Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Černý po roce opět mění dres. Český křídelník bude hostovat v Twente

Po roce opět mění dres. Václav Černý opouští Utrecht, do něhož loni zamířil z Ajaxu, a nadcházející sezonu stráví v dalším prvoligovém nizozemském celku Twente Enschede. Čtrnáctý tým posledního ročníku Eredivise získal dvaadvacetiletého českého křídelníka na hostování.

Václav Černý v barvách Twente
zdroj: Twitter Twente

Minulé léto se po dlouhém přemýšlení rozhodl k radikální změně. Václav Černý řekl amsterdamskému Ajaxu sbohem a přestoupil do Utrechtu, kde chtěl opět nakopnout kariéru. Jenže ani zde český fotbalista neuspěl.

Na začátku angažmá sice hrál v základu, jenže nedařilo se mu střelecky a ani výkony nesplnily očekávání. Místo restartu tak opět přišlo hraní za "béčko" v druhé nejvyšší soutěži a za A-tým vysedávání na lavičce. Odchovanec Příbrami, který do Nizozemska odešel v 16 letech, proto opět zvolil změnu.

Tentokrát zkusí štěstí na hostování v Twente. "Jsem velmi šťastný, že zde mohu být, a chci se poprat o místo v sestavě. Měl jsem příjemnou konverzaci s trenérem Ronem Jansem, která mě přesvědčila," řekl Černý pro oficiální web Twente.

"Twente znám po šesti letech v Nizozemsku velmi dobře. První gól v lize jsem dal právě jim, což je pro mě speciální moment. Klub má krásný stadion s výbornými fanoušky a moc se na to těším," dodal.

Radost z hostování vládne i v klubu. "Jsme potěšeni, že si Václav vybral pro další rok Twente. Je technicky nadaný a rychlý hráč. Může hrát na obou křídlech," řekl ředitel Jan Streuer.

Černý přišel do Ajaxu jako šestnáctiletý na přelomu let 2013 a 2014. Ve slavném nizozemském klubu se zařadil do vyhlášené mládežnické akademie a v srpnu 2015 debutoval v A-týmu. Na podzim 2017 si ale přetrhl vaz v koleně a 11 měsíců nehrál. V následující sezoně za první mužstvo nastoupil jen ve třech pohárových duelech, jinak působil v rezervě. Celkem za Ajax ve 29 soutěžních zápasech zaznamenal čtyři góly a šest asistencí.

Prostě se nedařilo

V červenci 2019 přestoupil do Utrechtu, s nímž podepsal smlouvu na tři roky s opcí. Za klub nastoupil v uplynulém ročníku do 19 soutěžních utkání a dal dva góly.

"Nedařilo se mi, to je prostě pravda. Nemaluju si to na růžovo, nikdy jsem to nedělal, ale objektivně říkám, že ne vždycky to bylo mojí vinou. Někteří lidé kolem mě zkrátka viděli některé věci jinak. Ale akceptuju to," řekl Černý pro web agentury Nehoda Sport.

"Zažil jsem zkrátka ve fotbale hezké, ale i špatné věci a snažím se na všechno pohlížet realisticky. Přiznat si vinu, nebo to prostě umět posoudit. Do Twente si to jdu vybojovat. Jsem rád, že tu jsem, a záleží na mně, jaké si to tady udělám," konstatoval bývalý mládežnický reprezentant.

Twente je podle něj tradiční klub, kterému se v poslední době nedaří. "Ale to vem čert, můžu dostat šanci, jsem asi nejhladovější v kariéře. Je tu nový sportovní ředitel, klub už akceptoval, že na začátku půjde hodně cestou hostování, což platí i pro mě. Od příštího roku by nejspíš začal budovat i něco vlastního," prohlásil Černý.

Nizozemská liga se podobně jako belgická a francouzská kvůli pandemii koronaviru nedohrála. Zatímco Utrecht v předčasně ukončeném ročníku skončil šestý, Twente obsadilo 14. pozici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články