Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Milánské derby skončilo remízou, Juventus nezaváhal s Pescarou

Řím – Šlágr 13. kola mezi milánskými rivaly AC a Interem vítěze nepoznal. O dělbě bodů rozhodl v nastavení chorvatský křídelník Perišič. Žádné slitování naopak neměl Juventus s nováčkem z Pescary. Brankami Khediry, Mandžukiče a Hernanese triumfoval 3:0, čímž zvýšil náskok před druhým AS Řím. Celek z hlavního města totiž prohrál v Bergamu. Šňůru dvou utkání bez zisku plného počtu bodů přerušila Neapol, která zdolala Udine 2:1.

Sami Khedira (uprostřed) slaví vstřelený gól
zdroj: REUTERS autor: Giorgio Perottino

Juventus držel po většinu času proti Pescaře míč na svých kopačkách. V prvním poločase ale výraznější střeleckou převahu neměl. Přesto se dostal v 36. minutě do vedení, když třetí ligový gól vstřelil německý záložník Khedira.

Druhé dějství už bylo absolutně v režii favorita. Khedira si ke gólu připsal i asistenci u branky Mandžukiče a dvacet minut před koncem stanovil výslednou podobu skóre povedenou střelou k tyči Hernanes.

Za rozhodnutého stavu poslal domácí trenér Massimiliano Allegri do hry Moise Keana. Mladý útočník se stal prvním hráčem narozeným v roce 2000, který nastoupil k zápasu Serie A.

Perišic odvrátil hrozící porážku

Inter vedl poprvé nový kouč Stefano Pioli a jeho svěřenci byli po většinu zápasu aktivnějším týmem. Vypracované příležitosti však nedokázali lépe zužitkovat. Jako první tak udeřil soupeř. Těsně před odchodem do kabin skóroval povedenou střelou k vzdálenější tyči Suso.

Ještě pohlednější zakončení pak na začátku druhé půle předvedl Antonio Candreva. Záložník Interu obdržel po rychle vhozeném autu míč a zpoza vápna vyslal úchvatnou ránu. Remízový stav nicméně vydržel pouze pět minut. AC Milán vrátil vedení opět Suso. 

Suso z AC Milán (vpravo) si kryje míč před Ansaldim z Interu
zdroj: REUTERS autor: Alessandro Garofalo

Dělbu bodů, vzhledem k průběhu utkání poměrně spravedlivou, ovšem ve druhé minutě nastavení zařídil Perišič, který zblízka dorazil míč po prodlouženém rohovém kopu. Fanoušci "Rossoneri" tak museli skousnout hořký závěr zápasu.

V průběhu derby ale předvedli působivé choreo, kterým se rozloučili s dlouholetým majitelem klubu Silviem Berlusconim. Slavný klub by po třiceti letech v rukou italského mediálního magnáta měl 13. prosince přejít pod čínské investory.

Neapol po devíti letech dobyla Udine

První poločas příliš střeleckých příležitostí nepřinesl. Favorizovaná Neapol vyslala pouze dvě střely, což bylo nejméně od únorového zápasu s Fiorentinou. Po přestávce však přibyly nejen šance, ale také góly.

Insigne zaznamenal dvě velice podobné trefy, když zužitkoval přízemní centry z pravé strany. K druhé brance mu navíc pomohl i nedůrazný odkop bránícího hráče domácích. V 59. minutě sice snížil po Kumsově rohovém kopu střídající Perica, ale více už Udine nestihlo. Nenavázalo tak na předchozí čtyři zápasy, ve kterých bodovalo.

AS Řím neudrželo vedení a prohrálo gólem v nastavení

Čtvrteční soupeř plzeňské Viktorie Plzeň se po šesti ligových zápasech bez porážky musel sklonit před Atalantou Bergamo, které podlehl 1:2. Na vedoucí Juventus ztrácí už sedm bodů a v případě večerního úspěchu AC Milán může přijít o druhé místo.

Celek z hlavního města přitom skóroval jako první, když těsně před odchodem do kabin proměnil penaltu Perotti. Vzápětí měli "Vlci" příležitost náskok dokonce zdvojnásobit, ale velmi aktivní Salah situaci tváří v tvář brankáři Berishovi nezvládl.

Po změně stran se ale mnohem výrazněji začali prosazovat domácí. V 60. minutě vyrovnal Caldara a chvíli poté Freuler trefil tyč. Když už to vypadalo, že utkání skončí remízou, nařídil rozhodčí pokutový kop ve prospěch Bergama, který Kessié chladnokrevně proměnil.

Boloňa přerušila sérii bez vítězství, Krejčí odehrál celý zápas

Po sedmi zápasech bez plného bodového zisku se radovala Boloňa, jež otočila duel proti předposlednímu Palermu. K vítězství 3:1 přispěl i reprezentační záložník Ladislav Krejčí. Odchovanec pražské Sparty odehrál devadesát minut a byl blízko premiérovému zásahu v italské lize, ale šanci z úvodu střetnutí nedokázal proměnit.

První gól krátce poté vstřelilo Palermo. Domácí kapitán Gastaldello se nechal obrat o míč, čehož využil Nestorovski. Boloňa ovšem ve 20. minutě vyrovnala. Čtvrtou branku v sezoně zaznamenal kanonýr Destro.

Druhá půle už byla zcela v režii svěřenců Roberta Donadoniho. Nejprve vstřelil premiérový zásah po letním přestupu Dzemaili a kýžený obrat završil z přímého kopu Viviani.

Italská fotbalová liga - 13. kolo:

Chievo - Cagliari 1:0 (53. Gobbi), Udine - Neapol 1:2 (59. Perica - 47. a 57. Insigne), Juventus Turín - Pescara 3:0 (36. Khedira, 63. Mandžukič, 69. Hernanes), Sampdoria Janov - Sassuolo 3:2(85. a 90.+1 z pen. Muriel, 84. Quagliarella - 64. Ricci, 74. Ragusa), Atalanta Bergamo - AS Řím 2:1 (62. Caldara, 90. Kessie z pen. - 40. Perotti z pen.), Boloňa - Palermo 3:1 (20. Destro, 67. Dzemaili, 72. Viviani - 9. Nestorovski), Crotone - FC Turín 0:2 (80. a 89. Belotti), Empoli - Fiorentina 0:4 (27. a 61. Bernardeschi, 47. z pen. a 67. Iličič), Lazio Řím - FC Janov 3:1 (11. Anderson, 58. Biglia z pen., 66. Wallace - 52. Ocampos).

20:45 AC Milán - Inter Milán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články