Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mlčte a dívejte se na zápas. Dá se to, apeluje na fotbalové příznivce nizozemský premiér

Buď bude na stadionech ticho, nebo se opět zavřou. I tak lze parafrázovat vzkaz premiéra nizozemské vlády Marka Rutteho pro fotbalové příznivce. Mimo jiné je varoval, že pokud nebudou dodržovat opatření proti šíření koronaviru, utkání naživo neuvidí.

Michal Sadílek z PSV Eindhoven (vlevo) v utkání Eredivisie
zdroj: REUTERS autor: Eva Plevier

Od začátku sezony Eredivisie smí na zápasy pouze omezený počet diváků, kteří však musí dodržovat odstupy a zdržet se zpěvu, jenž přispívá k šíření nákazy. "Prostě mlčte a seďte. Dívejte se na zápas a nekřičte. Dá se to," uvedl Rutte.

Fanoušci ale navzdory pokynům nahlas skandují a mnoho z nich opouští vyhrazená místa, aby se postavili s ostatními do hloučků. "Je to naprosto nesmyslné. Takhle virus pod kontrolu nedostaneme," pokračoval Rutte.

Podle expertů totiž skupinový zpěv kvůli šíření kapének výrazně zvyšuje riziko nákazy.

Denní nárůst infikovaných v Nizozemsku dnes poprvé překonal hranici 2000 případů. Rutte v pátek vyhlásil regionální opatření proti šíření koronaviru, mezi nimiž jsou například dřívější zavření barů a restaurací.

Fotbalové stadiony v zemi mohou zaplnit zhruba čtvrtinu své kapacity, aby se daly mezi příznivci udržet odstupy minimálně 1,5 metru. Diváci se také musí dostavit do hlediště v určitých časech - někteří například už hodinu před výkopem, jiní naopak musí dlouho čekat na místech po závěrečném hvizdu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články