamem a od té doby nehrál. "Je z toho zklamaný a já jsem smutný za něj. V posledních dvou sezonách měl vážné zdravotní potíže a teď si obnovil svalové zranění, které bude léčit ještě dlouho po mistrovství," komentoval to Deschamps.

Důležitý článek záložní řady a nejlepšího hráče z loňského vítězného týmu na Copa América budou postrádat Argentinci. Giovani Lo Celso nedohrál poslední říjnový víkend duel s Bilbaem a i tady je na vině stehenní sval. Trenér Lionel Scaloni absenci středopolaře Villarrealu označil za nenahraditelnou ztrátu. "Početně ho nahradit můžeme, fotbalově ale ne," řekl Scaloni.

Jako jeden z prvních musel start na mistrovství oželet Georginio Wijnaldum. Jednatřicetiletý nizozemský záložník stihl odehrát za AS Řím pouhých třináct soutěžních minut, než si na tréninku zlomil holenní kost. K fotbalu by se měla někdejší opora Liverpoolu vrátit nejdříve po Novém roce.

Kvůli obnovenému zranění kolena vynechá start v Kataru Velšan Tom Lawrence z Glasgow Rangers. Brazilská nominace se z důvodů slabší momentální formy a navíc poranění hamstringu musí obejít bez Philippeho Coutinha. Enriquemu se do španělského výběru nevešel zkušený Thiago Alcantara, nejede ani portugalský veterán Joao Moutinho nebo mistr Evropy Renato Sanchez.

Z už ohlášené nominace Argentiny vypadl kvůli svalovým problémům Nicolás González z Fiorentiny a na poslední chvíli museli udělat další změnu i Francouzi, kterým se na tréninku po souboji se spoluhráčem Eduardem Camavingou zranil ofenzivní záložník Lipska Christopher Nkunku.

Karim Benzema
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Stejně jako ve většině normálních nominací, i mezi smolaři je největší přetlak v útoku. Už zmíněný Diogo Jota nastoupil za Liverpool naposledy při říjnovém vítězství nad Manchesterem City a v závěru si poranil lýtko. "Bude dlouhou dobu mimo hru, mluvíme o měsících. Smutná zpráva pro hráče, pro nás a pro Portugalsko," uvedl na pozápasové tiskové konferenci trenér Reds Jürgen Klopp.

Sadio Mané měl být hlavní hvězdou senegalského výběru a také ho trenér Aliou Cissé zařadil do nominace přes zranění, které utrpěl v posledním soutěžním utkání Bayernu. Lvům z Terangy ale nakonec na šampionátu nepomůže. "Magnetická rezonance bohužel ukázala, že vývoj není tak příznivý, jak bychom si představovali," oznámil lékař senegalské reprezentace Manuel Afonso.

Na mistrovství světa se nakonec nepředstaví ani aktuální držitel Zlatého míče. Karim Benzema měl od října svalové potíže a v dějišti turnaje nedokončil první trénink obhájců titulu poté, co ucítil ostrou bolest. "V nemocnici v Dauhá se podrobil vyšetření magnetickou rezonancí, která bohužel potvrdila trhlinu ve čtyřhlavém stehenním svalu," uvedla v prohlášení Francouzská fotbalová federace.

Němci nemohou kvůli zranění kotníku počítat s Timo Wernerem z Lipska, koleno pak vyřadilo Lukase Nmechu z Wolfsburgu. Podle očekávání zůstal doma Chorvat Ante Rebič, který je od loňského Eura na kordy s reprezentačním koučem Zlatko Daličem.

Do mexické nominace se nedostal reprezentační rekordman Javier Hernández ani zraněný forvard Sevilly Jésus Corona. V reprezentaci Albionu nezbylo místo na Tammyho Abrahama, stejně jako v brazilské výpravě na Roberta Firmina.

Speciální zmínku si pak zaslouží hráč, který by s notnou dávkou černého humoru mohl být kapitánem tohoto výběru. Marco Reus v roce 2014 zmeškal zlaté MS poté, co si zranil kotník v posledním přípravném zápase. Chyběl i na Euru 2016 a z posledního evropského šampionátu se omluvil kvůli únavě. A nedostal se ani do aktuální německé nominace, opět kvůli přetrvávajícím problémům s kotníkem.

Zdroj
BBC, Sky Sports, fifa.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články