Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Španělsko smolný vlastní gól nevykolejil. Jasnou výhru favorita řídili Ruiz s Williamsem

Španělští fotbalisté porazili v osmifinále Eura Gruzii 4:1. Nováček šampionátu, který ve skupině předstihl českou reprezentaci, vedl po vlastním gólu Robina Le Normanda. Favorit však měl trvalou převahu a o jeho góly se pak postarali Rodri, Fabián Ruiz, Nico Williams a Dani Olmo. Španělé se v atraktivním čtvrtfinále utkají 5. července ve Stuttgartu s domácím Německem.

Utkání Španělsko – Gruzie
zdroj: Reuters autor: Carmen Jaspersen

Oba soupeři si zopakovali vzájemné souboje z kvalifikace, v níž Španělé doma zvítězili 3:1 a venku dokonce 7:1.

La Roja navázali na první fázi šampionátu, v níž jako jediní neztratili ani bod a ani jednou neinkasovali.

Další rekord překonal Lamine Yamal. Ve věku 16 let a 353 dní se stal nejmladším hráčem, který se objevil ve vyřazovacím zápase Eura. Překonal zápis Angličana Judea Bellinghama (18 let a 4 dny na minulém ME).

Mladík z Barcelony se pak stal teprve druhým hráčem do 18 let ve vyřazovací fázi velkého turnaje po sedmnáctiletém Pelém na MS 1958 ve Švédsku.

"Mám velkou radost. Vyhráli jsme, postoupili a já dal gól. Hlavně jsme znovu ukázali, že jsme silný tým," řekl Williams, který se ve věku 21 let a 354 dní stal druhým nejmladším španělským střelcem ve vyřazovací části Eura po Ferranu Torresovi (21 let a 119 dní proti Chorvatsku na ME 2020).

Největší hvězda Gruzie Chviča Kvaracchelija poukázal, že jeho tým si splnil sen už postupem ze skupiny. "V prvním poločase jsme měli i trochu smůly, pak by zápas mohl vypadat trochu jinak. Musíme však uznat, že Španělé byli lepší," uvedl.

Favorit začal velkým náporem, po úvodních minutách bylo držení míče v poměru 90:10 procent a brankář Mamardašvili si začal připisovat první zákroky.

Jenže hned první nebezpečná akce na druhé straně skončila gólem. Kakabadze si v 18. minutě naběhl po pravé straně a centroval před branku na Kvaraccheliju. Toho bránil Le Normand a srazil si míč do vlastní sítě.

Španělé dál útočili, Williams donutil Mamardašviliho k dalšímu výbornému zákroku. Ještě o přestávky však gruzínský gólman přece jen inkasoval.

Do branky zapadla střela Rodriho zpoza šestnáctky. V ofsajdové pozici stál Morata a VAR přezkoumával, zda španělský útočník nestínil brankáři ve výhledu, branka však platila.

Hned po přestávce se Kvaracchelija pokusil zaskočit gólmana Simóna, sotva překročil půlící čáru, branku však dalekonosnou střelou asi o metr a půl minul.

Mamardašvili pak bravurně vyrazil Yamalův přímý kop. Míč se ale dostal zpátky ke Španělům a Yamalův centr hlavou využil Ruiz.

Favorit už měl zápas plně ve své moci, na střely vyhrál 34:4 a přidal ještě další dva góly. Ruizovu přihrávku využil Williams, na závěr Oyarzabal našel před pokutovým územím Olma, který se trefil přesně k tyči.

Španělsko – Gruzie 4:1 (1:1)

Branky: 39. Rodri, 51. Fabián Fuiz, 75. Williams, 83. Olmo – 18. vlastní Le Normand. Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Morata – Davitašvili. Diváci: 42 233.

Španělsko: Simón – Carvajal (81. Navas), Le Normand, Laporte, Cucurella (66. Grimaldo) – Pedri (52. Olmo), Rodri, Fabián Ruiz (81. Merino) – Yamal, Morata (66. Oyarzabal), Williams. Trenér: De la Fuente.

Gruzie: Mamardašvili – Kakabadze, Gvelesiani (79. Kvekveskiri), Kašija, Ločošvili (63. Citaišvili), Dvali – Čakvetadze (63. Davitašvili), Kočorašvili, Kiteišvili (41. Altunašvili) – Mikautadze (79. Zivzivadze), Kvaracchelija. Trenér: Sagnol.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články