Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Čtvrtfinálové kdo s koho? Duel neporažených jako předskokan hvězdného souboje Mbappého s Ronaldem

Čtvrtfinálové souboje otevře v pátek atraktivní duel neporažených celků Španělska a domácího Německa. Dvě historicky nejúspěšnější země ovládly mistrovství Evropy shodně třikrát, postoupit před brány finále však může jen jeden. Vítěz následně v semifinále vyzve lepšího z dvojice Portugalsko – Francie. Repríza předminulého finále evropského šampionátu přinese očekávané střetnutí největších hvězd turnaje Cristiana Ronalda a Kyliana Mbappého. Přímé přenosy obou utkání i s předzápasovými studii vysílá živě od 17:35 a 20:25 ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmifinále Eura je minulostí, ve čtvrtfinále dojde na souboje těžkých vah

Španělé od listopadu 2014 neprohráli s Němci čtyřikrát po sobě, tři zápasy ale skončily nerozhodně. Mezitím ale mužstvo z Pyrenejského poloostrova deklasovalo soupeře 6:0 v Lize národů, čímž mu připravilo nejvyšší porážku od roku 1931. Na Euru Španělé zvítězili ve dvou ze tří utkání včetně finálového duelu z roku 2008. Poslední soutěžní vítězství Němců se datuje do roku 1988 a domácího ME.

"Německo má fantastický tým a jedny z nejlepších hráčů na světě. Jsou velmi organizovaní a disciplinovaní. Postaví se jim ale podobné mužstvo, které je taktéž velmi odhodlané, organizované, těžko k poražení a hladové po úspěchu. Vím, že je to klišé, ale nakonec rozhodnou detaily," řekl pro web UEFA trenér Španělska Luis de la Fuente.

Jeho tým jako jediný na turnaji vyhrál všechny čtyři duely, v osmifinále porazil Gruzii 4:1. Zakavkazská země zatím jako jediná dala Španělsku gól. Německo na domácím šampionátu taktéž neprohrálo a ve třech ze čtyř zápasů zvítězilo, v osmifinále si poradilo s Dánskem 2:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Německo – Dánsko

"Vždycky je prostor ke zlepšení. Líbilo se mi, jak jsme hráli úvodních 20 minut proti Dánům. Pokud tak budeme hrát i dál, budeme těžko k poražení," uvedl kouč Německa Julian Nagelsmann.

Potenciálně poslední zápas kariéry může odehrát německý záložník Toni Kroos. S klubovou úrovní se rozloučil triumfem v Lize mistrů s Realem Madrid. "Nejsem na nostalgii a necítím, že to bude můj poslední zápas," prohlásil čtyřiatřicetiletý Kroos.

Oba celky zdobí také dlouhodobá forma. Španělsko zvítězilo šestkrát v řadě a přemožitele našlo v jediném z posledních 16 utkání. Německo od listopadu neprohrálo osmkrát po sobě. Zatímco "La Roja" naposledy turnaj ovládli před 12 lety, Němcům se to podařilo v roce 1996, kdy ve finále porazili v prodloužení Česko.

Souboj hvězd rozhodne o druhém semifinalistovi

Pětadvacetiletý lídr Kylian Mbappé s maskou chránící zlomený nos povede Francii proti devětatřicetiletému kapitánovi Portugalska Cristianu Ronaldovi. Svět si proto znovu připomíná deset let staré fotografie z dětského pokoje pařížského rodáka, na nichž je obklopen plakáty svého portugalského idolu, který byl už tehdy vyhlášeným kanonýrem. A opačně, rodák z Madeiry je již dávno také fanouškem Mbappého.

"Je současností a budoucností světového fotbalu. Fantastický hráč, velmi rychlý. Příštích několik let bude patřit jemu," citovala agentura SID rekordmana, který se jako první zúčastnil šesti evropských šampionátů a vede žebříčky s 29 zápasy a 14 góly.

Les Bleus hodlají soupeři oplatit finále Eura 2016, v němž rozhodl Éder gólem v prodloužení. Šlo přitom o jediné vítězství Portugalska z posledních čtrnácti vzájemných zápasů. Francie ještě na turnaji nedala gól ze hry, Mbappé jednou proměnil penaltu a dvě branky byly vlastní. Předností vicemistrů světa je především pevná obrana, jen jednou inkasovali. "Děláme vše, co můžeme, abychom nedostali gól," uvedl trenér Didier Deschamps.

Portugalci vstoupili do turnaje těsným vítězstvím nad Českem a osmifinále proti Slovinsku zvládli hlavně díky brankáři Diogu Costovi, který se blýskl třemi úspěšnými zákroky v penaltovém rozstřelu. "Francie je velmi silná, ale víme, kde nám může nechat trochu prostoru. Doufejme, že si vytvoříme více šancí. Ve vyřazovací části rozhodují jiné detaily, můžete vyhrát právě až na penalty nebo díky momentům, kdy se projeví individuální kvality," avizoval Roberto Martínez, trenér Portugalska.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Portugalsko – Slovinsko

Ronalda pohání zdánlivě nekonečná touha po úspěchu, na šampionátu ale zatím neskóroval. Proti Slovincům zahodil v prodloužení penaltu, zato v rozstřelu pak hned v první sérii uspěl. "Jsou jedním z favoritů na titul," řekl o Francii. "Ale my jdeme do války." Uvědomuje si, že může jít o jeho rozlučkový zápas. "Je to bezesporu moje poslední mistrovství Evropy," ujistil po postupu do čtvrtfinále.

Sběratel rekordů teď působí v an-Nasru v Saúdské Arábii, výraznou stopu ale zanechal v Realu Madrid, kam nedávno jako jeho následník zamířil Mbappé. Hned po svém přestupu francouzský útočník zveřejnil na sociálních sítích fotky, na kterých je jako malý kluk v dresu Realu. Nechyběla ani společná momentka s Ronaldem.

"Teď jsem na řadě, abych tě sledoval já. Těším se, až tě uvidím rozsvítit Bernabeu," napsal Ronaldo do komentářů. Nejprve ale přijde na řadu jejich vzájemný duel na mistrovství Evropy.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články