Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pražský baseballový týden 2024

SESTŘIH: Španělé zdolali Němce v prodloužení, rozhodující branku vstřelil Merino

Souboj dvou historicky nejúspěšnějších zemí evropského šampionátu rozhodl o prvním postupujícím do semifinále, kterým se stalo Španělsko. La Roja šla v zápase do vedení na počátku druhého polačasu, kdy se trefil Dani Olmo. Domácí Němci ale těsně před koncem základní hrací doby srovnali díky Florianu Wirtzovi. Utkání šlo do prodloužení, ve kterém rozhodl Mikel Merino. Španělé zvítězili 2:1 a mohou stále pomýšlet na rekordní čtvrtý titul mistrů Evropy.

Radost španělských fotbalistů
zdroj: Reuters autor: Heiko Becker

Už v osmé minutě po sérii ostrých zákroků šel ze hřiště zraněný Pedri, kterého po Kroosově faulu vystřídal Olmo. Němci v důrazné hře pokračovali i ve zbytku úvodního dějství, naopak Španělé byli nápaditější v kombinaci a dostávali se více do zakončení. Po čtvrthodině Yamal jen těsně minul z přímého kopu, podobně dopadl i ze hry Ruiz.

Domácí zahrozili až v 21. minutě, kdy Havertz poslal hlavičku jen do náruče Simóna. V závěru první půle Olmo prudkou ranou nadělal problémy Neuerovi, jenž zkrotil míč až napodruhé.

Druhý poločas začal podobně jako ten úvodní. Morata ještě z malého vápna z otočky trestuhodně přestřelil, v 52. minutě už se ale výběr "La Roja" dočkal. Yamalovu zpětnou přihrávku si našel na hranici pokutového území Olmo a poslal míč přesně ke vzdálenější tyči.

Záložník bundesligového Lipska navázal na trefu z osmifinálového duelu s Gruzií. Stále teprve šestnáctiletý Yamal si připsal třetí asistenci na jednom Euru, což se dosud povedlo jen třem jeho krajanům včetně Olma na minulém šampionátu.

Inkasovaná branka Němce probudila, dlouho ale byly nebezpečnější španělské brejky než snaha domácích o postupný útok. Velká šance na vyrovnání přišla v 77. minutě, kdy Wirtz z pravé strany našel před bránou Füllkruga a ten zakončil souhru střídajících hráčů do tyče. V 82. minutě Simón z výkopu "namazal" Havertzovi, který se vyběhnutého brankáře pokusil přelobovat, střeleckou smůlu ale neprolomil.

Španělé v závěru už jen bránili těsný náskok, což se jim nakonec nepodařilo. Kimmich vrátil přetažený centr hlavou před bránu, kde byl připravený Wirtz a z voleje o tyč zaznamenal druhý gól na turnaji. Zároveň se ve věku 21 let a 63 dní stal nejmladším německým střelcem v play off mistrovství Evropy.

Souboj těchto dvou soupeřů počtvrté z posledních pěti duelů skončil po 90 minutách 1:1. V prodloužení se hrál oboustranně opatrnější fotbal a ve 106. minutě reklamovali domácí hráči marně hru rukou Cucurelly. Rozhodují moment tak přišel, až v minutě 119., kdy Olmo našel přesným centrem Merina, který hlavičkou zařídil svému týmu vítězství.

V hektickém závěru měl na hlavě vyrovnání Füllkrug, ve vyložené šanci minul. V šesté minutě nastavení ještě přerušil slibnou akci Carvajal a po druhé žluté kartě byl vyloučen, výsledek už se ale nezměnil. Němci neporazili dnešního soupeře v sedmém soutěžním zápase v řadě, naposledy uspěli na domácím Euru 1988.

"Dali jsme do toho všechno. Vyřazení bolí o to víc, že jsme byli tak blízko," řekl Toni Kroos, pro něhož byl dnešní duel posledním v kariéře. "Teď převažuje zklamání z toho, že jsme skončili na turnaji," dodal čtyřiatřicetiletý záložník.

Španělé poprvé na turnaji v základní hrací době nezvítězili, přesto si zahrají semifinále podruhé za sebou a počtvrté z posledních pěti mistrovství Evropy. Stále se tak mohou před dnešním soupeřem osamostatnit v čele historických tabulek, obě země mají na kontě tři "zlaté" evropské šampionáty.

Němci neprošli do závěrečných bojů na čtvrtém velkém turnaji v řadě, mezi nejlepšími čtyřmi týmy byli naposledy na Euru 2016.

Španělsko – Německo 2:1 po prodl. (1:1, 0:0), Stuttgart

Branky: 51. Olmo, 119. Merino – 89. Wirtz. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Le Normand, Torres, Simón, Rodri, Ruiz, Morata (oba mimo hřiště) – Rüdiger, Raum, Andrich, Kroos, Mittelstädt, Wirtz, Schlotterbeck, Undav (mimo hřiště). ČK: 120.+6 Carvajal. Diváci: 51 000.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (46. Nacho), Laporte, Cucurella – Pedri (8. Olmo), Rodri, Ruiz (102. Joselu) – Yamal (63. Torres), Morata (80. Oyarzabal), Williams (80. Merino). Trenér: De la Fuente.

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (80. Müller), Raum (57. Mittelstädt) - Can (46. Andrich), Kroos – Musiala, Gündogan (57. Füllkrug), Sané (46. Wirtz) – Havertz (91. Anton). Trenér: Nagelsmann.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články