Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Místo baráže přátelák s Walesem. Češi si po vyřazení zkusí aspoň částečně spravit chuť

Zlepšit si trochu náladu chtějí čeští fotbalisté po čtvrteční porážce 0:1 ve Švédsku, která je stála účast na mistrovství světa. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého březnový program obohatí přípravným zápasem ve Walesu. Ostrovnímu soupeři zároveň zkusí částečně oplatit výsledky z uplynulé kvalifikační skupiny, především prohru z venkovního utkání, které se v Cardiffu uskutečnilo téměř na den přesně před rokem. Přímý přenos můžete sledovat od 20:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zatímco český tým ve čtvrtek úvodní zápas letošního roku po boji prohrál, Wales doma v semifinále po dvou gólech největší hvězdy Garetha Balea porazil Rakousko 2:1. Ve finále play-off o šampionát v Kataru se utká s vítězem duelu mezi Skotskem a Ukrajinou, která se brání ruskému vojenskému útoku a v březnu nehraje. Proto Velšané nastoupí v přípravě proti českému celku, který pro změnu ve své "větvi" play-off neměl soupeře po vyloučení Ruska.

"Samozřejmě určité zklamání z předešlého zápasu pořád je. Ale už v pátek k nám mluvil trenér s realizačním týmem. Říkal, že zase budeme muset přepnout do zápasového módu, předvést proti Walesu co nejlepší výkon a vyhrát. Všichni jsme s ním souhlasili. Doufáme, že se nám to podaří a navážeme i na výkon ze zápasu se Švédskem," řekl středopolař Michal Sadílek.

S Walesem se český celek vloni dvakrát utkal v kvalifikační skupině. Téměř přesně před rokem prohrál v Cardiffu 0:1 a v říjnu v domácí odvetě remizoval 2:2. Soupeř díky tomu skončil před Šilhavého výběrem na druhém místě tabulky.

Velšané mají aktuálně výbornou formu. Od osmifinále letního Eura, kde je stejně jako o kolo později český tým vyřadilo Dánsko, osmkrát za sebou neprohráli. V domácím prostředí nenašli přemožitele dokonce už 17 utkání od listopadu 2018.

Český celek naopak prohrál čtyři z posledních pěti venkovních duelů a v samostatné historii ve třech zápasech ve Walesu neskóroval. Od rozdělení federace uspěl jen v jednom z pěti vzájemných soubojů.

"Víme, že v týmu Walesu je Bale, který minulý zápas proti nám nehrál. Je to jejich klíčový hráč, hra na něm stojí. Uvidíme, v jaké sestavě nastoupí. Ukázali jsme si jejich hru a vymyslíme na ně plán," uvedl Sadílek.

Otázkou je, jak moc trenér Šilhavý zamíchá se sestavou. V neděli kvůli zranění z tréninku opustil tým obránce Milan Havel a přidal se na již tak rozsáhlou marodku českého týmu. Při březnovém termínu chybí řada opor včetně klíčového útočníka Patrika Schicka.

"Uvidíme, jak zareagují trenéři. Jestli budou chtít pozměnit sestavu a dát šanci dalším klukům, kteří teď třeba tolik nehráli a nebo jsou tu poprvé. Jednoznačně budeme chtít vyhrát," prohlásil pravý bek či záložník Lukáš Masopust.

Řadu změn v sestavě plánuje udělat trenér Velšanů Robert Page. Mezi tyčemi by ale měl zůstat gólman Wayne Hennessey, který si může připsat jubilejní 100. start za národní tým. V českém celku mohou k premiéře v reprezentačním "áčku" nastoupit útočník Václav Jurečka a brankář Milan Heča. Gólmanská jednička Tomáš Vaclík slaví v den zápasu 33. narozeniny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články